2017. február 4., szombat

Télidő

Kőrösi Zoltán: Télidő 




                                                                                               











Ezek a korai novellák és életmorzsák, kis töredékek is nagyon életszagúak. Afféle előtanulmány a Milyen egy női mell? a Szerelmes évek és a Hűséges férfi című, későbbi kötetekhez. Gyönyörű, lírai mondatok
a regényekben bomlanak ki igazán, jól illeszkedve azok hangulatához és cselekményéhez.

Egy- egy történet emberi kapcsolatokról, érzésekről mesél, tiszta gondolatokkal. Színek és hangok, fények és árnyékok, emlékek, boldog és boldogtalan pillanatok, illatok kavarognak. A Nyers hús című novella az egyik legeredetibb talán a kötetben. Ebben édesapja emléke idéződik meg, majd a Portugáliában töltött évek emlékképeivel keveredik.


Szeretem a novellákat: ezek az apró, ellesett életképek, belső érzések és rezdülések, amik nem törekszenek ugyan a teljességre, inkább egy adott pillanatot próbál megfogni, átadni.
Félelmetes volt így utólag, most olvasni a kezdő, Az egész és a beteg történéssorozatát. Ami egy
saját, megélt agyvérzés-közeli állapotról szól. "Most még megúsztuk." - mondja az orvos.


Az író nagy mestere nemcsak az életben való szemlélődésnek, de a látottak átadásának is. A hangulatokat, gyönyörűen megrajzolt képeket jó volt felfedezni a maga teljességében a regényekben. Kőrösitől nem szokatlan, hogy egy-egy novellát, akár egészében is beemel saját regényébe, körbeírja, kikerekíti a történeteket. A köd és a Hókígyó a Budapest, nőváros lapjain tűnik majd fel néhány év múlva. Az egyik, ebben a kis kötetben legmeghatóbb történet Galamb címmel a boldogságnovellákat gazdagítja majd A hűséges férfi lapjain. Pillanatfelvételek, amelyekbe belelopózik az örökkévalóság, vagy annak az árnyéka. Magány, elmúlás, szeret és a családi kapcsolatok villannak fel, igazi Kőrösi-féle mondatok, hangulatokkal. Néha csak egy mondat, de kellően kifejező így is.
Rövidsége ellenére nagyon szíven ütött az "összetúrósodott magány" érzését idéző pár sor. Fájt. 



Sok olyan életszilánk akad ebben a párhuzamos történetekben, ami tovább mutat és sokszor szinte úgy érzem, én is ott vagyok vele együtt, nekem meséli el ezeket a kis történeteket, gondolatokat.
Kőrösi igazán szépen ír, meghittek, idilliek az ellesett élethelyzetek, pillanatok, amiket elénk tár. Családi vonatkozású történet is akad, ami a Hentesek kézikönyvében kerekedik majd ki
Szeretni valóan szomorúak, őszinték és érdekes megfigyeléseket ad át olvasóinak.


Illékony,múló pillanatképek ezek, ahol vagy a sűrű ködről, galambokról és a magányról mesél.
A Madarak ma talán még aktuálisabb, mint amikor leírta ezt
a szelíden szomorú történetet.
Teszi ezt a tőle megszokott, sallangmentes módon, előrevetítve a készülő regények varázsát.
Balogh Gyula meséje a Cserép novellában egy könyvtárosról mesél szokatlan fordulattal és formában.

Foci nélkül nem is lenne igazi egy Kőrösi-kötet. Szakadát úr felkel című novella a focis témát dolgozza fel. Érezni az izomlazító kenőcs és az öltözők izzadtság szagát, az Achilles.ín fantomfájdalmát. Néhány olyan finom trükkel írta meg, amikre csak kiváló labdarúgók képesek. Érzelmesen férfias írások ezek.


Biztosan lett volna még mit elmesélni nekünk, nekem... Talán előkerül még az asztalfiókból, mentett fájlokból néhány szép történet. Érdekelne a véleményed az olimpiáról, néhány magyar filmről, vagy Te onnan fentről hogy látod a könyvkiadás ismétlődő csődjét? Gyorsan és váratlanul, nagyon fiatalon távoztál, hagytál magunkra olvasókat. Ma egy éve, hogy egy felsőbb dimenzióba léptél. Isten veled! 






Nyugodj békében Zoltán! Nem feledlek. :(






                       



Kőrösi Zoltán:
Budapest, 1962. március 14. - 2016. február 5. Író, film-forgatókönyvíró és dramaturg. 17 könyve jelent meg, néhány közismertebb:
A tárt szárnyú lepke (1996), Hentesek kézikönyve (1999), Orrocskák (2000), Budapest, nőváros (2004), Milyen egy női mell? Hazánk szíve (2006), Szerelmes évek - Gyávaság (2009), Az utolsó meccs (2012), Magyarka (2013), Szívlekvár (2014). Az ítéletidő (2016) című utolsó regény megjelenését sajnos már nem érhette meg, ahogyan a gyermekeknek írt Ami a szívedet brummja - medversek is már halála után került az olvasókhoz.












Palatinus, Budapest, 2002
174 oldal · ISBN: 9639380679

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése