2021. január 24., vasárnap

Isten, ítélet

Bene Zoltán: Isten, ítélet





                                                       





Bene Zoltán fordulatokban gazdag történelmi regénye az Anjou-korban játszódik, egy nagy adag vérbő történelem, egy szelet múlt a XIV. századból. Károly Róbert és Nagy Lajos uralkodásának ideje elég misztikus, mondhatom remek olvasási élmény volt. Az elejétől kezdve lekötött a pörgős, már-már filmszerű cselekménye, az életszerű helyzetek és a változatos karakterek. Magával ragadó 
a szerző lendületes stílusa, az események garantáltan nem eresztik az olvasót. 

A kitalált főhősünk Szórád Lőrinc mellett egy női karakter, Esta lesz az események motorja. Lőrinc Szeged mellől származik, innen jut fiatalon Zách Felicián oldalán a királyi udvarba. A közismert merényletnek így véletlen szemtanúja és a királyi család megmentője lesz. Erről Lőrinc előzőleg mit sem sejt, ez megkönnyíti az útját, felemelkedését, nagy út vár rá. A kis faluból Budára, majd Nápolyba és Páduába vezet útja. A királyi kíséret tagja, amikor a gyermek András Nápolyba kerül, hogy összeházasítsák a nápolyi király hétéves lányával, Johannával. Így válik Lőrinc a nápolyi udvar tagjává. Egy látszólag egyszerű, írnoki feladatokat ellátó ember, akinek valójában a legfőbb feladata András védelme. Az ismert tények, az 1345-ös aversai merénylet azonban más irányba viszik a történelmet. Nagy Lajos ezt persze nem nézi tétlenül, a nápolyi bosszúhadjárat a trón megszerzésére irányulna. Véráztatta korszak lenyomata a regény. A kegyetlen korszak mellé a perstisjárvány borzalma járul. 
Az összefüggések, a háttér és néhány kikacsintás teszi egészen aktuálissá, maivá a történetet. A könyvbemutatón elhangzott, ha kisebb megszakításokkal is, de több mint tíz évig készült a kötet. Az alaposság érződik, tökéletes, kiforrott történelmi kalandregény született. Bene Zoltán biztos kézzel fogja össze a szerteágazó cselekményt.

A regény nem csupán egy szórakoztató és kalandokban bővelkedő olvasmány, hiszen a történelmi események valós tények, így a háttérkeret is hiteles, színes és látványos, gondosan felrajzolt történelmi tabló a sötét középkor végéről. Ez valóban ilyen lehetett, egy átmeneti, mozgalmas időszak. Ez egész Európában a reneszánsz kezdetén érződött. Látványos képekkel elevenedik meg Itália, a reneszánsz királyi udvar élete, jó volt ezekről olvasni. Van itt politika, hatalmi harcok, ármány és árulás, szerelem, pestis járvány, kellő arányban keverve. A szerepelők valóságosak és hitelesek, minden erényükkel és hibájukkal együtt. A történelmi személyek színes megrajzolása emberközelivé teszi a karaktereket. Kiemelkednek a női alakok is, Erzsébet királyné mellett az említett Esta kap nagy szerepet, de nem spoilereznék. A lelkiviláguk, belső gondolataik érzelmeik hullámzás, jellemfejlődésük jól követhető. Van a történetben egy valódi istenítélet is, ami a szokásos hagyományok és hiedelmek mellett fontos eleme a cselekménynek. Ott és akkor valami véget ér, az istenhit bizony kezdett háttérbe kerülni, hiszen kezdetét veszi egy új világrend. Szépirodalmi igényességgel megírt, nagyszerű és izgalmas történelmi könyv ez, melyen néhol a humorán is nevettem. A történet valóban színes, gördülékeny, szenvedélyes. Ajánlom minden történelmet kedvelő, kalandvágyó olvasónak. 


ITT megvásárolható a regény. 


  
Bene Zoltán: (Kecskemét, 1973. április 8.) Jelenleg Szegeden élő magyar író.

Több prózakötete látott napvilágot, legutóbb az Áramszünet című regény (Budapest, Kortárs, 2018). 2006-ban Fehér Klára-díjat, 2013-ban Teleki Pál Érdemérmet, 2014-ben Kölcsey-érmet kapott, Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című kötete 2017-ben elnyerte az Év könyve Szeged elismerést. A Szeged folyóirat főszerkesztője, az Irodalmi Jelen és a Pannon Tükör prózarovatának vezetője. 

Kortárs, Budapest, 2020
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634350668

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése