2021. január 6., szerda

Adventi krimik

Agatha Christie: Adventi krimik



                                                                      



A tél egyik könyvsikere-slágere lett a gyönyörű borítóval megjelent válogatáskötet. Természetesen az advent és az ünnepek elmúltával is kiváló szórakozást nyújt a klasszikus krimit kedvelőknek. Agatha Christie téli témájú novelláit mutatja be, ebből ad egy remek válogatást, aminek külön érdekessége, hogy valamennyi nyomozója feltűnik a tizenkét novellában. Itt van mindenki, Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Parker Pyne és Mr. Quin a főszereplői a történeteknek, ők oldják meg a rejtélyeket. Két novellában a misztikum is szerepet kap. Ezek a novellák eredetileg magazinokban jelentek meg, leginkább az 1920-as és 1930-as években. Christie klasszikus finomságú, minőségi írásai rövid távon is megteremtik a hangulatot, feszültséget.

Mindenki kedvére válogathat ebből a történetgyűjteményből, bár egy novellaválogatás ritkán tud igazán egységes lenni. Fontos az erős, hatásos indítás, ami rögtön megfogja, megszólítja az olvasót. Ez itt működik is. Szeretem ezeket a hangulatos, bájos, Agatha Christie-történeteket, mivel rövidek gyorsan olvashatóak. Változatos rejtélyek gyűjteménye, humorosak, szórakoztatóak, néha banálisan egyszerűek. Ezért is ideális kikapcsolódás most a rövid nappalok és sötét éjszakákhoz. Bár kettőt már másutt olvastam, (A bagdadi láda rejtélye és A csokoládés doboz címűeket) ez cseppet sem rontott az élményen. Elsőnek egy mára már eltűnt világ képei elevenednek meg a békebeli, idilli hangulatú bevezetővel, amely elmeséli Agatha gyermekkori karácsonyát, amit a cheshire-i Abney Hall-ban töltött el. Ez a kis történet önéletrajzának egy kis kivonata, a korabeli hagyományokat, szokásokat felelevenítve hozza közel a régmúlt időket. Christie egyedi világa tetten érhető a novellákban, remek ünnepi-téli hangulatot ad, hiszen mindegyik kapcsolódik a télhez, az ünnepekhez.

Könnyen érthetőek és élvezetesen szórakoztatóak a krimi királynőjének gyilkossági rejtélyeiből álló novellák. Különösen tetszett a már említett A csokoládés doboz, A plymouthi gyors, A vadászlak rejtélye és a kötetet záró Karácsonyi kaland. Jó volt olvasni a végén egy biográfiát és azt, hol, melyik magyar kötetben jelentek meg ezek a rejtélyes esetek. Nálam célt ért, elő is vettem a Halál a Níluson regényét, hiszen ebből készült a legújabb filmes feldolgozás, no és ezer éve olvastam.
Bátran ajánlom ezt a válogatást azoknak is, akik még csak érdeklődnek a klasszikus krimi műfaja vagy Agatha Christie munkássága iránt. 

ITT rendelhető a kötet! 


        

Agatha Christie: 1890. szeptember 15. (Torquay) – 1976. január 12. (Wallingford)

A krimi koronázatlan királynője Agatha Mary Clarissa Miller néven született.

1920-ban látott napvilágot első krimije, melyben először bukkant fel az általa teremtett legendás nyomozó, Hercule Poirot. 1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, amely az első lépést jelentette a világhír felé. 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét. Mintegy nyolcvan krimijét több száz nyelvre fordították le és több százmillió példányban vásárolták meg a hűséges olvasók.





Helikon, Budapest, 2020
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634795360 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László,Katona Tamás, Prekop Gabriella, Sipos Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése