2022. január 8., szombat

Volt egyszer egy Hollywood

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood





                                                              




Tarantino nagyszerű filmjére épülő regénye működik, cselekménye vitt magával. Azt az elején elmondanám, csak aki látta és szerette a filmet annak lesz igazi élmény olvasni ezt a könyves hátteret. Az olvasó gyorsan rááll a sajátos nyelvezetére, így azonnali hozzáférést kap a történethez. Tarantino személyes (szerelmes) vallomása ez a regény a korszakról, sztárjairól, zenékről, hippikről, arról, amit mára legendás múltnak hívunk. A filmváros aranykora elevenedik meg előttünk látványos képeivel, varázslatos hangulatával. A Volt egyszer egy Hollywood egy időutazás. 1969 forró nyarán játszódik Los Angelesben. A cselekmény hátterét Hollywood leghíresebb gyilkossága, Sharon Tate és barátai meggyilkolása adja. Azonban ahogy a film esetében is, nem erre van kihegyezve a történet.  


        
Tarantino Hollywoodja, az egymást keresztező életek és pótolható emberek Hollywoodja. Tarantino szenvedélye segít megérteni a főszereplők gondolatait, érzelmeinek mozgatóit. Ami a filmben két szereplő összenézése, itt egy fejezetnyi történet, gondolatok, érzelmek hullámzása. Olyan részletgazdag, az érzelmek burjánzása a könyv a sok melléktörténettel, amit a film egyszerűen nem is tudna visszaadni.

A karakter- és történetfejlődés mesteri, ahogyan egyértelmű főhajtással elismeri Roman Polanski zsenialitását, meghatározó filmjeit. Kielemzi a Rosemary gyermeke, Vámpírok bálja vagy a Kés a vízben hátterét, jelentőségét, sikerének titkát. A feltörekvő és tehetséges, ifjú és bájos Sharon Tate (Margot Robbie) hamvas ártatlanságát is látja maga előtt az olvasó. A Sharon Tate-ügy egy korszak szomorú és döbbenetes végét jelezte. A Manson-család megölt egy angyalt.

Charles Manson zenei törekvéseiről olvasni meglepő volt. HA ugye sikeres rock-sztár lett volna belőle, nem így történik semmi... azonban a sors forgatókönyvében nem ez volt megírva. A hippi -kultusz, Manson társai jól illeszkednek ebbe a még idilli helyzetbe. A szerző személyes történetszála fut végig a regényen, bravúrosan montírozza egymásra a múlt és a jelen síkjait, magával ragadó és izgalmas, látványos történetet bontva ki, ami megállíthatatlanul rohan a meglepő végkifejlet felé. Tarantino ahogyan a filmben, a befejezéssel itt is meglepi az olvasóit.

A könyv jó olvasmány, érezhetően nagy alázattal, szakértelemmel, igazi filmrajongói szemmel és ismerettel írta meg a fejezeteket Tarantino, sok-sok háttér információval megtűzdelt sztorik ezek, olvasmányos stílusban. Élvezettel merültem el a spagetti-westernek világában, hiszen már a cím is tisztelgés Sergio Leone előtt. Jó volt olvasni a lecsúszott sztár, Dalton és a kislány, Trudi kapcsolatát, okos meglátásait, ami a filmnek is egyik erénye volt. A könyvön végighúzódó Steve McQueen-szál is igen figyelmet érdemlő. 


   
A mesterien összedolgozott, több párhuzamos, de egymást keresztező történettel, előbb a film gerincét adó eseményeket bontja ki, majd kikerekedik az, ami nem fért bele a filmbe. Sokkal több van ebben a történetben, mint amit a film megmutatott. Aki szerette a filmet, ezt is fogja, hiszen informatív és mozgalmas, olvasás közben pörgött a fejemben a film. Az élet még Hollywoodban sem csak fekete-fehér. Izgalmas és színes volt az alkoholista sztárok, írók arcképcsarnoka, a szédítő hollywoodi karrierek titkait, árnyoldalait megismerni. 

Megelevenedik a mára lecsúszott, egykor jobb napokat látott Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) és kaszkadőre, Cliff Booth (Brad Pitt) barátsága, annak háttere. Ez az igazi fő történet a könyvben is,  megtudjuk, hogyan lett özvegy Cliff, vagy a harci kutyájának sorsát, aki a filmben is többször feltűnik és jelentős szerepet kap a végén, de Cliff és Bruce Lee bunyója is mélységében teret kap a lapokon. Számtalan film, sorozat és meghatározó hírességről olvashatunk, kiderül mi is a különbség a tévésztár és a filmsztár között, illetve mennyire könnyen lehet lecsúszni. A könyv tele van kis filmes háttérrel, zenés vagy irodalmi utalásokkal, amiket elsőre nem is biztos, hogy azonnal jellemző kordokumentumként értelmez az olvasó. Tarantino önfeledten sztorizik, egy valódi ódát készített Hollywood elveszett ártatlanságáról, élvezettel mesél. Élmény volt olvasni, ahogyan a filmet is szerettem, jó kis időutazás volt ez. A sok humorral megírt, szókimondó párbeszédeit a korszakról érdemes elolvasni minden filmrajongónak. Jól szórakoztam, biztosan újranézem a filmet is hamarosan. Ami még sokat emel a történeten az a gördülékeny, kiváló fordítás Sepsi Lászlótól.


ITT kedvezménnyel lehet a tiéd a regény! 

                
Quentin Tarantino forgatókönyvíró, rendező, színész. Kétszeres Oscar-díjas, olasz származású amerikai producer, az amerikai független film legnagyobb hatású alakja.
Született: 1963. március 27. (Amerikai Egyesült Államok, Knoxville, Tennessee)



Helikon, Budapest, 2021
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634797487 · Fordította: Sepsi László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése