2016. március 31., csütörtök

Necces

Harlan Coben: Necces  






                                                 












Igazi amerikai történet ez a második Myron Bolitár krimi, még 1996-ból. A fehér sport, a tenisz világába viszi el olvasóit Coben mester. Megmutatja a mocskos oldalát, ami elég elképesztő. Gyanítom, ez más sportágak esetében is hasonló lehet.


Itt aztán MINDEN a pénzről szól! A hirtelen előkerült, feltörekvő fekete fiú és a sportügynökök, szponzorok aljas világa rajzolódik ki. Kemény és nem hétköznapi ez a világ. Minden eladó, mindennek ára van... a sikernek is. A történetben röpködnek a márkanevek, humora eredeti, sok mosolyt csalhat az olvasó arcára. A történet több szálon indul el, bevallom elég hihetetlenül veszi kezdetét. A tegnapi siker mára már nem számít. Az egykori, értsd 3-4 évvel ezelőtt még reményteljes teniszkarrier előtt álló fiatal lányt a tömegben lelövik... És természetesen senki nem lát semmit!

Az első számú gyanúsított Myron leendő ügyfele, a fekete srác Duane, éppen a pályán vívja sorsdöntő meccsét. A rendőrség szokásosan idióta, a felügyelő egy ritka barom-féle. Persze ez így kerek. Aztán bizony kiderülnek szép sorjában egyéb, régmúltban történt sötét ügyek is. Rögtön egy hat évvel korábbi gyilkossággal hozza összefüggésbe a dolgokat Myron és segítő barátja Win.


A fiatal és tehetséges fehér lány rövid sikersorozata hirtelen ért véget. Vajon mi állt a dolgok hátterében? Nem bírta a terhelést, állítja egykori edzője. Mi történt a kulisszák mögött, amitől idegösszeroppanást kapott a lány? Miért hallgat a másik fél, az elkövetéssel is gyanúsított anya?  Miért is haragszik az egykori ügynöke a lányra? Hogyan és miért omlott össze egy ígéretes sportkarrier, illetve miért nem akarják Valerie visszatérését?

Szép lassan kiderül többek érdekében állt a lány halála. Az egykori áldozatról is sok meglepő dolog derül ki, amellett, hogy egy szenátor fia. Persze az alvilág is jelen van a történetben, valahol valaki szívességből mindig "besegít", elvégzik a piszkos munkát. Vajon ki és miért kapható ilyen aljas dolgokra? Kit rejt a sötét napszemüveg, ki is a titokzatos ifjú tehetség, akit szó szerint az utcán fedeztek fel? Az edzők és tanítványok közötti kapcsolat is reflektorfénybe kerül, nos nem szeretnék tehetséges ifjú jelölt lenni! A legfőbb gyanúsítottnak is vannak ám takargatni való titkai. Az összefonódások bizony szomorú képet festenek erről a sportról. Korrupció, szerencsejáték és politika veszélyes kombinációi némi droggal fűszerezve.

A szálak összeérnek és kikerekedik a történet háttere. Erre és a feszült izgalomra úgy a 180-200. oldalig kell várni, onnan már letehetetlenné válik az események sora. Mindenki titkol valamit, senki nem az, aminek igyekszik magát mutatni. Legmeglepőbb a két gyászoló anya alakja lesz az olvasók számára. Nem ilyennek gondolnám őket, de van az a pénz... Myron és Win azonban lerántja a leplet a sötét hazugságok hálójáról. Myron és Win barátsága kap még fontos hangsúlyt a történet végén. Egy meglepően eredeti befejezéssel zárul a megoldás, ahogy Cobentől ez várható.

A könyv eredeti humora nekem most kissé erőltetett volt, de aki szereti a könnyed poénokat és a szórakoztató krimiket az jól fog ezúttal is szórakozni. Izgalomra is kicsit többet kell várni, mire az események kibontakoznak és kezd kirajzolódni a kép. Az Erdő, a Dermesztő csend, vagy a  Senkinek egy szót se! valóban dermesztő feszültségére még kell várni, hiszen azok későbbi regények, de aki rajongó az ne hagyja ki ezt a fiatalkori könyvét se Harlan Coben-nek. A sorozat hiányzó öt része is bizonyosan hamarosan a magyar rajongók kezébe kerül.





Az Edgar-díjas HARLAN COBEN gondolkodásra késztető és feszültséggel teli regényeiben a krimi műfajának egyik legizgalmasabb alakját teremtette meg: Myron Bolitart, a forrófejű, lágy szívű sportügynököt, aki egyre kiszámíthatatlanabbá válik. Harlan Coben könyveit máig 40 nyelvre fordították le, és 50 millió példány kelt el belőlük világszerte. További érdekességekért a szerző hivatalos oldala http://www.harlancoben.com

A Myron Bolitar-sorozat eddigi kötetei magyarul:
1. Nincs üzlet
2: Necces
8. Dermesztő csend
9. Vér a véremből
10. Végakarat









Eredeti cím: Harlan Coben: Drop Shot


Eredeti megjelenés éve: 1996


Jaffa, Budapest, 2016


342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609121 · Fordította: Galamb Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése