2024. március 26., kedd

A ​Katharina-kód

 




Jørn Lier Horst: A ​Katharina-kód
(William Wisting 11.)









                                     





"A hazugság minden nyomozás szerves részét képezte."





Kedvelem Jørn Lier Horst remek sorozatát, ahol William Wisting nyomozófelügyelő vezeti a nyomozást. Horst hagyományos detektívregényeiben a rendőri munka áll a középpontban, súlyosbítva az emberi tényezővel. Másik előnye a sorozatnak, gond nélkül olvasható bármelyik könyve önállóan is.



              
A Katharina-kód az itthon megjelentek sorában az ötödik krimi, amúgy a sorozat tizenegyedik epizódja. William Wisting ezúttal egy régi ügyön dolgozik. Igazi "döglött akták"-féle izgalmas nyomozás kerekedik ki a történetből. 
Katharina Haugen huszonnégy évvel ezelőtt minden nyom nélkül eltűnt. A lakásában hátrahagyott egy félig becsomagolt bőröndöt, és egy cetlire felírt furcsa szám-betű kombinációt. Ez lesz a titokzatos Katharina-kód, amit sok szakértő sem tudott eddig megfejteni.

 
Wisting nyomozó soha nem tudta elengedni az ügyet, évről évre átnézi az ügy aktáit, mániákusan kutatva valami nyom után, amit nem vettek észre. Érzi, az asszony bizonyosan gyilkosság áldozata lett. A nagy kérdés, ki és miért ölte meg, rejtette el a holttestet? Az ilyenkor szokásos elsőszámú gyanúsítottnak, a férjnek ugyanis bombabiztos alibije van. Az évek során meglepő módon barátságot kötött Katharina férjével, Martinnal, akit az évfordulón mindig meglátogat. Eleinte különösen furcsa volt ez a szoros és személyes kapcsolat, amely az évek során barátivá lett. Ez adja ennek a kriminek az erejét. Martin soha nem tudta túltenni magát felesége elvesztésén. Ez az év azonban most másképp alakul...
Lassan építkező történet, ahol a háttér, a nyomozók aprólékos munkája áll a középpontban.
Rengeteg betekintést nyerhetünk Wisting nyugodt, kiegyensúlyozott családi életébe. Újságíró lánya, Line és kislánya, Amalie, valamint katona fia, Thomas is felbukkannak.

Akkor peregnek fel némiképp a dolgok, amikor megérkezik a fővárosból a fiatal, igen ambíciózus nyomozó, Adrian Stiller. Ő a megoldatlan ügyek részlegén dolgozik a Kriposnál, egy másik ügyben nyomoz. A tizenhét éves Nadia Krogh szintén nyom nélkül eltűnt sorsát szeretné felderíteni. Bevonják a médiát, Wisting lánya podcastot készít az eltűnésről, új interjúkat rögzít Nadia Krogh egykori barátaival, és mindenkivel, aki szerepet játszott a lány életében. Itt a történet átfordul, már inkább Nadia esete áll a középpontban, egyre mélyül a rejtély. Ahogyan az várható, lassan a két ügy váratlanul összeér. Bár elsőre semmi nem köti össze a két nő sorsát, mégis a megoldás meglepő. Katharina titokzatos eltűnése és Nadia sorsa együtt adja a sokkoló megoldást.
A szerző, Jørn Lier Horst korábban nyomozó volt, ami érezhető a krimiben. Hatékony eszközeivel a szerző az olvasót most is ügyesen vonja be a történetbe. Ehhez Török Ábel fordítása is hozzájárul. 
Adrian Stiller karaktere kiemelkedő az eseményekben, nem csak a szokatlan nyomozási módszerei miatt. Érezhetően valami titok lappang a férfi körül. Talán még a későbbiekben visszatérhet a sorozatba, erre látok némi esélyt. Az elszórt utalások a végén igen meglepő eredményt hoznak. Utólag az olvasó is gyorsan megoldja a két nő eltűnését. Nem a feszült, véres akciókrimik sorába tartozik ez a nyomozás, de tökéletesen illeszkedik az előzöekhez. Talán a Vadászkutyák vagy a Barlanglakó esetében erősebb volt a történet. Itt a megoldás is szokatlan, a tettes bűnhődése a lelki teher súlya alatt meghökkentő befejezést ad. Várom a következő Wisting nyomozást!




„Jó végre olyan krimit olvasni, ahol nem az akciójelenetek és az erőszak áll a középpontban. Horst könnyed, olvasmányos stílusban ír a feszült nyomozói munkáról. És pontosan tudja, miről beszél.”  Dagbladet




ITT kiadói kedvezménnyel lehet tiéd a krimi!

       

Jørn Lier Horst:
1970. február 27. Norvégia, Bamble


A Vestfoldi rendőrség nyomozó tisztje volt. 2004-ben jelent meg első krimije. A Wisting nyomozó történeteiből TV-sorozat is készült. Vadászkutyák krimije 2013-ban elnyerte az Üvegkulcs díjat.
Több gyerekkönyvet is írt.


Eredeti megjelenés éve: 2017


Animus, Budapest, 2024
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636144395 · Fordította: Török Ábel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése