2014. május 25., vasárnap

Nincs több esély

Harlan Coben: Nincs több esély
 

                                                "Amikor az első golyó a mellkasomba fúródott, a lányomra gondoltam."Napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója Harlan Coben. Regényeit közel 50 millió példányban adták el világszerte.
A Jaffa Kiadónál megjelent, náluk  hatodik könyve a Nincs több esély címet kapta.

Érzékeny és brutális a történet. Társadalmi problémákat is feszegető, izgalmas olvasmányt kap kezébe a krimirajongó olvasó. Coben tudja, hogy izgalommal töltse meg a történetet, és feszült figyelemmel lekösse olvasóit.

Egy pisztolylövéssel indul el a lavina: főhősünk, Marc Seidman majdnem két hétig kómában fekszik, miután lelőtték a saját házában. Ébredése vészterhes: felesége halott, kislánya nyomtalanul eltűnt.
Marcnál már csak a  rendőrök tanácstalanabbak. A családi idillnek vége. Nem vagyok poéngyilkos, ez a fülszövegből is kiderül. Több háttérinfót nem mesélek... izgalom, meglepő fordulat több is akad a cselekményben!

Aki olvasott már Cobentől az tudja: a családi háttér, a barátok hangsúlyos szerepet kapnak történeteiben. Kirajzolódik itt is egy elrontott házasság képe. A legjobb barát boldog házassága
éles kontrasztot ad Marc vegetáló házasságával. A gazdag após, aki nem szereti vejét, bár úgy tesz, elfogadta őt (ez nagyon ismerős helyzet volt). Később feltűnik egy régi szerelem is Marc életéből.  A főszereplőnk családja életét is bemutatja nekünk az író: magatehetetlen, súlyos beteg
apa, drogos testvér alkotja a hátteret. Természetesen ezek mind fontos szerepet játszanak a történésekben. Marc mániákusan keresi, kutatja gyermeke nyomát. Nem adja fel a reményt, hogy
élve megtalálja. Ügyvédbarátja segíti, erősíti hitében.

A társadalmi problémák sem maradnak el. A gyermektelen házaspárok mindent megtennének,
hogy legyen gyermekük. Azonban a hosszú és bürokratikus rendszer ezt erősen akadályozza.
Ezzel már kitalálható, mi is áll a történések hátterében. Mindehhez még a Balkánról érkező bevándorlók, állampolgárságra vágyók is képbe kerülnek. Mert az emberek leleményesek, megtalálják, megkeresik a lehetséges kiskapukat. Igaz, ezek törvénybe ütköző megoldások,
de ez legyen az FBI és a rendőrség gondja.


Mondhatni a több szálon futó történet végül jó véget ér. Már amennyiben lehet ezt jónak tekinteni. Ám ez az, ami további erkölcsi problémákhoz vezet. Meglepő eredmény születik! Kevés szülő tudná azt hiszem ennyire a gyermek érdekeit szem előtt tartani. Bebizonyosodik, hogy a múlt sötét titkai előbb vagy utóbb, de kiderülnek és hogyan hatnak a szereplők jelen életére.

Az izgalmakkal teli, remek karaktereket felvonultató krimi sok meglepő fordulatot tartogatott.
Az elkövetők háttere, lelkivilága is elgondolkodtató, különösen az egykori "gyereksztár" hölgyikéé.
Míg a barátja az egyszerű, melák szerepét alakítja, addig az ő lelke és tettei eléggé összetettek.
A végkicsengést figyelve, különösen. Pénzért minden eladó. kapható.
A nyomozó páros alakja talán a két leglehetetlenebb figura, akik krimiben feltűnnek.
Megemlíteném még a borítót is, ami remekül adja vissza a történet hangulatát. Nagyon kifejező, remek kép.

Ajánlom a krimikedvelő rajongóknak, érdeklődő olvasóknak. Csavarosan izgalmas és fordulatos nyomozásban lehet részük, amit Illés Róbert remek fordítása is garantál.

Harlan Coben kötetei a Jaffa Kiadónál:

Vér a véremből - 2011
Bűnösnek nyilvánítva - 2012
Végakarat - 2012
Maradj mellettem - 2013
 Hat év - 2013

Köszönet a Jaffa Kiadónak a kötetért!


Jaffa, Budapest, 2014
320 oldal · Fordította: Illés Róbert
 ISBN: 9786155418501

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése