2014. május 4., vasárnap

Az 573-as járat

Kristina Ohlsson: Az 573-as járat
 Fredrika Bergman 4.







"A svédeknek fogalmuk sem volt arról, mi a félelem."









Az egyik legfrissebb tavaszi Animus kiadvány a Fredrika Bergman-sorozat negyedik kötete Kristina Ohlssontól, aki 1979-ben született a dél-svédországi Kristianstadban. Bécsben is élt és dolgozott, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértője. Korábban a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen tevékenykedett. Első regénye a Mostohák 2009-ben jelent meg Svédországban, nálunk 2012 óta kapható. Legújabb, immár negyedik regénye egy fikciós történet. Egyik kedvenc női krimiszerzőm.
   


Mindenkinek van olyan kedvenc műfaja, amiből valahogy mindig többet és többet olvas, nálam ez
a műfaj a skandináv krimi. Érdeklődve és gyermeki kíváncsisággal veszem kézbe az újabb és újabb történeteket. Együtt élek, gondolkodok a nyomozókkal, ahol némi családi háttér és lelki vívódások is előtérbe kerülnek. Szeretem a tettes lelki okait is megérteni, érdekes helyzeteket ad egy egy jól sikerült krimi megoldása. Itt ez egy különleges darab, hiszen nem folyik patakokban a vér, mégis izgalmas és feszült, valósághű a történet felépítése.

Kristina Ohlsson már letette a névjegyét. Eddig idehaza három, jobbnál jobb skandináv krimivel örvendeztette meg rajongóit, köztük engem is! Az új, immár a negyedik a sorban, ami Az 573-as járat címmel került a boltok polcaira. A cím sokat sejtetően elárulja, hogy egy repülőgép és utasai állnak
a középpontban.


Feszült, izgalmas, bő fél nap történéseit meséli el az olvasóknak. A fülszöveg szerint:

"Fenyegető levelet találnak a Stockholmból New York felé tartó, négyszáz utast szállító Boeing fedélzetén. Azt követelik benne, hogy a svéd kormány vonja vissza egy bizonyos „biztonsági kockázatot jelentő egyén" kiutasítási határozatát. Ha ezt nem teszik meg, a gépet felrobbantják."

Mielőtt azonban az események igazán kezdetüket vennék a stockholmi rendőrség bombafenyegetésekről kap hírt. Természetesen az eltorzított hangú bejelentő nem aprózza el,
hiszen rögtön négy robbantást is ígér, néhány órán belül. Ez leköti a rendőrök minden erejét.
Közben felszáll az 573-as járat New York felé...

Izgalomban és feszültségben nincs hiány, Alex Recht bűnügyi főfelügyelő és csapata nem mindennapi feladatot kap. Míg a gép a levegőben van, nekik lent a földön kell az amerikaiakkal együttműködve a tettes nyomára akadni. A menetidő véges, tétovázásra nincs idő. Természetesen 
az amerikai kormány azonnal 2011-es emlékeit idézi fel. A gépet, mint lehetséges terroristatámadás eszközét nem hajlandóak a légterükbe engedni. Részükről ezzel szinte megoldva az ügy.

" A gép már kellemetlenül közel járt az amerikai határhoz. Ott pedig bármi megtörténhet. Az amerikaiak szemmel láthatólag idegesek, és kísérteteket látnak."


Fredrika visszatér volt főnökének segíteni. Ő, és Eden Lundell a svéd titkosszolgálat női főnöke próbálnak még az igazság nyomára akadni. Itt ismét érdekes háttér információkat tudunk meg a nyomozónő életéről. Miért is került oda, mi történt vele az elmúlt két év során, hogyan érzi magát
az íróasztal mögött? Eden élete is rejt némi titkot, mint ahogyan Alex életéből is megtudunk régebbi történeteket. Például a fiával való kapcsolatáról, aki történetesen pilóta és éppen az eltérített gép másodkapitánya. Kristina mesterien fokozza az izgalmakat! Mondhatom, játszik az olvasó idegein,
de azt mesterien!

Közben a nyomozás  és a kávé folyik. Az amerikaiak elárulják: tudtak, kaptak információt, egy lehetséges gépeltérítésről... lassan beavatják a svéd nyomozókat, izzik a telefonvonal. Egyre több titokra derül fény. A kirakós lassan kezd összeállni. A történet végig képes fenntartani a figyelmet,egészen egyedülálló az ötlet, amiből született.

A szokatlan helyszínen zajló történet és a nyomozás érdekességei, a két ország diplomatáinak, nyomozóinak hozzáállása elgondolkodtatóak. A feszültség végig ott vibrál a lapokon, ahogy fogy 
az idő és az üzemanyag.
A krimikhez szokott olvasó sejtheti, mi lehet a háttérben: a gép kapitánya Karim Szasszim nem igazán svéd nevű... a kiutasításra váró terrorista pedig Zakaria Helifi. Mindezeket csupán a fantázia ihlette, ám nagyon is hihető a 2011-es események fényében.
Többet nem is árulok el az izgalmas történésekből.

Ki áll a támadás mögött? Mi motiválja, mi az indítéka? Mi a szerepe az amerikai katonai titkos börtönnek a történetben? Mi lesz az utasok és a gép sorsa?
Mindenre lesz válasz, Kristina nem hagy elvarratlanul semmit.

Izgalmas kalandot olvastam, egy olyan krimit, amiben nincs gyilkosság, csak versenyfutás az idővel.
Mégis egy szuszra elolvastam, nem tudtam letenni. Sodró, magával vitt a fellegekbe. Hiteles és érdekes volt. A jóléti társadalmak rémképe a terrorizmus jelenléte elgondolkodtató és félelmetes. Négyszáz utas és a biztonsági rendszerek idegtépő próbája ez. Amikor a képzelet valósággá válhat.

Köszönet az élményért az Animus Kiadónak!

                                     

Animus, Budapest, 2014

400 oldal, Fordította: Erdődy Andrea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése