2022. január 18., kedd

Halál első látásra

Peter James: Halál első látásra




                                                                   







Peter James sorozata szinte mindig a bestseller-listák élére került, érdekesnek találtam ezeket a krimiket, mindegyik egy nagyszerű történetet mesélt el, ahol az izgalmas nyomozás részleteibe láthatunk bele. Az eddig megjelent tizenöt Roy Grace történetből még alig felét sikerült elolvasnom, de megkedveltem nyomozónkat. Most az online társkereső csalások köré épül a krimi. Nem mellékesen hangsúllyal jelenik meg az emberi tényező, ezt állítja a cselekmény középpontjába. Agyafúrt, ravasz elkövetők, pörgős és jól felépített cselekmény jellemzi a sorozatot.


                      
Most sincs másképpen, a mozgalmas, jól felépített cselekmény, jól kitalált és hihető háttérrel bír. Roy és csapata mindent megtesz, hogy elfogja a rosszfiúkat. Ez a mese az internetes párkereső oldalak árnyoldalait mutatja meg. Az úgynevezett "romantikus csalásokról", ellopott személyazonosságokról és komoly átverésekről szól a háttér. Ez üdítő és szórakoztató, de elgondolkodtató is. A szerelem mint tudjuk sötét verem, és vak is... Erre épül a nagyon is mai, életszagú cselekmény. 

Sok magányos, idősödő férfi és nő figyelemre, szeretetre, társra vágyik szerte a világon. Sajnos vannak, akik visszaélnek és kihasználják ezen emberek társtalanságát, naivitásukat, aminek során bizony súlyos pénzösszegek cserélnek gazdát. A lenyomozhatatlan bankszámlákról a pénzt már visszaszerezni lehetetlen vállalkozás. A tönkretett életek sora gyilkosságokhoz vezet, árulás és összetört szívek szövevényébe csöppenünk. A háttér egészen a ghánai gyerekkatonák történetéhez nyúlik vissza. Mi tesz valakit gyilkossá? Nem kispályás gonosztevőkről van szó, a tudatos "lehúzások", jól szervezett bűnbandát takarnak. A végső események végül olyan fordulatot vesznek, ahol az író morbid humora is megcsillan. Előrevetítve a következő lehetséges rész témáját. Úgy érzem most is többet kapunk pusztán egy izgalmas, szórakoztató nyomozásnál.


Ebben a részben Roy Grace és társai megpróbálják megakadályozni a további igen komoly veszteségeket. Roy remek karakter, aki elhívatott és komolyan veszi a munkáját. A fejezetek többsége rövid, ahol a nyomozó magánélete is fontos szerepet kap. Roy életét a kamaszodó gyermeke mellett egy idióta, hataloméhes főnök is nehezíti. A sűrű és összetett történet nagyon megragadott, nehezen tudtam letenni. Az előző részben megismert profi bérgyilkos és az elkövetők macska-egér párharca mellé az izgalmakhoz egy James Bond-szerű magánnyomozó ad segítséget. Briliáns thriller, ahol a történet váza igazán izgalmasra sikerült, élő, valós problémát tárgyal. Az áldozatok száma egyre nő, és a becsapottak között egy nyugdíjas rendőr is feltűnik, aki nem hagyja magát. Ehhez tökéletes társra akad. Kedvelem Peter James stílusát, ahogy profi módon fűzi egybe a szálakat. Az egymással összekapcsolódó eseményekben az emberi tényező is fontos alap lesz. A színes karakterek mellett ez a történet motorja. Peter James megmutatja a lelki vívódásokat mind az elkövetők, mind az áldozatok részéről. Olvasmányos, szórakoztató, váratlan fordulatban gazdag krimi sok akcióval, ami önmagában is megállja a helyét.




ITT rendelhető a krimi kedvezménnyel!



  
Peter James: (1948. augusztus 22 - Brighton) angol író. 26 filmforgatókönyvet is írt már, a 38 regénye mellett. Több díjat nyert velük, köztük a Brit Krimiírók Szövetségének Gyémánttőr-díját is.
A Roy Grace sorozata 37 nyelven, 20 millió példányban kelt el világszerte.











General Press, Budapest, 2021
puhatáblás · ISBN: 9789634525196 Fordította: Kiss Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése