2015. december 1., kedd

Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)

Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai
(meg akik nem azok)


                                                           





Jonas Jonasson harmadik regénye a napokban jelent meg idehaza is, példás gyorsasággal az Athenaeum Kiadó gondozásában. A Százéves ember...  világsikere után az író ezzel a kötettel végleg feliratkozott a kedvenceim listájára. Fergeteges humorral megírt, szórakoztató történet a kissé ijesztő címe ellenére is. Vagy éppen azért.


Jonasson brilliánsan megírt története sok ironikus humorral nekem nagyon bejön. Amit Jonasson képvisel nagyon szimpatikussá teszi a történetvezetést,  és a helyzetkomikumokat. Mert helyzet az van, folyamatosan. Persze nem feltétlenül az a harsányan felröhögős, inkább az a mindent átható, összekacsintó, kifigurázó humor az, ami jellemzi.

Az alaptörténet szerint három meglehetősen fura figura akad össze és indul új, közös kalandokra. Természetesen egészen véletlenül. Elsőnek megismerkedünk Per Persson-nal. Ő az egykor volt milliomos lókereskedő unokája, élete és karrierje csúcsán áll egy harmadrangú lerobbant szálloda recepciós pultja mögött. Hogyan és miért került ide erről egy rövid, de alapos ismertetőt kapunk kezdésnek. A lovak vs traktorok párharcból a traktorok kerültek ki győztesen.

A címszereplő főhősünk Gyilkos-Anders, aki nem a szavak embere. Az említett Tavirózsa Panzió állandó lakójának életét a drogok és az alkohol kettőse tette tönkre. Soha nem akarattal, de a hirtelen haragja miatt került börtönbe, véletlenül, mondhatni. Szeretne hosszabb időt a szabad életben eltölteni, hiszen benne jár a korban, elég volt a bezártságból. Kissé együgyű, de jó lelkű figura. Hozsanna néki!

A harmadik hősünk nem is lehetne más, mint egy nő. Egy kiugrott lelkésznő. Johanna Kjelleander lesz az őrülten zseniális trió agya, lelke. Jonasson könnyedén bonyolítja a szálakat, izgalmas, a humora is folyamatosan fergeteges. Az adott lehetőségből mit tudnak kihozni hőseink? Nem keveset!  A regény három részében három, nem szokványos kereső tevékenységgel ismerkedhet meg a kedves olvasó. A trió elsőnek Gyilkos-Anders adottságait felhasználva verőlegényként kamatoztatják erejét. Az alvilági céges szolgáltatás nagy sikert hoz. Dől a pénz, élnek mint az a bizonyos Marci, ha nem jönne egy nagy fordulat Anders életében:  Isten megszólítja a lelkét! A lelkésznő és a recepciós nem túl lelkes ez ügyben, de mit tehetnének, jótékonykodni kezdenek. A megtért gyilkos médiacirkusza elképesztő, ebből lehet csak profitálni! Hogyan?
Kihasználva az emberi butaság, naivitás lehetőségeit egyházat alapítanak. A menet közben feltűnő egyéb alakok, kialakuló helyzetek is nagyon szórakoztatóak: a gengszterek és más alvilági alakok, a gondnok, és a média is feltűnik. A sorok közti látlelet jelen világunkról nagyszerűen van beépítve.

Egyik ötlet hozza a másikat. Lehetőleg mindent törvényes keretek közt persze. A menekülésekkel, majd pici szerelemmel is fűszerezett fekete komédia magával ragadja az olvasót. Legalább olyan jó, mint a világsikert elért első regény, de az analfabétánál klasszissal jobb. Ráadásul röviden, pörgősre fogta Jonas Jonasson, nincs túlírva, elhúzva. Remek görbetükröt tart a társadalomnak, és nekünk embereknek, ha figyelmesen olvasunk a sorok közt. Az egyházalapítás, adózás körüli bonyodalmak, a szórakoztató média célpontjai mi vagyunk. Ami a címlapokon szerepel, azután megyünk. Mi lesz a sorsa a szereplőknek, hogyan találnak békét és hol az a végső fejezetben lelepleződik.

A lehetőségek adottak, a jó ötletekre kell figyelni. Még a Mikulás is lehet jó pénzkereseti forrás! Csupán a szálakat kell ügyesen mozgatni, vagy kevéske "Blöffel" vegyíteni. Jonasson tényleg jól ír, mesél, csavarja a történetet. Annyira hihetetlen, hogy akár igaz is lehetne. Nem tudom komolyan venni, de talán nem is kell. Nagyon szórakoztató az vitathatatlan, valóban az év legviccesebb könyvét írta meg.  A fordító remekül adja vissza  a sziporkákat, nyelvi leleményeket, fordulatokat, megőrizve a történet hangulatát.

Élmény volt olvasni, köszönet a kiadónak!

5/5

Jonas Jonasson Svédországban született 1962-ben. Hosszú időn át mint újságíró, kommunikációs tanácsadó és televíziós producer dolgozott, majd új életet kezdett: 2011-ben megírta A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényét, ami egy csapásra meghozta számára a világhírt. Jelenleg kisfiával és néhány csirkével él egy svéd szigeten. Az analfabéta, aki tudott számolni a 2013. év végén jelent meg. Hasonlóan ironikus, humoros történetének kis csavarjai, hihetetlen figurái kiváló szórakozást nyújtanak ezúttal is.












Athenaeum, Budapest, 2015
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632935102
Fordította: Kúnos László




2 megjegyzés: