2014. november 16., vasárnap

Szuper Levi

Szuper Levente - Szűcs Miklós: Szuper Levi
Kalandjaim a Kisstadiontól az NHL-ig


                          


Az Ulpius-ház Kiadó sportolóinkról szóló könyveit mindig élmény kézbe venni, olvasni. Ezúttal Szuper Levente 98-szoros magyar válogatott jégkorongozó sport karrierjét követhetjük nyomon.
A véletlen adta lehetőség, hogyan figyelt fel rá az edző bácsi öt évesen, hiszen őt csak úgy vitték magukkal a szülők, amíg testvére edzésre járt. Ha már ott volt, egészen jól eljátszott, biztonságosan mozgott a jégen. A lehetőség adott volt: próbáljuk ki, mit tud ez a gyerek. Beállt a kapuba és ott is maradt. Hiszen kapus csak egy van a csapatban. A motivációja egész éltreszólóan kísérte: elsőnek lenni. Ő csak egyszerűen jobb kart lenni. Mindig és mindenkinél. Ezt sikerrel teljesítette is.


 A korántsem átlagos gyermekkor emlékképei közt felvillan a színészet is. Először csak a kíváncsiság vitte a tv-be, majd az Ön jelölt című Vitray Tamás műsorban elért siker után a színpadon, már
Básti Juli kisfiát is eljátszhatta a Három lány kékben című darabban. A folytatás egészen Bendegúz szerepéig ért, az Indul a bakterház-ban. Ekkor már gimnazista és a sport mellett színészkedett.
Sőt, szinkronizált is majd a Szózatot is szavalta. Nagynénje a remek színésznő Schubert Éva segítette, tanította légzéstechnikára. Olvashatunk még jó néhány érdekességet a színészélet emlékeiről.
Lassan eljött a választás ideje. Hogy mi döntött a sport mellett? Egyszerű: adódott egy alkalom,
ami sorsdöntőnek bizonyult. Védhetett a felnőtt csapatban az Újpest ellen a Kisstadionban!
Ekkor, 17 évesen nyolcezer fanatikus Fradi-drukker skandálta a nevét a Budapest Sportcsarnokban.
A bemutatkozás annyira jól sikerült, hogy a színészet már csak szép emlék maradt ezután.
1997-ben felnőtt magyar bajnoki címet szerzett. Ugyanebben az évben kiérdemelte az év jégkorongozója díjat is.
Kezdetét vette a kapus karrier.


A hazai sikerek után jött a külföldi megkeresés. Elsőnek Németországba szerződött. Majd következett Kanada, Amerika, Olaszország, egészen Kazahsztánig. Ezen állomások és kalandok egész soráról olvashatunk történeteket. Sportbarátságokról, edzésekről, tétre menő összecsapásokig.
Esemény és lehetőség volt bőven. Az itthoni közönségkedvencből hogyan tudott beilleszkedni, nyelvet tanulni és kint is megállni a helyét.  Mert bizonyított, bárhová is szerződött.
A családi biztos háttérről, ahogyan mindet fontos döntését megbeszélte a szülőkkel, hogyan és
mit válasszon.





Kalandos helyzet az is, amikor rácsapta az ajtót a korábbi neves NHL-es menedzserre és edzőre.
Első profi fizetése után a csapattársa azt tanácsolta neki, vegye meg a Balatont...
Az NHL-ig és az A-csoportig jutott, sztár volt, posztereken mosolygott, aláírásáért álltak sorba a kinti rajongók. A 2000–2001-es szezonra a felkészülést már a Calgary Flames AHL-ben szereplő farmcsapatában a Saint John Flames-ben kezdte meg, miután három éves szerződést írt alá NHL csapatával. Az új csapattal újabb bajnoki elsőséget szerzett. Ezúttal az AHL bajnokának járó Calder-kupát sikerült megnyernie a csapatnak.

 A következő szezonban (2004–2005) az NHL-t nem rendezték meg, így hat amerikai szezon után visszatért Európába. Egyik legmeglepőbb emléke az, amikor a fehérorosz nagyfőnök magánedzése miatt csőre töltött fegyverrel figyelték minden mozdulatát... ez a szezonja gyorsan véget is ért, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna.
Olvashatunk a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni támadásról, hogyan élte meg, valamint arról a személyes drámáról, amit csapattársként  Ocskay Gábor tragikus halála jelentett.Ezeket a sorokat én magam is meghatódva olvastam.
 Család, család, család. Ez az egyik legmeghatározóbb Levente életében. Ezekről a dolgokról is megoszt néhány eseményt az olvasókkal. Mi volt a fő motivációja, hogy itt az idő, családalapításra?
Azóta már két kisgyermek boldog apukája lett.
A könyvet bőséges fotóanyag is színesíti.


2012-ben a Vasas jégkorongszakosztályának elnöke lett. A 2012–2013-as szezonban nem szerepelt sehol bajnoki mérkőzésen. Ennek ellenére Rich Chernomaz szövetségi kapitány beválogatta a vb-re készülő válogatottba. A világbajnokságon 3 mérkőzésen jutott játéklehetőséghez. Pályája, sikerei sok fiatalnak adhatnak kedvet a mozgásra, sportra. Kitartással és jó felkészültséggel nem maradnak el az eredmények!


                             


Legjobb eredményei:  C-csoportos világbajnok(1998), Memorial Kupa-győztes (1999, Ottawa 67's), NHL-draft (2000), Calder Kupa-győztes (2001), Divízió 1-es világbajnok (2008), Német bajnok a Hannover Scorpions csapatával 2010.
Nem régiben a Papp László Budapest Sportdíj (2014), is birtokába került.






Ulpius-ház, Budapest, 2014
ISBN: 9789633832080


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése