2016. március 24., csütörtök

A három grácia

Brigitte Riebe: A három grácia 





                                                                                     










Ez a könyv az egyik legjobb olvasási élményem volt az utóbbi  hónapokban. Mindenkinek más az, hogy számára mitől jó egy könyv: visz a történet, hiteles, kellően kalandos, tanulságos esetenként vagy szórakoztatóan letehetetlen. Nos, ebben ezek mind együtt vannak. A három grácia kedvenc lett.


Brigitte Riebe olyan kalandos, szerelmes, történelmi krimit ad olvasói kezébe, ami valóban letehetetlenné válik. Egyik erőssége a történetnek, hogy sok szereplő valóban élt, létezett, az adott kor jellegzetes és közismert alakja volt. Ilyen valós szereplők: Martin Luther és felesége Katharina von Bora, I. János választófejedelem és ifjú felesége Klevei Szibilla, Melanchthont mellett a méltán híres és elismert Lucas Cranach festő. A festményeire érdemes rákeresni, valóban lenyűgöző alkotásokat, zsáner képeket, portrékat és egyházi témákat láthatunk. A regény történetében többször is említésre kerül a mester jele a szárnyas kígyó is.



Sőt, a címadó festmény is létezik, jelenleg a Louvre-ban megtekinthető. Lucas Cranach mester élete és a csodálatos festmény története bontakozik ki a lapokon a korabeli Wittenberg városának mindennapjai mellett. Az Elba partján fekvő egyetemi város akkori élete nagyszerű keretet ad az eseményeknek. Cranach mestert felkéri egy titokzatos, maszkos alak egy festmény elkészítésére. Kiemelten magas árat ajánl, ám a feltételeket ő szabja. Megnevezi a hölgyeket is sorban, akiknek szerepelnie kell a képen, modellként a három gráciához. Természetesen meztelenül... Ez nem is meglepő, ismerve a kor hagyományait, hiszen az antik mitológiai témák azért is keresettek voltak, mert alkalmat adtak a női aktok ábrázolására.




A három női akt témája az ókorba nyúlik vissza, a női alakok a jókedv, bőség és a pompa megtestesítői 1531-ben készült el. A tökéletes női szépséget képviselő meztelen alakoknak nincs mit takargatniuk. A maguk tökéletességében mutatkoznak a festményen a német reneszánsz festészet gyöngyszemeként.  A méretét tekintve aprócska kép 24 X 37 cm,  kidolgozottságában is lenyűgöző, ismerve a létrejöttének történetét. Közadakozásból 2009-ben vásárolta meg a Louvre, addig magántulajdonban volt.

A három grácia szépirodalmi igényességgel megírt története a szerelmi szálat sem nélkülözi a kalandok és izgalmak mellett. Nagyszerű körmondatok viszik a történetet előre. Azonban izgalom is adódik, nem is kevés. Cranach mester városi tisztséget is betölt, műhelyében sok festő dolgozik még.

Ezek közül Jan Seman egy nők kedvence alak, aki a mester jobbkeze, és a történet középpontjában áll. A három nő története elképesztően remek képet ad a korabeli életről. A vén és öreg patikus ifjú, törékeny felesége gyermekre vágyik, boldogságát keresi. A fejedelem feleségének kéjenc udvarhölgye egy igazi, akkoriban merésznek mondható női alak a történetben. Számomra az egyik legkedvesebb alak volt. Valódi hús-vér szereplő, esendően emberi vágyakkal.




A harmadik modellnek olyat szeretne a megrendelő, ami egyszerűen lehetetlen. Luther felesége meztelen modellként elképzelhetetlen. Itt némi cselhez kénytelen folyamodni Cranach és Jan. Ki lesz a titkos, harmadik modell? Mi lesz a sorsa? Minden kiderül a végére, "lehull az álarc".


                                                                                     

Ki rejtőzik a titokzatos maszk mögött, meglepő fordulatot hoz a történések sorába. A modellt álló nők sajnálatos sorsa sok izgalmat tartogat. A két egykori apáca, Susana és Bini története is ígér titkokat.  A mellékalakok jelleme is nagyszerűen kibontakozik a lapokon. Valódi középkori kalandos időutazáson vehetünk részt.

A három nő különböző sorsát és jellemét kibontja, megrajzolja az írónő és megismerjük, ahogy a kép fokozatos alakulását követhetjük nyomon. Nem titok, hogy több rejtély és bűntény is történik. Ezekről nem mesélek semmit, olvassátok el és ismerjétek meg a gráciák történetét. Sorsuk és a kép lenyűgöző, ahogyan a regény is kiváló szórakozást ad.

Festészet, történelem, krimi és irodalom remek elegye a regény. Minden korosztálynak remek kikapcsolódást, ismeretek ad. Az írónő remekül adagolja a feszültséget. Minőségi olvasmány, ami jól illik a General Press Kiadó Regényes történelem sorozatába.






 General Press
Budapest, 2016
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636438562
Fordította: B. szabó Károly



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése