2016. február 20., szombat

Oscar kedvencei 2016-ban

Oscar kedvencei 2016-ban 

                                         

                                                      







A filmvilág legnagyobb ünnepére  február 28-ról 29-re virradó éjjel  kerül sor. A díjról, idei esélyekről, kedvencekről és néhány érdekességről szól ez a bejegyzés. A végső befutók  névsorát addig lehet tippelgetni.


Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Award) az USA legrangosabb filmművészeti díja idén éppen 88 éves. Az idők során a szobor alig változott, a talapzata többször áttervezésre került. Évente 50 szobrot készítenek, aminek tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta eleinte kérte, később már előírta, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el, de a gyűjtők számos ennél régebbi díjat szereztek már meg árverésen. A számos kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki, az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját, a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től 10 jelöltet választanak ki. Nézzük az idei fő kiválasztottakat!

 A Legjobb film kategória esélyesei: 

A nagy dobás: Megosztó film lett, az amerikai mozikasszáknál jól teljesített ugyan.Többen értékelik, mint értik a gazdasági válság komikus elemekkel dúsított krónikáját. Megtörtént eseményeken alapul: a kétezres évek közepén néhány pénzügyi szakember rájön, hogy a felelőtlen ingatlanhitelezés miatt világválság fog kirobbanni. Nem hisznek nekik, kihasználják, hogy különleges tudás birtokában vannak. A film egyik főszereplője és producere Brad Pitt.

Kémek hídja: Spielberget a gyengébb filmjeiért is jelölik, nemhogy egy ilyen jól sikerültért. Esélyes nagyon is!

Brooklyn: A két-három női főhősről szóló filmet ritkán jelölnek fődíjra. Sötét ló, de meglepetésre nyerhet.
 
Mad Max: A harag útja: Ősszel még senki nem hitte, hogy egy májusi kommerszfilm (ráadásul folytatás) tényező lehet az Oscar-versenyben, bár remélem nem lesz az.

Mentőexpedíció: Az év egyik legnagyobb anyagi sikere és legjobb hangulatú blockbustere Ridley Scott
egyik utolsó esélye lehetett volna egy rendezői Oscarra, de nem kapott érte jelölést...  a magyarországi helyszíneken forgatott film 7 jelöléssel bír.

A visszatérő: Szerintem nem ez lesz a legjobb film... Inarritu tavaly nyert a sokkal jobb Birdman-nel.
A film 12 jelöléssel már rekorder.

A szoba:  4 jelölést kapott a meglepetések filmje: a könyv világsikere után nem volt kérdéses a film
elkészülte sem. Kis költségvetésű, független-filmként meglepő, hogy milyen jól teljesített. Esélyes!

Spotlight: Egy nyomozás részletei: A személyes kedvencem. Hat jelölést szerzett és inkább elismerik,
mint szenvedélyesen szeretik. A téma nem vidám, elgondolkodtató. Kompromisszumos választottként esélyes. 

Legjobb férfi főszereplő: Az egyik legizgalmasabb kategória... Leo miatt. A nagy visszatérő kérdés évek óta: megkapja vagy nem? Sorozatos, az idei az ötödik jelölése, kiváló alakításai után megérdemelné már természetesen. Azon lehet vitatkozni, bár felesleges, hogy melyik alakítása volt ettől jobb. Ha végre megkapja bizonyára tekintettel lesznek előző remekléseire is. Nem ő az egyetlen, akit Oscar megvárakoztat. .


Bryan Cranston, Trumbo: nem is értem, mit keres itt?

Matt Damon, Mentőexpedíció: Ez még csak Damon harmadik színészi jelölése (forgatókönyvíróként nyert a Good Will Hunting-ért), hamarosan annyira tartozni fognak neki, mint Di Capriónak.

Leonardo DiCaprio, A visszatérő: Remélem végre megkapja, de tegyünk úgy, mintha A Wall Street farkasá-ért vagy a Viharszigetért kapná.

Michael Fassbender, Steve Jobs: Megérdemelné ő is, de ugye csak egy maradhat! Három éven belül a második jelölése. Kár, hogy nem hajlandó kampányolni, mert anélkül lehetetlenség nyerni. És ugye, Leo!

Eddie Redmayne, A dán lány: Nem semmi, kettő jelölés egymás után! Ne már! Michael Keaton tavalyi legyőzését akkor sem fogom megbocsátani!

Legjobb női főszereplő: 


Cate Blanchett, Carol: Nos, én neki adnám! Bár két éve nyerte a második Oscarját, talán eljött a harmadik ideje. Ha így halad, néhány éven belül megszorongathatja Meryl Streepet a jelölés-rekordok terén. Remek alakítás! 

Brie Larson, A szoba: Sokan az új Jennifer Lawrence-ként emlegetik, bár ő négy évvel idősebben, 27 évesen lett esélyes az Oscar-díjra. Lényegesen megérdemeltebben, mint Lawrence három évvel ezelőtt.

Jennifer Lawrence, Joy: Nos, róla idén sem feledkeztek meg. Nem tudom mit látnak benne, bár most egészen jó volt.

Charlotte Rampling, 45 év: Titkos esélyes lehet, az európai istennő, akiről minden más díjkiosztó megfeledkezett, csak Oscar nem. Persze így is szégyen, hogy ez csak az első jelölése. Majd meglátjuk.

Saoirse Ronan, Brooklyn: 22 évesen már a második Oscar-jelölés is óriási teljesítmény!

Legjobb rendezők: 
Adam McKay és  A nagy dobás: Eddig idióta Will Ferrell-komédiákat rendezett, már a jelöléssel megtisztelték.
George Miller, Mad Max: A harag útja: A kategória élő legendája. Már van egy Oscarja, igaz a Táncoló talpakért kapta.

Alejandro González Iñárritu, A visszatérő:  1950 óta nem volt olyan (Joseph L. Mankiewicz), hogy egy rendező egymást követő két évben nyerjen Oscart. A Golden Globe és BAFTA diadal után mutatkozik esély arra, hogy Inarritunak sikerülhet. Azért meglepne. 

Lenny Abrahamson, A szoba,:  A meglepetésjelölt, akinek a nagy esélyes Ridley Scottot sikerült kiütnie.
Tom McCarthy, Spotlight: Egy nyomozás részletei:  Még negyven éves sincs, ez az ötödik filmje. Visszafogottságával egyáltalán nem azt a virtuozitást nyújtja, amit ebben a kategóriában értékelni szoktak, de ha a film nyer, valószínűleg őt is húzza magával.



Legjobb női mellékszereplő:  


Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas): Ez Jason Leigh első jelölése.

Alicia Vikander (A dán lány): Nem is tudom, érdekes lenne, ha ő nyerne. 

Rooney Mara (Carol):  Mellékszereplőként jelölték a Cate Blanchettel egyenrangú alakítást nyújtó színésznőt. Nyerhetne, de túl visszafogott a szerep és a másodjára jelölt színésznő maga is.

Rachel McAdams (Spotlight): Öt díjra érdemes férfi alakítás van a Spotlight-ban, a nem túl emlékezetes egyetlen női szereplőnek viszont könnyebb dolga volt jelöléshez jutni.

Kate Winslet (Steve Jobs): A hetedik jelölésekor már több színésznek is van két Oscarja, Winslet esélyeit mégsem taksálták sokra a Golden Globe győzelemig. Azóta viszont egyre jobb ötletnek tűnik rajta keresztül díjazni a méltatlanul elvérzett Steve Jobs-t. A múlt héten a BAFTA is őt díjazta. Megérdemelné, remek alakítást nyújtott.

Legjobb férfi mellékszereplő: 


Christian Bale (A nagy dobás): Karrierje első felében rendre megfeledkeztek róla, most viszont rövid időn belül a harmadik jelölése, A nagy dobás inkább szép csapatmunka. Nem gondolnám, hogy nyerne. 

Mark Rylance (Kémek hídja): Nagyon kedvelt színpadi színész, a nagyközönség számára ismeretlen a neve.

Tom Hardy (A visszatérő): Hardynak már évek óta érik ez a jelölés és idén mindkét legtöbb jelölést kapott filmben szerepel. Az viszont, hogy DiCaprión kívül őt is elismerték, arra utal, hogy A visszatérő nagyon erős versenyző. Az egész filmet ő viszi a hátán. Járna neki.

Mark Ruffalo (Spotlight): Ez már a harmadik jelölése (tavaly is jelölték a Foxcatcher-ért) ebben a kategóriában és megérdemelne egy Oscart. Tekintve, hogy a Spotlight fődíj-esélyes és ez az erősebbik színészi jelölése, meglepetésre akár nyerhet is.

Sylvester Stallone (Creed – Apollo fia): Nem is szólok semmit, de NEM!  Bár kétségtelenül filmtörténelmi pillanat (és vicc) lenne, ha 39 évvel első és egyetlen (színészi) jelölése után ugyanazzal a karakterrel nyerne.


 Már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a Mephisto 1982-es győzelme után, 34 év kihagyás után újra magyar filmet díjazzanak a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriában.  A csaknem száz országból beérkező nevezések közül mindössze ötöt választ ki az amerikai filmakadémia, így aztán persze elsikkad sok jó film.
A jelöltek:  Saul fia:
Nemes Jeles filmjének diadalmenete egyből a világpremier helyszínén, a 2015 májusában megtartott Cannes-i Filmfesztiválon kezdődött, ahol a második legrangosabb elismerésnek számító Zsűri Nagydíja mellett még három díjat sikerült bezsebelnie. Azóta idén januárban megkapta a legjobb idegen nyelvű filmért járó a Golden Globe-ot, ami mint közismert az Oscar-díj előszobája.


A Mustang török film, erős konkurencia: Hősei öt testvér, egymástól elszakíthatatlan kamaszlányok, akikből csak úgy sugárzik az életöröm.

A kígyó ölelése: kolumbiai film az amazóniai őserdők mélyére viszi el a nézőt, hogy szembeállítsa az őslakosok világát a nyugati civilizációval.

Egy háború a címe a dán versenyfilmnek. Erős és jelentős alkotásként tartják számon. A háború abszurditásával szembesít bennünket.

A Theeb:  Naji Abu Nowar első nagyjátékfilmje, egy beduin fiú vállalja, hogy egy brit katonatisztet átvezet a sivatagon. Az út azonban nagyon veszélyes. A túlélésért Theebnek kemény döntéseket kell hoznia, és kénytelen felnőni 1916-ban játszódik.


Néhány további jelölt:  

Legjobb operatőri munka: Carol, Aljas nyolcas, Mad Max - A harag útja, A visszatérő, Sicaro

Legjobb adaptált forgatókönyv: A nagy dobás, Brooklyn, Carol, Mentőexpedíció, A szoba.

Legjobb betétdal: Earned It (A szürke ötven árnyalata)
Til It Happens To You (The Hunting Ground)
Writings On The Wall (Spectre)
Manta Ray (Racing Extinction)
Simple Song 3 (Ifjúság)







                     




1 megjegyzés: