2015. december 17., csütörtök

A sátán bankárja

Clive Cussler: A sátán bankárja 




                                                     



Egy igazi kosztümös, kalandos krimiajánló következik. A Partvonal Kiadó újdonsága a régmúltba repíti vissza az olvasót. 1906-ban játszódik a kalandok sora.



Igazán kedvelem, amikor a történéseket visszafelé ismerhetem meg. Jelen események sora is úgy indul, hogy egy mozdonyt emelnek ki a Flathead-tó vizéből 1950-ben. A rövid előtörténetből megtudjuk, 44 éve pihent a tó fenekén. A regény pedig azt meséli el, hogyan és miért is került oda, arra a különös helyre az a mozdony és vele a poggyászkocsi. Addig azonban visszarepülünk az időben 44 évet és bejárjuk a századelő Amerikáját. Kalandos utazásra hívja olvasóit Clive Cussler.

A cselekmény szerint már két év óta tartja rettegésben a bankokat a "Sátán Bankárja" néven elhíresült bűnöző. Egy alaposan kitervelt és pontosan végrehajtott bűnténysorozatról van szó, amit Amerika nyugati partvidékén hajt végre elrettentő kegyetlenséggel. A magányos elkövető kíméletlen, nem hagy hátra egyetlen szemtanút sem. Áldozatai listája már tetemes, ahogyan az elrabolt pénz összege is. A messzi vidéki bányászvárosok a kedvelt célpontjai fizetésnap előtt. Nyom nélkül nehéz elindulni, szemtanúk nincsenek illetve nem tudnak értékelhető felvilágosítást adni.  A hatóságok tehetetlenek.
A segítségül felkért Van Doorm Nyomozóiroda a lehető legügyesebb nyomozóját veti be az  eredmény érdekében. Isaac Bell nem csak módos családból származik, de bankárok a felmenői. Elég egyértelmű ugyanis, hogy az elkövető ismeri a bankok működését is a kiváló helyismeret mellett.


Isaac Bell valóban agyafúrt és jól vág az esze. Hamarosan értékelgető nyomokra bukkan. A ravasz és tehetséges detektívet még srmos is, aminek majd természetesen lesz jelentősége. Bell hamar rájön, hogy a legélesebb eszű bűnözővel áll szemben, akivel valaha dolga volt. Nem csak kegyetlen, de a terve alaposan előkészített és kidolgozott, mindenre felkészült. Méltó ellenfelek lesznek a nyomozó és a tettes.
Bell tudásának, helyes következtetéseinek és ösztönösen jó megérzéseinek köszönhetően többször is közel jár ahhoz, hogy elfogja a bűnöst, akiről kiderül mégis van valaki a háttérben, aki segíti. Amikor a  kocka fordulni látszik a vadász válik célponttá. Bell már az életéért is küzd… A cselekményben fontos szerepe van a korabeli nyomozótechnikának. Az ujjlenyomat még most kezd elterjedni, a hirek lassan és néha pontatlanul érnek célba. Isaac Bell alakjában maga az író jelenik meg.

A fordulatos cselekménysorozat és a két karakter élményt adó párharca adja a nyomozást. Mindkét oldalon feltűnik egy-egy csinos és okos nő is. Megismerhetjük az automobilok és a gőzmozdonyok korát, bepillanthatunk a San Quentin börtönbe és a történések sorába a San Fransisco-t sújtó nagy  földrengés is beleszól. A sok pörgő esemény végét lezáró mozdonykiemelésre kell várni néhány évet. A végső magyarázat ott tesz minden mozaikdarabkát a helyére. Ahogy a rossz elnyeri méltó büntetését, úgy a jó, Bell is elnyeri szíve hölgye kezét. Érdekes és meglepően sok jó kalandok után jutunk el a megfejtéshez.


A kötetet hangulatossá teszik a korabeli életet megjelenítő rajzok.

A könyv oldala a kiadó honlapján, katt a megrendeléshez! A sátán bankárja 




 A könyv eredeti borítója.
Eredeti cím: The Chase
Eredeti megjelenés éve: 2007

CLIVE CUSSLER (1931. július 15. ) amerikai író. Évtizedek óta szórakoztatja az olvasókat izgalmas és fordulatokban gazdag regényeivel. A Dark Pitt-könyvek és az Oregon-akták szerzője ezúttal történelmi krimisorozattal jelentkezik, amelynek főszereplője egy igazi Sherlock Holmes-i figura, az okos és rendíthetetlen kitartásáról híres ISAAC BELL detektív. Ő maga is a vízalatti roncsok, régi autók megszállottja. Innen a sok eredeti és pontos jellemző részlet.









4/5





Partvonal, Budapest, 2015
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283772 · Fordította: Lakatos Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése