2014. április 7., hétfő

Fehér Jazz

James Ellroy: Fehér Jazz







                                                       





Első olvasásom az írótól. Végig az járt az eszembe, hogy ez
a történet és a stílus egyik kedvenc filmem idézi. Szigorúan bizalmas volt a címe. Remek film, ajánlom a könyv mellé. Miután rákerestem jöttem rá, hogy a film forgatókönyve James Ellroy könyvéből készült...






Néhány szó a szerzőről:
James Ellroy, a kortárs amerikai krimiirodalom egyik legnagyobb alakja, a noir mestere (eredetileg Lee Earle Ellroy) 1948. március 4-én született Los Angelesben. Hat éves, amikor holland édesanyja és német édesapja elválnak. Zűrös gyerekkora volt,  iskolából végül a csavargásai miatt még a diplomázás előtt kicsapták, és egy rövid időre besorozták katonának. Tizenéves korától sűrűn nézett a pohár fenekére, és könnyebb drogokat is kipróbált. Apja halálát követően az utcára került, padokon és kukákban aludt, ivott, lopott, drogozott. 1965 és 1977 között vagy tucatszor tartóztatták le. Édesanyja brutális elvesztését nehezen dolgozta fel, gyilkosság áldozata lett. 1977-ben sikeresen túl élt egy kétoldali tüdőgyulladás, ennek hatására abbahagyta az ivást, csatlakozott az Anonim Alkoholistákhoz. Ekkor fogott hozzá komolyabban az íráshoz is.
 Ellroy néhány regényét megfilmesítették, de egyetlen adaptáció esetében sem ő írta a forgatókönyvet. Ellroy elégedetlen is volt a filmekkel, kivételt csupán a Szigorúan bizalmas képez, Curtis Hanson és Brian Helgeland forgatókönyve és a produkció elnyerte a tetszését. Kim Basinger ebben a filmben alakít egy luxus prostit, amiért Oscar-díjat is kapott.
További könyvei: A fekete Dália, A nagy sehol, Szigorúan bizalmas és a sorozat záró darabja az 1992-ben megjelent Fehér Jazz.

 Fehér Jazz:

1958-ban járunk, Los Angeles utcáin. A bűnözési hullám az egekbe ér. A politikai ambíciótól is hajtott államügyész Welles Noonan szövetségi vizsgálatot helyez kilátásba a városban, hogy felszámolja a korrupciót és végre tiszta vizet öntsön a pohárba. Ezzel azt akarja elérni, hogy 
fény derülne a Los Angeles-i rendőrség kábítószerosztálya és a Southlanden a kábítószert terítő örmény Kafesjian család közötti szoros kapcsolatra.  Persze nem csak a kábszereseknek van vaj a fejükön... igazán itt megbízni senkiben sem lehet. A rendőrök korruptak, lefizetettek a maffia felé elkötelezettek.

Tovább bonyolítja a szálakat egy furcsa betörés: ismeretlen tettes brutális kegyetlenséggel megöli Kafesjianék két kutyáját, betört a házukba, de onnan nem vitt el semmit, csupán csak összetöri ifjabb Kafesjian lemezgyűjteményét... Érdekes és sötét dolgok tanúi lehetünk.
Dave Klein hadnagy vezeti a  vizsgálatot, és lassan ráébred, hogy semmi sem történik véletlenül!
Ő a történet főhőse, Klein hadnagy, aki egyes szám első személyben meséli el 1958 véres őszének történetét. Klein ugyanolyan szarházi, mint azok az alakok, akik után nyomoz. Korrupt, erőszakos,
a gyilkosságtól sem riad vissza.
Gyakorlatilag nem látszik a határ a bűnözők és a bűnüldözők tábora között, minden összemosódik, mindenki bűnös. A Fehér jazz című regény szókimondó.  A huszadik századi Los Angeles talán legsötétebb korszakába kalauzol: vérfertőzés, kábítószer, korrupció, megvesztegetések, gyilkosságok teljesen hétköznapinak tűnő világában járunk. Rövid tőmondatok, filmszerűen pergő akciók ezek. Egy zsaru, aki pénzbehajtóként, uzsorásként és verőemberként is kamatoztatja tehetségét, és otthonosan mozog a nagyváros legsötétebb bugyraiban is.
Kaland és izgalom minden mennyiségben.

 Nehezen szoktam meg a nyelvezetét, hangulatát, de a végére nem tudtam letenni. Újra beránt a mocsokba, bármennyire undorító és kegyetlen az egész világ, amit bemutat. Erre készülj fel, kedves olvasó: bűnben és mocsokban merülünk, de nyakig! Sokszereplős, több szálon futó történet.
Nagyon erős írás. Undor. Döbbenet. Vér és pénz. Bandák: kurvák és buzik. Niggerek és mexikóiak,  korrupt rendőrök, és korrupt politikusok,társadalmi problémák jellemzik a regényt. Mindeközben folyik az alkohol és szól a jazz.

Mocsok és sötétség mindenütt. A remek könyv és film után, aki olvasott már Ellroy könyvet az valószínűleg nem fog meglepődni, aki viszont most ismerkedik, annak csak azt tudom mondani,
akad ebben a műfajban könnyedebb hangvételű is. Jobb nem igen. Kemény krimi, felnőtteknek.
James Ellroy egyik legkiforrottabb, legegyedibb hangú regénye, az L. A. Quartet tetralógia befejező darabja a Fehér Jazz, amely most jelent meg először magyar fordításban.

Köszönet érte a Jaffa Kiadónak!



                                                                

Jaffa, Budapest, 2013. Fordította: Illés Róbert
340 oldal · ISBN: 9786155235924

1 megjegyzés:

  1. én sokáig csak a bámultan elhűlve milyen szép film a Fekete dália, majd rájöttem, hogy könyvből lett ez a csoda, azóta keresem és vadászom a könyveit...

    VálaszTörlés