2022. július 7., csütörtök

A kedvedért megeszem

Nyíri Katalin: A kedvedért megeszem


                                                                   









Meglepően erős novellacsokor volt, ritkán találkozom ilyennel. Néhol ironikus, megdöbbentő, és sokszor groteszk élethelyzetekről olvashattam.


Bámulatos volt, ahogy az első sorok után rögtön a megelevenedő életek, sorsok közepében találtam magam, sőt a szereplők bőrében. Félelmetesen életszagú történetek ezek, olyanok amikkel mindenki azonosulni tud. Teszem hozzá sajnos: társas magány, betegségek, zaklatott családi kapcsolatok, házassági válság, boldogságkeresés. Szinte bennfentesnek éreztem magam, ugyanakkor mégsem betolakodónak, inkább együttérzőnek, vagy féltőn figyelőnek. A külső szemlélő tömény, igazi valóságot kap, amit néhol fájt olvasni. Már a nyitó, címadó novella nagyot üt. Döbbenetes és sokkoló, mégis egy nehéz döntés után végre volt ereje nemet mondani a főhősnek.

A történetek végei kifejezetten húsba vágóak voltak. Nem is a csavarok, kisebb meglepetések miatt, bár azokat is szerettem, és megbízhatóan el is érkeztek a befejezéseknél. Nagyszerű érzékkel csupán pár szóval, rövid mondattal olyan végszókat kaptam amik rendre megállítottak, és elhűlve gondoltam azt, hogy lám, csak pár szó, de mindent elmondott, ahogy a címek is! Nyíri Katalin történetei ismerős helyzeteket mutatnak, egészen más szemszögből. Hatásos, váratlan háttér, megoldás adja az írások erejét. Életszerű, személyes történetek ezek, jellemzően nők állnak a középpontban.

A borsó című telitalálat, komoly és súlyos társadalmi, családi problémát ír le, igazán szemléletesen, zseniálisan több nézőpontba sűrítve, ami olvasás után világlott ki, bár közben is balsejtelem gyötört. Az anya záró mondata mindent elmondott, kifejező lett. Hidegrázós befejezést kaptam. Hasonló volt a Tizenöt, ami elárulja, hogy mind tehetetlenek vagyunk a ránk törő érzésekkel szemben, és milyen nehéz a józan eszünkre hallgatni a szív helyett. Legtöbbször a szereplőkkel együtt voltam tehetetlen, keresve a legjobb megoldást. Igazán jó kis novellák, mindegyik megérinti valamilyen módon az olvasót. Hatásosan szerkesztett kötet, ami zseniálisan megfestett pillanatképeivel hat az olvasóra. Megdolgozza az olvasó lelkét, de szükség van erre. 



Rendkívül széles skálán mozognak az ábrázolt élethelyzetek. Bármikor bárkivel előfordulhatnak ilyenek, beleszülethetünk, akaratunkon kívül belekeveredhetünk, félelmetesen mindennapi, hétköznapi helyzetek ezek. Mindeközben igencsak elgondolkodtató, hiszen mindenkinek megvan a maga keresztje, amiről nem is sejtjük, hogy a benne élőnek milyen nehéz. Mégis méltósággal cipeli. Itt a Város monoton zajára célzok. Valós, jellemző és erős történetek, ahol néha azt éreztem a fal (az élet) adja azt a bizonyos másik pofont. Talán éppen ezért jó lett volna néhány vidámabb, reményt, vigaszt adó kis történet is a kötetbe. Azért életigenlőek ezek a történetek, a vágy ott lapul a mélyben. Az élet szép, ha sokszor fájdalmas is. Örülök, hogy felhívták a figyelmemet ezekre a problémákra, nap mint nap ezernyi életet terhelnek, bár a történetek végén a megoldásért kiáltva megül a csend.

Jó stílusban megírt, nagyobb figyelmet érdemlő, erős első kötet. Örülök, hogy a kezembe került.



Fiatal Írók Szövetsége, 2022
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155729720 · Illusztrálta: Szabó Imola Júlianna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése