2022. július 30., szombat

A Churchill-lányok

 Rachel Trethewey: A ​Churchill lányok

Winston lányainak története




                                                         





Ez egy olyan különleges kötet, mely nemcsak a Churchill család kimagasló szellemi közösségébe nyújt bepillantást, hanem egy korszak politikai és történelmi fejezetét, hátterét meséli el. Sokat megtudhatunk a Churchill család működéséről, a szülők és a gyerekek, valamint a testvérek közötti kapcsolatokról. Példaértékűen szoros volt közöttük a testvéri összetartás. Mesél arról a történelmileg meghatározó időkről, amelyekben éltek. Jó kordokumentum, hiánypótló mű. Nagyszerű kiegészítés bármelyik Churchill-életrajzhoz. Egy új megközelítésben Rachel Trethewey lenyűgöző betekintést nyújt a rendkívüli apa, rendkívüli lányai életébe. 


         
Nagy-Britannia legjelentősebb politikusának, Winston Churchillek az életrajzát sokszor és sokan megírták. Ez a lenyűgöző és szórakoztató, informatív könyv most először vetít fényt a gyerekeire, hozza ki a lányok életét az árnyékból. Az életrajz életre kelti Dianát, Sarah-t és Mary Churchillt. Születésüktől halálukig követhetjük mindhárom nő életét. Megismerjük az apjuk iránti odaadásukat, az iránta érzett feltétlen szeretetüket. Egy közismert, kiemelkedően meghatározó személyiség gyermekének lenni sosem volt egyszerű. A lányok élete nem csak felhőtlen öröm és siker volt. A könyv ráirányítja a figyelmet mindhárom lány egyedi sorsára. Beleshetünk a Churchill család mindennapjaiba.


Megismerjük a családi hátteret, születésük, neveltetésük körülményeit, és a politikai hangulatot. Olvasmányos formában kerülnek elénk az apa árnyékából kitörni vágyó lányok gondolatai, érzelmei. Olyan kihívásokra és nehézségekre vetül fény, amelyekkel szembesülniük kellett, csupán azért, mert ők Churchill lányok. A könyv egyértelműen elmélyíti a Churchill család összetartó működését, támpontot ad megértéséhez. Sosem publikált fotók, napló- és levélrészletek teszik eredetibbé a könyvet.

Nem véletlen lett Nagy-Britannia legjelentősebb politikusa Winston Churchill. Erős, máig meghatározó alakja, küzdelmei és sikerei a családja életét is jelentősen meghatározták. Clementine, a feleség alakja is bemutatásra kerül, hogyan viszonyult sikeres férje dolgaihoz, a gyerekivel való kapcsolata is tartogat meglepetéseket. Abban a korszakban a nők élete csupán a családban tudott kiteljesedni, csak szép díszek lehettek a férj oldalán. Churchillnek minden családtagja meghatározóan fontos volt életében és sikerében. Egy biztos hátországot adtak a politikusnak.

A Churchill nővérek, Diana, Sarah, Marigold és Mary életére rányomta bélyegét -jó és rossz értelemben is-, hogy ők Churchillek voltak. Ezt életük során sem ők, sem senki más nem tudta elfelejteni. Teher is volt ez, nem csak előnyöket adó lehetőség. Akad tragédia is bőven a család életében: Marigold nagyon fiatalon meghalt, de három nővére szenvedéllyel és tragédiával teli életet élt. Alapos kutatások után , magánlevelekből kel életre előttünk a három lány élete. Természetesen az egy szem (másodszülött) aranyifjú, Randolphon különc és botrányos életéből is kapunk morzsákat. Ez tovább színesíti vagy éppen árnyalja azt, milyen apa is volt Winston. A családtagokkal, barátokkal, egyéb közismert emberekkel való viszonyuk hol mulatságos, hol félelmetes. Szerelmi kapcsolatok, kamasz lázadások, válások, szerencsejáték és egyéb botrányok itt is megestek, mint manapság.

Diana, a politikusfeleség, intenzív és magabiztos; Sarah, a színésznő, elbűvölő és makacs; Mary pedig hűséges, megbízható, közéleti szereplő volt. Mindhárman olyan különböző személyiségek voltak, mégis mindegyiket áthatja az egymás és a hazájuk iránti felelősségérzet. Ezek a nők szemtanúi voltak a világtörténelem néhány legfontosabb eseményének, köztük a teheráni, jaltai és potsdami második világháborús konferenciáknak. A Churchill lányok élete egy bensőséges családi-saga, amely a család összetett dinamikájára világít rá a zűrzavaros huszadik század hátterében. Elgondolkodtató portrét olvashatunk a három nő életéről a történelem viharaiban. A remek életrajzíró, Rachel Trethewey a Churchill-család archívumából származó, kiadatlan családi levelekre támaszkodik, hogy kihozza Winston és Clementine lányait az árnyékból, és először mesélje el figyelemre méltó történeteiket. Az bizonyos, hogy mind a három Churchill-lány egyéniség, figyelemre méltó személyiség volt. Érdemes megismerni életüket.




ITT rendelhető a könyv kedvezménnyel!


      
Rachel Trethewey tanulmányait Oxfordban, majd Exeterben végezte. A Daily Mailben, a Daily Expressben és az Independentben jelennek meg cikkei, könyvismertetései. Hat könyvet írt, főként az angol királyi családról, valamint a második világháborúban helytálló nőkről és politikusokról. A Churchill lányok az első könyve magyarul.



Corvina, 2022
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631368093 · Fordította: Mesterházi Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése