2015. december 27., vasárnap

A "leg" krimik - 2015.

A "leg" krimik - 2015. 




                                      





Nézzük, mely bűnesetek, nyomozások voltak olyanok, amit ajánlok a krimi szerelmeseinek és nyomot hagytak bennem is. Rangsor nélküli, kiemelkedően jók és az év citromdíjasa - szerintem az idei olvasásaim alapján. 



Elsőnek az év elején összeomlott Ulpius-ház Kiadó egyik Steve Berry remekét ajánlom. Lehet, még a romok alól valahol beszerezhető ez a történelmi krimi? Újra Cotton Malone, újra egy titok. Újra egy leleplezés a történelemből, méghozzá a romantikus és népszerű Tudorok korába nyomozhatunk. Érdekes, izgalmas, elgondolkoztató fikció újra Berry tollából. A rengeteg és alapos kutatómunka a regényen érezhető.  A rejtély és az összeesküvés elmélet egészen elgondolkoztató, hihető. Nagyon kidolgozott, tényleg az utóbbiak közül a legjobb a szerzőtől. Tudor Erzsébet és a Lockerbie merénylet összefüggései. Mert vannak... Szeretem a sorozatot, de a Királyi fortély kiemelkedik az utóbbi kötetek közül. Remélem 2016-ban már lesz új Berry-kötet, ha jól tudom a GABO Kiadó vette át a szerzőt.


Folytatás még mindig az Ulpius-romok alól: egy remek magyar szerző könyve: Réti László és A kandahári fogoly. Talán ez a könyv sem tudta kifutni magát igazán, kár lenne érte! A szerző a  krimi és a humor hazai koronázatlan királya. Ki  ismerhetné jobban ezt a műfajt, mint aki maga is benne volt. A történetei hitelesek, hisz rendőrként tudja, hogy miről ír, van rálátása a dolgokra. A könyvei izgalmasak, a karakterek szintúgy.
A humora pedig briliáns, ami tényleg ritka és ez nem csak a  Cameron Larkin történeteire igaz. Mert a kandahári fogoly nagyon valós és tartalmas, hihető is. Meadow-Réti könyve akció-politikai-krimi, nem lehet rajta rötyögni. Viszont tényleg jó! Kihűlt házasságban asszonyka kalandtúrára indul erősen papucs férjével Afganisztánba. A hegyek közt a politikailag és jogilag vállalhatatlan események után a férj Rambó-ként mégis hazatér, és igazságot tesz. Aminek az USA sem örül. A szerző honlapja: http://www.retilaszlo.com 




Az idei év egyik legjobb felfedezése számomra Lee Child és magányos hőse Jack Reacher. A General Press Kiadó sikersorozata, ami 2016-ban idehaza is elérkezik a 20. kötetéhez! Ez önmagában is elismerésre méltó szám. Ennyi történeten át fenntartani az érdeklődést világszerte! Nem semmi, hiszen már a filmesek is rácsaptak, forog a második Jack Reacher -mozi.  Az új köntösbe öltöztetett sorozat hiba nélküli... ez volt az első és meghatározó olvasásom ezt emelem ki. A további Jack Reacher kalandok is meggyőzően jól kidolgozottak és kellően izgalmasak, fordulatosak voltak. Ez talán még jobb, alaposabb volt a többinél. Az új, csinos borító és a vadonatúj novellával pedig egy igazán szép könyvet és igényes krimit kaptam.

Mondhatnám: Hiba nélkül, kerek a történet… Lee Child felzárkózott a kedvenc amerikai krimiszerzők közé. Angol író ennyire amerikai sztorit még nem is nagyon írt, asszem. Jack Reacher gondolatvilága, harca az igazságért, becsületért, mint magányos hős szokásos lehetne, de nem az. A volt katonai rendőr kalandjai szórakoztatva izgalmasak, profin megírtak. A hadsereg piszkos kis titkai mellett mindig akad még egyéb érdekesség is. Nagyon kedvenc a sorozatból még: A pók hálójában, Elveszett ellenség, Rögös út és A bosszú is. Ez tipikusan az a sorozat, aminek minden részét az olvasó a saját polcán akar látni. Ez kell, mindegyik! Hatalmas köszönet a kiadónak az egész éves támogatásért.

Szintén a General Press Kiadó kötete, a nyár sikere volt Greg Iles visszatérő kötete a Lángoló kereszt. Az írót ért súlyos baleset után erre a Penn Cage sorozat negyedik kötetére 5 évet kellett várni. Sodró és izgalmas. Alaposan kidolgozott, remek karakterek, Amerika sötét titkai, rasszizmussal és szerelemmel. Érdemes!


                                                                                               
Jöjjenek a skandinávok! Az idén 16 skandináv krimit olvastam. Ezekből magasan kiemelkedik érdekes helyszínével és egzotikumával a Sámándob. Rénrendőrök, rénpásztorok, a számi kultúra és szokások bemutatása teszi érdekessé és feledhetetlenné ezt a krimit. Régi hagyományok, hitvilág és gyilkosság. Miről mesélnek a régi jojkák, jelek, mi van a hegyek közt? Hideg és sarki fény, ősi titok egy régi sámándob körül. Érdemes elolvasni, ahogyan a Fjällbacka-saga folytatásait is. Camilla idén duplázott idehaza az Animus Kiadó jóvoltából, és A hableány után A toronyőr is a sorozat kedvelőinek számát növeli. Lélekbe markoló lélektani drámák sora mind két krimi. Érdemes kiemelni és olvasni a  Sebastian Bergman sorozat Sír a hegyekben részét is! Nem mennék bele részletekbe, de a befejezés talán az idei legjobb! Mindenképpen érdemes addig eljutni, tényleg nagyot szól! A remek borító mögött egy végig kidolgozott, részletgazdag történet van, ahol a krimi része is baromi jó, a befejezés nagyot durran, szó szerint! Hol a folytatás? Remélem a szerzőpáros Michael Hjort & Hans Rosenfeldt már írják. 


Talán a legtöbb vitát kiváltó skandináv krimi mindenképpen a Millennium-trilógia folytatása, ami a negyedik részéhez érkezett és már nem is trilógia...   Tartottam tőle, hiszem mégiscsak másik szerző, de kár volt. Simán megugrotta a szintet, hibái ellenére is az egyik legjobb nem az eredeti szerző által írt folytatás, legalábbis, amiket én olvastam, önmagában abszolút megállja a helyét. Talán Lisbethből és kávéból kellett volna több bele, a trilógia igen gazdag volt a naturalista erőszakban, védjegye volt a hackerkedés és a női erőszak. Ezek most nem kerültek előtérbe, viszont elképesztően jó szálat talált a múltból, amit felfejthettek és egy kerek, hihető és meglepő történetté alakult. 
Stieg Larsson pótolhatatlan. Az elején a kissé hosszadalmas karakterleírások vannak, mire igazán beindul a cselekmény. Azonban ezekre szükség van a későbbiekhez. Lássuk be, hogy nem volt könnyű dolga Lagercrantz-nak, és jól tette, hogy nem használta a megmaradt kéziratot! Sikerrel alkotott egy saját könyvet, ami tökéletesen illik a Millennium sorozatba, még a léc sem rezgett. Engem meggyőzött, vállalható. NE hasonlítgasd olvasás közben, annak semmi értelme! Csak a főszereplők térnek vissza, Larsson nem fog...


A Kolibri talán nem egy tipikus krimi, hiszen nem igazán a bűncselekmény felderítése áll a történet középpontjában, hanem az emberek élete, gondolkodása, háttere. Amikor a fikció valósággá válik… Bevándorlók, azték főisten és a kolibri kapcsolata a sörétes puskával… és aki mögötte áll. Alapos gondossággal megírt krimi: a cselekmény izgalmas, rejtélyes, nem utolsó sorban pedig elgondolkodtató. Ajánlom.
A sztori társadalomkritikai szólama erős, de korrekt: a menekültkérdés számos emberi válasza és égető kérdése a szereplőkön keresztül bevándorlók és befogadók oldaláról egyaránt. Jelezném, hogy a nagy áradat előtt, még 2013-ban íródott, akciódús, sokrétű krimi a Kolibri Kati Hiekkapelto regénye.  Az Athenaeum Kiadó újdonsága.



Akkor jöjjön a két leg, mindkettő a General Press Kiadótól. A legjobb elsőkönyves, aki kiemelkedik az átlag krimik színvonalából Angela Marsons története az Elfojtott sikoly. Erős, jó kezdés.
Szeretem amikor egy könyvet úgy tudok olvasni, hogy nem tudom lerakni, tovább kell haladni a történettel. Ez a könyv pont ilyen volt. Ha röviden kellene jellemeznem, akkor kérem a folytatást, de máris! Nem volt üresjárat, minden mondatnak súlya és szerepe volt. Igazán jó krimi, a gyilkosságok tíz évvel ezelőtt, és most. Aki mindezeket kideríti, Kim Stone felügyelőnő, aki  Lisbeth Salander óta a legjobban kitalált és megírt női főszereplő. Élmény volt! Várom a továbbiakat.

Most lehet megkövezni, de nálam az év citrom-díjasa:  Jane Shemilt regénye a Lányom.
Nekem nagyon döcögős, önsajnálattól csöpögős, igazán idegesítő könyv volt. Nem is haladtam vele, három nap alatt 160 oldal, de addig többször a sarokba vágtam volna, mire kivégeztem. Az anya, Jenny alakja az önsajnálatával és hogy azt hitte Ő tökéletes, nagyon idegesítő figura. Fontos kérdésekről próbált írni, nagyon rosszul, szerkesztetlen, szétfolyó, sokat markoló történet, abszolúte eredeti és nem várt befejezéssel, ami az egész történetet fejre állítja és értelmetlenné teszi... Nem krimi... csak annak akar látszani, nyomozás nincs is, és amikor "szerelembe" esik anyuci a nyomozóval, na...! Rémes volt. A jó alapanyag még kevés egy jó történethez.

Kellemes, borzongató olvasást! A címekre kattintva bővebben olvashattok az adott könyvekről. Izgalmakban bővelkedő nyomozást 2016-ra! Köszönet a kiadóknak. 
Hamarosan jönnek 2015 legjei történelem és szépirodalom kategóriában is!



2 megjegyzés:

  1. A Lányom valóban felejtős... az Elfojtott sikoly szerintem is nagyon jóra sikeredett, remélem a folytatás is hasonló lesz!-)
    A többit még nem olvastam...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Érdemes, ha lesz rá alkalom őket elolvasni. Merem ajánlani, vállalom a felelősséget értük. Jók.

    VálaszTörlés