2015. február 1., vasárnap

Királyi fortély

Steve Berry: Királyi fortély

                                                                             


Cotton Malone visszatért! Immár a nyolcadik kalandos történetét olvashatjuk a frissen megjelent könyvben, ami a Királyi fortély címet viseli. Steve Berry ezúttal is egy remekül szerkesztett és fondorlatos összeesküvés elméletet alkotott. Ami, ha jól végig gondoljuk bizony igaz is lehet. Akkor pedig a történelem talán legnagyobb csalásával van dolgunk. Berry könyveire jellemzően egy remek történelmi alappal megírt, izgalmas és sodró nyomozásnak lehetünk részesei. Mindezt olvasmányos formában adja olvasói kezébe.

Jelen esetben is több szálon fut a történet. Mesterien van kidolgozva, valóban az egyik legjobb a Malone történetei között.
Szeretem ezeket a történelmi krimiket. Pici történelmi kitekintés:
Anglia történelmének legizgalmasabb fejezete a Tudor korszak. VII. és VIII. Henrik élete és uralkodása alatt az ország átélt sok izgalmas dolgot. Tagadhatatlanul sok könyv és film is született erről a korról. VIII. Henrik magánélete és a fiú trónörökös biztosítása már legendásan közismert. A sors előbb lányokkal ajándékozta meg a királyt, akik a trónutódlás kérdésében nem igazán számítottak. Furcsa fintora ez a sorsnak, hogy mégis a másodszülött leánya I. Erzsébet (London, 1533. szeptember 7., – London, 1603. március 24.) volt az utolsó Tudor uralkodó. 1558. november 17-étől Anglia és Írország királynője.

Ez a momentum már fontos és kiemelt helyet kap a történetben! Spoiler nélkül: Erzsébet volt a legnagyobb csaló a történelemben, ha igazak a bizonyítékok. Ha visszagondolunk a sok Észak-Írországban történt lázongásokra, robbantásokra, az angol ellenességre, már helyben is vagyunk. A Királyi fortély egy közel ötszáz éves csalást próbál leleplezni!  I. Erzsébet egész, 45 éven át tartó országlását, törvényeinek jogosságát vonja kétségbe, amely alatt vált teljessé Írország elfoglalása.
Csupán csak az a kérdés: mit hoz magával az igazság? Avagy: mi van a szoknya és a vastag smink mögött?

Mint olyan sok esetben a világ még nem érett meg erre az igazságra, jobb, ha homály fedi továbbra is.
Ezen dolgozik az angol és amerikai elhárítás, ebbe az ügybe keveredik bele Malone is.
Mindehhez a hátteret egy szintén mindenki számára ismeretes és emlékezetes terrorista merénylet adja:
a Pan Am légitársaság 103-as járatának felrobbantása és lezuhanása a skóciai Lockerbie felett 1988. karácsonyán. Aminek sajnos magyar áldozatai is voltak.
Már adott a sok megtörtént esemény és az amerikai-angol-skót érdekeltség az ügyben.
A líbiai elkövető szabadon bocsájtása az ok: az arab világ ezt, mint dicsőséges és kiemelkedő eredményt
értékeli... ami érthető módon nem kevés vitát generál világszerte. Anglia azonban hallgat, vajon miért?

A harmadik, magánéleti ok: Malone válása és az apai érzések adják. A kedves ex neje ugyanis közli
kedvenc ügynökünkkel: közös gyermeküknek nem ő a vér szerinti apja. Nos, bonyodalom és lelki válság akad bőségesen. Steve Berry a történelmi valószínűséget izgalmasan fűszerezi a ma történéseivel. Szórakoztató, jól követhető, fordulatokban gazdag a történet. A régi királyi titkok, történelmi rejtélyek
és a mai politikai összefonódások, érdekeltségek remekül összefésült elegye ez.
A Dan Brown idézet remek reklámfogás a könyv borítón, ám ez esetben valóság is! Steve Berry "vitathatatlanul a műfaj mestere"! Ami nem kevés, hiszen sok eredeti történelmi helyszínt mutat be az olvasónak alapos részletességgel. Sok szereplőt mozgat az események filmszerűen pörögnek.
   
A képen a Windsori kastély Szent György kápolnája  látható, ami már a harmadik fejezetben megjelenik.
Itt nyugszik VIII. Henrik és Jane Seymour. A sírok pedig titkokat is rejtenek. Gyilkosok, árulók, kémek és egy titkos társaság veszélyes tagjainak gyűrűjében Malone halálos csapdába kerül. Ahol a fia, Gary, csak eszköz. A női szereplők is remekül kidolgozottak: az ügynöknő, Kathleen méltó párja lesz Malone-nak, ahogy Gary és ifjú barátja a szintén kamasz Ian is. Olvassátok el és megtudhatjátok, mi az a régi titok, amit a legenda és az egykori napló rejtenek! Hogyan függ össze, mi köti össze Tudor Erzsébetet és a Lockerbie merényletet. Ötszáz év történelmének titkai a London alatti alagútrendszeren át a mába vezetnek.
Steve Berry újabb nagyszerű kalandra hívja olvasóit. Külön felhívnám a figyelmet a szerző utószavára, amit ez esetben kimondottan érdemes elolvasni.

5/.



Steve Berry 1955-ben született Atlantában és ott is nőtt fel.
1980-ban kapott ügyvédi diplomát, majd  1990-ben elkezdett írni.
12 évbe tellett (85 elutasítással 5 különböző regényre), míg megjelent első könyve, A borostyánszoba. Regényei 40 nyelven, 51 országban több mint 15 millió példányban keltek el.

Az eddigi Cotton Malone történetek:

1: A templomosok öröksége
2: Alexandria link
3: A velencei árulás
4: Nagy Károly nyomában
5: Vérbosszú Párizsban
6: A császár sírja
7: A Jefferson-kód





Köszönet a kiadónak!


Ulpius-ház, Budapest, 2014
570 oldal · ISBN: 9789633833179 ·  
Fordította: Lantos István









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése