2022. január 12., szerda

Az egyszerű élet művészete

Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete

100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért



                                                            



A gyönyörű és igényes kivitelű kötet rövid, olvasmányos, egyoldalnyi fejezetekből álló, buddhista tanácsok gyűjteménye. A kötet 100 rövid és látszólag egyszerű, ám hasznos szellemi gyakorlatot és tanácsot ad, ezeket beépíthetjük a mindennapjainkba. Shunmyo Masuno egy zen buddhista templom főpapja Japánban, díjnyertes kerttervező gondolataiból apró, de jelentős változásokat vihetünk véghez életünkben, gondolataink átrendezésében. A felpörgetett, modern világ forgatagában kell egy kis lelki béke, megnyugvás, néhány perc lassítás.

        
Masuno világszerte oktatja a zen kerttervezés művészetét, ami jóval több a természet szereteténél, a kövek és növények esztétikus elrendezésénél: spirituális jelentőséggel bír. Erre a Japán életmód, gondolkodás jó példa, de kis odafigyeléssel elsajátíthatunk ebből néhány számunkra is fontos dolgot. Ezeket beépíthetjük életünkbe, gondolkodásunkon változtatva elérhetünk jó eredményt. Shunmyo Masuno több évszázados bölcsességekre támaszkodva világos, gyakorlatias, könnyen átvehető leckéken alkalmazza a zen lényegét a modern életbe való átültetését tanítja meg. Masuno útmutatójának segítségével mindenki birtokolhatja az elme gyógyító erejét. Ezek a gyakorlatok egyszerűek, viszonylag könnyen végrehajthatók és hatékonyak. Ez egy csodálatos könyv, világos és tömör, évezredes jó tanácsok gyűjteménye, afféle füves könyv. 




Az inspiráló gondolatok, magyarázatok hasznosak és fontosak lehetnek a rohanó, felgyorsult életünk tartalmasabbá tételéhez. Igazán jó gondolatok, leleményesen egyszerű bölcsességek a zen-buddhizmus alapvetéseiből gyökereznek, amiből néhány még ismerős is lehet. Mindenképpen érdemes lassan, elmélyülve olvasgatni, hiszen alapból használható tanácsokra lelhetünk. Ezek a praktikus gondolatok, életvezetési ötletek négy részre bontva adnak megfontolandó ötleteket életünk javításához. Apró, ám hasznos lélekerősítő változások ezek. Kifejezetten tetszettek a következő ötletek: Kelj fel 15 perccel korábban, hagyj időt az ürességre. Tervezd meg a napi rád váró feladataid, igyál egy jó kávét, de ne rohanj, élvezd az ízét. Azt szerintem mindenki tudja, ha körülöttünk rend van, akkor belül a lelkünkben is az van. Dobd ki, amire nincs szükséged! Ne pazarolj, ne vásárolj feleslegesen, csupán azt, amire valóban szükséged van. Adj időt az evésre, figyelj a körülötted élőkre. Egyszerű és mégis néha bizony nehéz a Légy pozitív gondolat alkalmazása vagy a jellemzően állandó panaszkodás az időjárásra. Az elfogadásban ez is segíthet, örülni és értékelni az évszakok változásait, a természet szépségeit meglátni magunk körül. 

         
A könyv elgondolkodtató összefoglalóval kiegészülve zárul. Ajánlom mindenkinek, de a mentális betegségben szenvedőknek kifejezetten hasznos lehet. Számomra Masuno szavai empátiával és értelmes tudással ötvözve világítottak rá apró, ám fontos lehetőségekre egy jobb, minőségibb életre. 

Az üzenet egyetemes, és mindenkinek szól, aki bölcsességre vágyik, egy tömör útmutató az élet fontosságához. A csodálatos illusztrációk már önmagukban is megnyugtatják a zaklatott lelkű olvasót, némi meditációra késztetnek. Az életmódváltás nem nehéz, csak el kell kezdeni és hinni benne!








ITT tudod a kiadótól megrendelni kedvezménnyel a könyvet! 

      
Shunmyo Masuno egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, és díjnyertes zen kerttervező, aki világszerte kap megbízásokat ügyfeleitől. Japán egyik vezető művészeti iskolájában környezettervezést oktat. Számos helyen adott már elő, egyebek között a Harvard Egyetem dizájntovábbképző szakán, továbbá a Cornell és a Brown Egyetemen. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.



XXI. Század, Budapest, 2021
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680887 · Fordította: Laik Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése