2014. november 24., hétfő

Alkalmi mesék

Orbán János Dénes: Alkalmi mesék
 idegbeteg fölnőtteknek
                                          
                                                                              













Ha röviden szeretném ajánlani, kiknek is szól ez a könyv: MINDENKINEK!
Ki nem idegbeteg manapság? Tudjuk és tapasztaljuk életünk csupa stressz. Bőségesen akad naponta idegeskedni valónk. A gyerek és iskola, anyós vagy hülye főnök mindenki életét nehezíti, nem is beszélve egyéb okokról.

Ez a könyv kikapcsol, mosolyt fog csalni az arcokra. Nyelvi poénjain lazulhatunk és elfeledhetjük a napi szürkeséget, feloldja a főnök okozta stresszt. Népies humora erősen pajzán, erotikus. Életünk fontos része a humor. Jól szórakoztatni pedig nem könnyű. Ezek az alkalmi mesék kifejezetten szórakoztató, röhögtető céllal születtek. Az Alkalmi mesék... olvasása közben többször eszembe jutott a nyilvánvaló paródia, magas szintű szórakoztatás mellett az ironikusan jó ízű, népies pornográfiát hogyan lehet ennyire remek módon tálalni a nagyérdeműnek? Tömör és velős gondolatok a humor eszközeivel tálalva.
A Micimackó vonaltól, A kis hercegen át jutunk el egészen Jessica Albáig. Akit bizony melyik férfi társam nem szórakoztatna el alaposan?  Fantáziálni szabad, lehet, sőt: kell. Mi lenne, ha?
Miért is ne? Szóval Jessica Alba is jól meg lesz... írva a kötet végén.

A kis herceg olvasásához pedig egy lavór javasolt, mert túl nyálas... na őszintén: van benne valami.
Megtudhatjuk a nagy magyar költők nagy pennával írtak sok jó verset… és sok esetben ez okozta vesztüket is. A lőcs mérete pedig ugyanúgy fontos a jó vershez, mint az örömszerzéshez a nőnek.
Hogy mije van az erdélyi poétáknak, ami a többieknek nincs: Kiderül a könyvből!
Jó móka lesz, az biztos, én remekül szórakoztam olvasás közben!




 A könyv fülszövege:
A javíthatatlan akasztófavirág író-poétának kétségkívül ez a legkomolytalanabb kötete az eddigiek közül. Bár OJD-től megszokott módon a könyvben csak úgy sorjáznak az irodalmi és nyelvi bravúrok, a felnőttmesék elsődleges és vállalt célja a polgárpukkasztás és a könyörtelen kacagtatás. Micimackó székely góbévá vedlik, a kis herceget kíméletlenül seggbe rúgják, a népmesék hősei irdatlan lőcsükkel forgatják föl a világot, mindent megtudunk a poétaóriások ivargerendájáról, és végül Jessica Albát is beszippantja a pajzán költői örvény. Nem feltétlenül egy nőegyleti olvasmány, s ha véletlenül ép idegrendszerű olvasója akad, mire a végére ér, garantáltan idegbeteggé röhögi magát.


   


 "A javíthatatlan akasztófavirág író-poétának" ez immár a tizenharmadik kötete.
Orbán János Dénes 1973. július 4-én született Brassóban. Bölcsésztanulmányainak helyszínei: Kolozsvár (magyar–angol szak), Szeged, Bécs. A romániai magyar irodalmat megélénkítő transzközép mozgalom egyik elindítója és meghatározó alakja a kilencvenes évek közepén. A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör elnöke (1994–1998), az Előretolt Helyőrség főszerkesztője (1995–2000); egyetemi oktató (1995–1998), az Erdélyi Híradó Kiadó szerkesztője és ügyvezetője (1995–1998), később igazgatója; az Irodalmi Jelen szerkesztője (2003 óta); 2006 áprilisától 2011 februárjáig az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke.

 Fontosabb díjai:
1996, Budapest: a Magyar Írószövetség Sziveri János-díja
1999, Szeged: Faludy-díj
 2001, Róma: Tivoli-díj (Európa bronzérmes 35 év alatti költőjeként)
2002, Budapest: József Attila-díj
 2014, Salvatore Quasimodo költőverseny díja


  


5/5


  Athenaeum, Budapest, 2014 ISBN: 9789632933924 ·

1 megjegyzés: