2014. november 22., szombat

Hiányzol

Harlan Coben: Hiányzol

                                                             


Harlan Coben új krimije magasan kiemelkedik a többi közül. Mindegyik csavaros, fordulatos a műfaj remeke. Ez azonban több, mint krimi. Már a címe is egy fájdalmas, elhaló kiáltás: HIÁNYZOL...

A magány és társtalanság az oka mindennek. Gondolkodásra késztető kérdéseket vet föl Coben.
Miért nem talál megfelelő partnert, társat, barátot annyi sok nő és férfi? Miért ülnek a gép előtt és várják a csodát a társkereső oldalakon? Miért a sok magányos ember?

Kat Donovan a New York-i rendőrség nyomozónője is magányos. Munkája ugyan kitölti idejét, de érzi, hogy kellene már valaki. akivel magányos estéit megoszthatná. Elég volt a futó kapcsolatokból,
hiszen lassan negyven éves. Egy népszerű internetes társkereső oldalon böngészik, amikor ismerős fotót pillant meg. A férfi képe most, tizennyolc év után is megdobbantja szívét. Jeff, aki hirtelen és váratlanul szakított vele, tizennyolc éve.  Kat úgy érzi, elérkezett a pillanat, hogy lezárja a múltat. Tisztázni akarja életének ezt az elmúlt szakaszát: tudni szeretni, miért is dobta ki őt a férfi?  A kapcsolatfelvétel meglepő eredményt hoz, Kat ugyanis egy borzalmas összeesküvés nyomaira bukkan. A magányos emberek vágyait kihasználva, erre építve lelketlen alakok szedik áldozataikat a társkereső oldalon.

A gyanú megerősítésre talál, amikor felbukkan egy riadt kamaszfiú is, aki már eltűnt, özvegy és nem mellesleg gazdag édesanyját keresi. Dana Phelps azonban feladja a leckét elrablóinak! Rátermett, talpraesett nő, aki nem ijed meg az árnyékától. Coben az emberi lélek mélyére hatol. A tartozni valakihez fontos alapkérdés a krimiben.
Kicsoda a titokzatos Aqua vagy Sugar? Mit titkol Kat elől a családja és a főnöke?
Joga van tudni, vagy jobb, ha nem tudja? Izgalmas alakok teszik színessé a történéseket.

Mesteri! Hozta a formáját, nem okozott csalódást. Mai történet, teli titkokkal, hazugságokkal. Mindenkinek hiányzik valaki... Kat, eközben zsaru édesapja gyilkosát is keresi. Szeretné megtudni, mi lappang a gyilkosság mögött, ki az igazi elkövető? Valóban az igazi bűnös került börtönbe?

A titok pedig azért titok, mert néha jobb az, ha nem akarjuk mindenáron megtudni.
Nos, Kat nem nyugodott, megtudta.Vannak olyan dolgok, amiket az ember nem tud, még a saját szüleiről sem. Évtizedes hazugságok hálójába keveredik a lány. Hiába próbálja édesanyját faggatni, majd apja egykori társát, aki most éppen Kat főnöke... A végére minden kirakós darabja a helyére kerül.  Lelepleződik a bűnbanda, kiderül egy nagy szerelem és persze, az igazi Jeff is előkerül.

Sötét és elképesztően mai a történet folyama. Megrázó és elgondolkodtató. Nem csak a társadalmi kérdések, de a családi titkok is. A vágy és a szerelem nem ismer nemet! A gyönyörű szép borító kihalt tengerpartja is jól illik a történethez, jelentőséggel bír.

Kat megtalálja vajon a boldogságot? Illetve: tud boldog lenni, miután minden titok kiderült? Fordulatos, izgalmas és sötét. Az emberi butaságra, reményvesztettségre épít, azt használja ki.
Igazán nagyszerű, merem állítani az egyik legjobb Coben krimit olvashattam. Illés Róbert,
Coben "magyarhangja" ismét remek munkát végzett. A hangulat és a történet stílusa megmaradt.

5/5

                                  



Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiszerzője 1962. január 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban. Történeteit a váratlan csavarok, humor jellemzik. Könyveit eddig negyven nyelvre fordították le, amiből közel ötvenmillió példányt adtak el világszerte. Jelenleg Ridgewood városkában él, feleségével és négy gyermekével






Jaffa, Budapest, 2014

360 oldal · ISBN: 9786155492044
Fordította: Illés Róbert








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése