2024. március 22., péntek

A ​papagájos ablak

 



Mörk Leonóra: A ​papagájos ablak




                                                        







"Ritka pillanatok azok, amikor senki nem szól bele az életünkbe, meg kell őket becsülni.”






Mörk Leonóra korábbi könyvei közül most a 2017-es Papagájos ablak került új köntösbe bújtatva a boltokba. A gyönyörű borító ezúttal egy személyes élményekből álló útinaplót takar, nem regényt.


Az író mindig egy önmagát kereső, erős, határozott nőt állít a történetei középpontjába. Most sincs ez másképp. Ez az egyedi hangulatú könyv, egy önfelfedező útinapló és különleges időutazás, ahol a főszerepben nem más áll, mint Mörk Leonóra. Van olyan, hogy valamiért sok lesz az élet megpróbáltatásaiból, kell egy kis elvonulás, hogy letisztuljanak körülöttünk a dolgok. Ez a könyv egy ilyen pillanat eredménye, megfűszerezve Luther, Goethe és Bach világával. Ugyanis a német kultúra szerelmeseként hová is menne "El caminora", ha nem a híres Luther útra Németországba.


                
A hirtelen pakolok és már indulok is a Luther életének fő helyszíneit összekötő úton találja a szerzőt. Nem kell mondani, sok meglepő kalandot szolgáltatnak az események, az autóbérléstől, az időjáráson át. Az elmélyülés, önfelfedezés a magára utalt nő életének egyéb, fontos szakaszainak elemzése. Személyes hangulatú útinapló, ahol a gyerek és ifjúkor, egyetemi évek mellett bepillanthatunk a felnőtt kor szakaszaiba is. Személyes, de nem kitárulkozó emlékek sorjáznak humorral tálalva. Mindehhez a német zenetörténet és Luther élete ad egyedi atmoszférát.

"A humorosnak szánt mondás szerint a reformáció azért tört ki, mert VIII. Henrik el akart válni, Luther pedig meg akart nősülni."

kép: Luther Márton szerzetes (id. Lucas Cranach rézmetszete, 1520)



Az bizonyos, kedvet ébreszt az olvasóban, bejárni a Luther-utat. Őszintén, nem is tudtam róla... Szívesen felfedezném Németország ezen tájait, a Wartburg várat látni közelről Türingiában, már régi vágyként él bennem. Vonattal, autóval, komppal, gyalogszerrel és szamárháton, ahogyan a szerző is tette. Egyedüli kísérője stílusosan egy kis Playmobil Luther-figura volt, amit több ismert helyen lefotózott.
Sok érdekesség bukkan fel, nem csak az emlékek, de a történelem időszakából is. Drezdától Wittenbergig, Lipcsétől Erfurtig, Weimartól Eisenachig lehetünk útitársak. Mörk Leonóra sajátos stílusában, olvasmányosan meglepően sok háttér kerül elénk. Családi kirándulások, egyetemi évek vagy a multinál töltött időszak is elemzésre kerül. Felbukkannak korábbi regényeinek szereplői, helyszínek is. Luther életének eseményei és felesége, aki egy kolostorból szöktetett volt apáca. Katharina von Boráról most részletesebben olvashatunk, mennyire meghatározó is volt Luther életében. Az ünnepelt festő Lucas Cranach is feltűnik A Hellinger-Madonnából, de megjelenik a Tamás templom karnagya, azaz Bach is. A korszak történelméről is akad több színes információ. A német történelem 16. százada épp olyan izgalmakat tartogat, mint az egykori NDK szocialista életképei. A német kultúra világába is elmerülhetünk, ahogyan némi gasztronómia is helyet kap.


„Megtanultam elfogadni, hogy ha a jelek egy bizonyos irányba mutatnak, akkor azt nem véletlenül teszik.”


Az elmélyülés, önmagunk keresése, és a múltunk, származásunk megértése izgalmas és meglepő egyszerre. A német kultúra ismerete, szeretete érezhető, ahogyan a széles irodalmi és zenei tudás is. Némi spirituális háttér is megvillan, a sok zenei betét mellett, eredetivé téve ezt a bensőséges utazást. Igazán szórakoztató, remek kis utazás volt.






                     


MÖRK LEONÓRA író, újságíró, szerkesztő, műfordító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyetteseként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. Regényeiben nem elégszik meg azzal, hogy elmesél egy magával ragadó történetet, hanem izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra is hívja olvasóit. Jelenleg a Jaffa Kiadó kommunikációs munkatársa. Rendszeresen fordít német és angol nyelvből.
Regényei: A Hellinger-Madonna, a Holdfény szonáta, a Lány igazgyöngyökkel, a Ködkirálynő, és A porcelánlány, A papagájos ablak, Törött tulipánok , Asszonyom, édes úrnőm, Szentjánosfű.







Jaffa, Budapest, 2024
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634758648

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése