2013. március 4., hétfő

A háború gyermeke


Benyák Zoltán: A háború gyermeke











„A háború: különleges élmény. A háború: életforma. A háború: rend."





Rövid, de annál érdekesebb Benyák Zoltán: A háború gyermeke regénye. Úgy ír a háborúról, annak hatásairól, hogy magát a harcokat, a frontvonalakat nem is közelítjük meg. Az olvasót a háttérben zajló események kötik le. Mégis döbbenetes, magával ragadja az olvasót!

1933-ban Berlinben a híressé vált könyvégetéssel indul a történet. Sophie Andersch történésznő egy régi térképet keres. A nácik is. Sophie elrablása igen árnyalt, hiszen közlik vele ő nem fogoly a wewelsburgi kastélyban, hanem addig nem mehet el, amíg a náci régészprofesszorral meg nem fejtik a térkép titkát. Ez bizony évekbe telik. A lány naplófeljegyzéseiből megtudjuk: zsidó férjétől és 4 éves kislányától szakították el. Egy eleve kudarcra ítélt szökési kísérlet után kényszerítik, hogy a professzorral a tibeti hegyekig menjen a Hold gyermekeit megtalálni.

Sophie kalandjai persze ott még nem érnek véget. Itt egy hirtelen fordulattal már egy új fajelmélet is a képbe kerül. Ez erősen emlékeztetett Mengele elhíresült "ikerkísérleteire".
A tibeti hegyekből szereplőink az Antarktiszra menekülnek, ami már már "Verne-i" fordulat.

Van kaland bőven, az öt fejezetben! Az események végkifejlete elgondolkodtató. Remélhetőleg nem lesz újabb világégés. Hiszen mindannyian a háború gyermekei vagyunk, akár mint túlélők, akár mint késői utódok!
" – Nem csak a gonoszok végzik a pokolban, Otto, hanem a szolgáik is. A bűn alól nincs mentség."

Benyák Zoltán, avagy Jonathan Cross honlapja:
http://www.jonathancross.hu/


Videóelőzetes a Youtube-on:
http://youtu.be/mTvabsvttVQ

A könyvért köszönet a Historium Kiadónak!
http://youtu.be/mTvabsvttVQ

Historium, Dunaszerdahely, 2012
208 oldal · ISBN: 9788097077860

1 megjegyzés:

  1. Azt írod, rövid a könyv. Ahhoz képest elég kalandosnak ígérkezik, bár nekem furcsa egy háborús történetben az Antarktisz-i fordulat, de az eseményeket olvasva biztos megvan az odavezető "fonal". Kíváncsi lennék, mi lett a zsidó férjjel és a gyerekkel, de ha azt megírnád, lelőnéd a poént, azt meg nem kérhetem. Inkább elolvasom.

    VálaszTörlés