2022. január 11., kedd

Fehér virágok

 Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok



                                                        






A Fehér virágok történettel Sissel-Jo Gazan egy generációs regényt alkotott, egy krimi rejtélyét felhasználva. A családi krónikát megismertető kalandos élettörténetével, egy súlyos és fontos, megrázó tartalmat szőtt bele regényébe. A gyermekek elleni erőszak, a bántalmazás témája egy felháborodott, társadalompolitikai kérdésekkel megtűzdelt, nagyívű regényt eredményezett.

Sissel-Jo Gazan mindhárom idehaza megjelent regényét olvastam, a Margó fesztiválon személyesen is volt szerencsém találkozni vele. Egyedi írásmódja, történetvezetése most sem okozott csalódást. Újra megírt egy olyan regényt, amelyet örömmel olvastam a nehéz téma ellenére is. Elkapott, végig vitt magával az olvasmányos történet. Tetszett a stílusa, a cselekmény felépítése és ahogy a sok színes karaktert mozgatja. Érdekesség, hogy a Tintagomba egyik főhőse itt is feltűnik.

Bettina eltűnésével indul a történet. A kamasz lány egyszerűen nyom nélkül eltűnik a kis dán szigetről. Ezt ugyan én magam sem hittem, azonban aki szimplán kriminek olvassa csalódni fog. A regény semmihez sem hasonlítható, különleges irodalmi csemege. Itt nem a véres cselekmény van a középpontban, hanem egy gyengéd és szeretetteljes családi történet, ahol drámából is kijut. Mégsem csak családregény csupán a sűrű és összetett, sok szereplős történet.

Élvezettel olvastam Jennyről, aki a mesélőnk és tarka családjáról. A regény végig lendületes, a szereplők jó része kedvelhető, Sissel-Jo tényszerűen közli, szerencsére nem megy mélyen a drámai részletekbe. Még így is döbbenetes, ami kibontakozik a gyerekek életét megnyomorító felnőttekről. Olyan váratlan gyomrost kap az olvasó, hogy csak néz elképedve,milyen gonosz, aljas tud lenni az ember. Kihasználva a védtelen gyermeki ártatlanságot, amivel egy életre szóló terhet, keresztet tesz kis szereplői vállára. Ezt cipelni, feldolgozni lehetetlen.

Jenny Samso szigetén nőtt fel, itt él édesanyjával, aki tetoválóművész, valamint nagybátyjával és nagyapjával. Jennyt magát is érdekli a botanika, mert dédapja híres dán botanikus volt, és örökölte ritka és nem utolsósorban a mérgező növényekből álló hatalmas gyűjteményét. Ennek fontos szerepe lesz a későbbiekben. Gyönyörű tájleírásokat kapunk, szívmelengető volt olvasni ezeket a botanikával kapcsolatos, lírai részeket. Megismerjük a sziget gazdag növényvilágát, ami a címre is utal.

                          
A történések tehát a 17 éves Bettina eltűnésével veszik kezdetüket, ami a zárt kisközösséget erősen felzaklatja.Természetesen a szigeten mindenki erről beszél. Jenny szeretett unokatestvére, Tessa közel állt a lányhoz, és egy nap elárul Jennynek egy elviselhetetlenül súlyos, sötét titkot. Jennynek most először vannak titkai az anyja előtt, de hirtelen rájön, hogy az anyjának is vannak titkai. Ezzel hazugságok egész láncolatát indítják el. Jenny rájön, hogy többet örökölt dédnagyapjától, mint egy régi, gyönyörű herbáriumot, mert van tehetsége a rajzoláshoz, és az egyetem Növénytani Tanszékén kap rajzfeladatokat. Azt is felfedezi, hogy megalkuvást nem ismerő igazságérzetét és olthatatlan bosszúszomját is örökölte anyjától. A családtörténet nem nélkülözi a humor és irónia eszközeit sem.

A könyv lapjain egy szókimondóan erős társadalomkritikai hangvétel is meghúzódik. Rávilágítva olyan súlyos, komoly problémákra, mint a családon belüli erőszak, pedofília, kábítószerek, kamaszok út és helykeresése, a barátság ereje vagy a társadalomba való beilleszkedés. A szülői felelősség árnyékában a maguk útját járva igyekeznek megváltoztatni a világot, ahogyan a kamaszoktól elvárható. Olvashatósága ellenére is ez egy nehéz történet, az emberi reakciók, drámák fordulatos és szövevényes elegye. Az igazság bizony brutális és fájó valósága letaglózó. Sissel-Jo Gazan természetes módon mesél, végig érdekfeszítő, leköti a figyelmet. Az külön érdekesség, hogy az írónő személyes szálat is beleépített a történésekbe, ahogy ez az utószóból kiderül.

Jól oldja, színesíti a cselekményt a tetoválóművészet hagyományainak bemutatása. Palle papa alakja szimpatikus, laza figura, aki mégis jól ismeri az életet. A szabad élet szemlélete mellett olyan kérdéseket tárgyal a regény, amire választ keresve elgondolkodhatunk. Izgalmas karaktereket, érdekes sorsokat ismerhet meg a sokrétű történetből az olvasó. Mindezt a '90-es évek Dániájában, kiemelkedő zenékkel aláhúzva. Persze Bettina sorsára is kapunk választ a jól megírt regény végén. Köszönet a Jaffa Kiadónak és Sulyok Viktória fordítónak az olvasás élményét. 


A regényt kedvezménnyel ITT megrendelhetitek! 

     
Sissel-Jo Gazan: (1973) napjaink egyik legsikeresebb és legelismertebb dán regényírója. Gyerekkorában édesanyjával három éven át utazgatott a Földközi-tengeren, élményeiket levelekben osztották meg ismerőseikkel – innen ered a történetmesélés iránti szenvedélye. Végzettségét tekintve biológus, sokáig tudományos kutatóként is dolgozott. Műveinek témáját elsősorban a természettudomány izgalmas, versengéssel és hatalmi harcokkal teli világából meríti, könyveit ma már közel húsz országban adják ki. A The Guardian a „skandináv noir” műfaj egyik legjelentősebb képviselőjének nevezte. A dinoszaurusz tolla és a Tintagomba című regénye, itthon is nagy sikert aratott.



Jaffa, Budapest, 2021
486 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634755111 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése