2015. február 3., kedd

Könyvek a moziban

Könyvek, amiket a moziban is láthatunk

                                                                   





Ez mindig nagy kérdés: a könyv avagy a film a jobb?
Az esetek nagy részében a könyv mindenképpen többet ad, kerekebb a történet. Persze a filmvásznon megjelenő szereplők és a látvány sokat ad az olvasott élményekhez.
Íme néhány könyv, amikből film készült. Ezeket már nézhetjük, illetve hamarosan moziba kerülnek. Várjuk sokan ezeket a megfilmesítéseket.

 Az első két könyv, amiből film is lett a GABO Kiadó újdonsága.
Ez egyik kedvencem az idei feldolgozásokból:
Andrew Hodges: Kódjátszma
 A második világháború egyik legnagyobb hatású, mégis talán legkevésbé ismert hőse a tragikus sorsú Alan Turing. Nélküle ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe. A zseniális matematikus 1912-ben született, napjainkban pedig a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelik. A második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését. A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott.
Alan Turing szerepében Benedict Cumberbatch látható a Morten Tyldum rendezte filmben.  

A különös cambridge-i matematikusnak, Alan Turingnak sikerült feltörnie az Enigma rendszerét, és ezzel megváltoztatta a második világháború menetét. Már a háború előtt foglalkozott egy univerzális gép megalkotásával, majd 1945 után újból visszatért a digitális számítógéppel foglalkozó tervéhez. Turing messzelátó álmai egy digitális korszakról a mesterséges intelligencia vizióját vetítették előre. 1952-ben homoszexualitásáért elítélték, és hormonkezelést rendeltek el nála. 1954-ben, 41 éves korában öngyilkos lett, és ezzel a britek egyik legnagyobb tudósukat veszítették el. Andrew Hodges életrajza Alan Turingról, erről a különleges egyéniségről, nagy szeretettel és tisztelettel megírt könyv.
http://bit.ly/kodjatszma

 Hamarosan írok bővebben a könyvről.






Kyril Bonfiglioli: Mortdecai
Charlie Mortdecai, a szélhámos műkincskereskedő szereti a pénzt, az italt, a művészetet és a nőket, és időnként zűrös helyzetekbe keveredik. Amikor például eltűnik egy Goya-festmény, a rendőrség nála kopogtat, nem véletlenül, majd a birtokába jut egy kompromittáló fénykép is két diplomatáról. Mortdecai rövidesen arra eszmél, hogy különböző kormányok és titkosszolgálatok emberei is holtan akarják látni, úgyhogy minden ravaszságára, valamint verőlegénye, Jock erejére is szüksége lesz ahhoz, hogy kikerüljön a csávából.
Kyril Bonfiglioli regényei Angliában régóta klasszikusnak számítanak, a rendkívül humoros és csavaros Mortdecai-trilógia
most egy kötetben lát napvilágot. A könyvből 2015-ben mozifilm készült Johnny Depp főszereplésével.

A film már a mozikban!
http://bit.ly/mortdecai-konyv
http://bit.ly/mortdecai-ekonyv


                     
Egy könyvsorozat, ami igen nagy vihart kavart. Sokan szidták, még többen imádták és olvasták... nem kerülhette el
a sorsát. Igen,  A szürke trilógia első része is filmszalagra került.  Valentin-nap már nézhetjük a mozikban a filmet!
A könyv most filmes borítóval is beszerezhető. A siker borítékolható.
Február 12-én mutatják be minden idők egyik legsikeresebb regényének, A szürke ötven árnyalatának várva várt filmadaptációját. E. L. James erotikus trilógiáját eddig 51 nyelvre fordították le, több mint 100 millió példányt adtak el belőle, és a filmhez készült filmelőzetest 250 milliószor nézték meg.
 
25% kedvezménnyel lehet a tiéd, ha az Ulpius-ház webshopjában rendeled meg: 

http://new.ulpiushaz.hu/a-szurke-otven-arnyalata-filmes-boritoval/




A Libri újdonsága ez a könyv. A film is kötelezően ajánlott, szerintem kihagyni vétek lenne.

Lenyűgöző memoárjában Stephen Hawking első felesége mesél rendkívüli házasságuk rejtelmeiről. Stephen tudományos hírnevének növekedése közben teste egyre jobban összeomlott az őt sújtó motoros neuron-betegség következtében, és Jane elfogulatlanul számol be róla, hogyan igyekezett egyensúlyba hozni a huszonnégy órás ápolónői szolgálatot a gyarapodó család egyre növekvő igényeivel.
Kivételesen őszinte, megindító és sokszor vicces könyvében Jane Hawking nem csupán első házasságának bonyolult és fájdalmas dilemmáit osztja meg az olvasóval, hanem azt is, hogy milyen megpróbáltatások elé állít a hírnév és a vagyon egy házasságot. Hawking 1970 óta gyakorlatilag teljesen le van bénulva és kerekes székhez kötve éli életét. Huszonnégy órában vigyáznak rá, ő pedig számítógép, infravörös érzékelő és egy hangszintetizátor segítségével kommunikál.

1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy "egyszerű, meggyőző magyarázatot" az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy szerencsétlen baleset után ez az egészséges, aktív fiatalember 21 évesen megrázó diagnózissal kénytelen szembesülni: motoros neuronbetegség támadta meg végtagjait és képességeit, amely fokozatosan korlátozni fogja beszédében és mozgásában, és két éven belül bele fog halni. Jane szeretete, támogatása és elszántsága megingathatatlan, és a pár összeházasodik. Újdonsült feleségével az oldalán Stephen nem hajlandó tudomásul venni a diagnózist. Jane arra bátorítja Stephent, hogy fejezze be doktorátusát, melynek tárgya első elmélete az univerzum keletkezéséről. Családot alapítanak, és frissen szerzett és széles körben ünnepelt doktori címével felfegyverkezve Stephen belevág legambiciózusabb tudományos munkájába, melynek tárgya az, amiből neki oly kevés adatott: az idő. Miközben a teste egyre szűkebb korlátok közé kerül, szelleme túlszárnyal az elméleti fizika határain. 

Hawking kétszer nősült, három gyermeke és három unokája született. 1965-ben feleségül vette Jane Wilde-ot és három gyermekük született. 1990-ben elváltak. A pletykák szerint Jane-nek 1985 óta viszonya volt a család egyik közeli barátjával, akivel 1996-ban össze is házasodtak. Közben Hawking beleszeretett az áplónőjébe, Elaine Masonba, de finoman szólva se volt harmonikus a házasságuk, 2006-ban el is váltak.
                                 

A filmet rendezte James Marsh. A két főszereplőt Eddie Redmayne (Stephen Hawking)
Felicity Jones (Jane Hawking) alakítja. Eddie Redmayne alakítása természetesen lenyűgöző, komoly esélyekkel indul az Oscar-díjért. Már a mozikban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése