2014. március 23., vasárnap

Ragnarök

Bíró Szabolcs: Ragnarök 






"– Meg kell értenetek, hogy a Ragnarök, mely most kezdetét vette, a ti világotok vége. A vikingek napjai megszámláltattak…"








Bíró Szabolcsnak hat könyve jelent meg álnéven 2009-ig, majd 2010-től saját nevén publikál. 2012-es nagy sikere a Non nobis, Domine után idén tavasszal valami újat és érdekeset hozott az olvasóknak. Egy történelmi fantasyt, egy mitológiai elemeket felvonultató mesét írt nekünk.

Részlet a könyv fülszövegéből:
Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe.

 Kilencujjú Gudleif és huszonkét túlélő bátor embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet, és a saját fészkében végezzen vele.

Ha nem akarok "poéngyilkos" lenni, erről szól a történet. Azonban bőségesen lesz még ok az izgalomra! Kalandokban nincs hiány. A jól kidolgozott eseménysor folytatása remek képeket fest.
Hangulata hozza a skandináv mitológiák világát. Van itt gonosz ellenfél, csaták és harcok, boszorkány és a misztikus sárkány is feltűnik.


Képi világa remekül idézte meg számomra a viking életérzést, szokásaikat. Ruházatuk, fegyvereik
és harcmodorukról alapos bemutatást kaptam. Bepillanthatunk a vikingek hiedelmeibe, hagyományaikba. A titokzatos rúnajelek titkairól is olvashatunk.
A szereplők közül nekem bizony Kilencujjú Gudleif is szimpatikus alak. Bár benne a hatalom és a vezető szerep utáni vágy kissé túlteng, mégis valahogy szerethető volt együgyűségében. Yxsmed, a bölcs és bátor baltakovács és Visbur, a halott jarl fia szintén olyan szereplők, akik színt visznek a mesébe. Sejtettem, hogy Visburnak kiemelten fontos szerepet szánt a szerző. A végére az is kiderül, hogy mit is. A legendás berserker, Hallbjörn és az angliai színben feltűnő Rolf, a medvelovas is fontos alakjai a történetnek. Nagyon élvezetes, varázslatos világot fest elénk Bíró Szabolcs.

Láttam magam előtt a Vågbrytare hajót, amint szeli a habokat. Olvasás közben éreztem az északi szél csípős hidegét, számban a mézsör ízét. Együtt izgultam a harcosokkal, miközben Zsugori Egill zsoldosai elől menekültek. Thorsten a rúnatestű vezér méltó ellenfél volt, bölcsen látta katonái gyengeségeit. Hiába volt ő bátor és kegyetlen, csapata zsoldosokból állt. Az események filmszerűen pörögtek.

"Pokoli hideg volt azon a késő téli éjszakán, és valahogy túlságosan is sötét. A csillagok elbújtak, a holdat is csak sejteni lehetett a felhők mögött. A csend még a leghidegebb északi éjeken sem szokott ilyen sűrű, ilyen nyugtalanító, ennyire néma lenni."




                                                                                 
Jó volt elmerülni ebben a kalandban. Egy kitartó,  összefogásban is kiemelkedő csapatról és a fekete dög, a sárkánykígyó Nídhöggről szólt a mese. A nevek pedig a vikingek humoráról is árulkodtak. Még több is van ebben a történetben. A tűz és jég szigetén érnek véget a kalandok.
A viking világvége, a ragnarök nagyon szemléletes képet ad. Ami sajnos mai korunkra is igaz lehet. A rejtett utalások és a végső záró mondat nagyot szól, felteszi azt a pontot az i betűre!
Észak fiai kemények és kitartóak. Olvassátok és izguljatok!
Kalandozzatok a vikingek birodalmában, nekem jó kikapcsolódás volt. Köszönet érte Bíró Szabolcsnak, aki elvitt ebbe a fantasztikus világba.

5/5.


http://historiumkiado.eu

                





Historium, Dunaszerdahely, 2014

240 oldal · ISBN: 9788089649075



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése