2020. november 26., csütörtök

Szíve helyén sötétség

J. D. Barker: Szíve helyén sötétség



                                                                          



  "Isten útjai kifürkészhetetlenek az élők számára, a halál után viszont azt a kevés szabályt is felrúgja."


A negyedik majom-trilógia szerzőjének új regénye teljesen lenyűgözött, minden elképzelésem felül tudta múlni.
Senkit ne ijesszen meg a könyv terjedelme, az első lapoktól visz a történet, ami számtalan meghökkentő fordulattal, izgalmakkal íródott. Elöljáróban talán még annyit: ez a krimi egészen más, mint az elhíresült 4MGY sorozat. Szeretem, ha egy író bátor, nem ragaszkodik a jól bevált alapokhoz, nem csupán klisékből dolgozik. Barker ötödik regényében tudott, mert újítani a történetszövésben és a tartalomban. Imádtam ezt a misztikus szerelmi történetet a thriller elemeivel megspékelve. Ötletes, kétségtelen az év kiemelkedő alkotása.


     
Elsőnek ami szembetűnt nekem, az a kifinomult, igényes nyelvezete. A történet különleges, picit misztikus elemeket is használ, érzelmeket megmozgatóan lírai néhol. Nehéz spoiler nélkül szavakba önteni, amit ez a könyv kivált az olvasóból. Abszolút felülmúlta minden várakozásomat. Barker története mesterien bővelkedik a félrevezetésben, miközben egy izgalmas és meglepő, kibontakozó gyerekszerelem tanúi lehetünk. Jack és Stella elég bizarr módon egy temetőben, a fiú szüleinek sírjánál ismerkednek meg. Innentől a találkozások éves rendszerességgel ismétlődnek egy bizonyos napon, a szülők halálának évfordulóján. Ezt követjük végig, miközben Jack élete és múltja a szemünk előtt épül fel. Nagynénje, Jo neveli, aki áldozatos munkával igazgatja a fiú sorsát. A történet elég átfogó, hiszen 1984. augusztus 8-tól egészen napjainkig vezet. A terjedelem indokolt, kétség nem fér hozzá, Barker zseniálisan varázsol ebben a nagyívű történetben, tartja fenn az érdeklődést. Stella alakja, szüleinek története végig érezhetően sűrű és sötét titkokat rejt, ő áll az események középpontjában. Eltűnései, felbukkanásai közti időszakok Jack ábrándozásáról, a szülők múltjáról és a lány körüli rejtély megoldása körül forognak. 

A két gyerek vonzalma erős, mégis a zárkózott Stella finoman tartózkodó, szinte játszik Jack érzelmeivel.A két gyerek a szemünk előtt kamaszodik, lesz fiatal felnőtt. A lányt kísérő fehér autós, fehér kabátos csapat körüli titkok sokáig megfejthetetlenek. A lány állandóan kesztyűt visel, ez még sejtet valamit. A két gyerek története teszi ki a könyv első harmadát, amit megszakítva, kapunk képet egy titokzatos kísérletről, a "D" alany nevű fiúról. Olvassátok, lesznek meglepetések, csavarok. Néhol csak kapkodtam a fejem az információk sűrűjében, ám a puzzle darabok a végére helyükre kerülnek. A közben történő meglepő halálesetek, régi gyilkosságokból egy különös hátterű történet áll össze. A szereplők színes karakterei közül a Prédikátor és a nyomozónő alakja emelkedik ki.

Jó ízlésről tesz tanúbizonyságot a szerző abban is, hogy szenzációs zenék (REM, Phil Collins, Lenny Kravitz, Aerosmith), és kiváló könyvek kerülnek említésre. Dickesn Szép remények regénye különösen fontos elem. A misztikum, horror és krimi elemek elegye tökéletes harmóniát ad. A remekül megírt és megszerkesztett könyv állandó izgalomban tart, nincs üresjárat, valóban letehetetlen. Kiváló karakterek népesítik be a krimit, amihez izgalmas háttér párosul. Persze az olvasó igyekszik kitalálni az összefüggéseket, ami nem igazán fog menni. Barker valóban egy lenyűgöző mesét írt, jól szövi a szálakat. Persze apró részleteket elárul, amivel végig tudja tartani és fokozni az izgalmakat. Szerintem csak úgy a hatszázadik oldal után-körül kezd igazán összeállni, mi lehet a háttérben. A levezetés igazi akciódráma, hullahegyek, váratlan helyzetek, különleges megoldásoktól tarkított, ahol újabb szereplők is színre lépnek. Kapunk alapos magyarázatot utólag mindenre, Barker ügyesen és gondosan elvarrja a szálakat. Talán nem is kell mondani ezek néhol természetfelettiek amitől kitalálhatatlanok. Ettől lesz misztikus, és mégis hihető az egész mese. Tetszett az évek múlását segítő, fontosabb társadalmi, politikai háttér összefoglalása. A sötét bűn fojtogató, misztikus háttérrel bontakozik ki, a rejtélyek megoldása megnyugtatóan zárul. Roppant kíváncsian várom, legközelebb mi pattan ki a szerző agyából, klaviatúrájából. 






ITT tudod 25% kedvezménnyel megszerezni a krimit!





   
Jonathan Dylan Barker 1971- ben született, a Fort Lauderdale-i Művészeti Intézetben szerzett üzleti diplomát. Az 1990-es években sokáig a 25th Parallel nevű magazin munkatársa volt. Popkulturális témában írt cikkeket, és együtt dolgozott Brian Hugh Warnerrel, aki később Marilyn Mansonként vált híressé. Több novellája is megjelent az évtizedben, főleg a horror műfajában alkotott. Sokáig szellemíróként dolgozott, a Forsaken című első regényét 2014-ben adták ki. A kötet meglepő sikert aratott, és jelölték a Bram Stoker-díjra is, ráadásul a Stoker család felkereste őt, hogy segítsen Dacre Stokernek megírni a Drakula hivatalos előzményregényét. Közben Barker saját sorozatba is kezdett: A negyedik majomban az utóbbi évek egyik legeredetibb sorozatgyilkosát teremtette meg, akit a rendőrség üldöz. A kötet jogait számos országba eladták, opciózták filmre és televíziós sorozatra egyaránt, ráadásul Az ötödik áldozat és A hatodik éjszaka című kötetekkel trilógiává bővült.






Agave Könyvek, Budapest, 2020
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198291 · Fordította: Bosnyák Edit

2 megjegyzés:

  1. Szia! Én is féltem a könyvtől, de imádtam 😊Lehet egy kérdésem? Biztos elkerülte a figyelmemet, de nem jövök rá, hogy a főszereplő srácot miért hagyta ilyen nyugodtan a intézet? Köszi a választ!😊 Ági

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! Ez a kérdés engem is érdekelne. És kérdezni szeretnék még párat, amin lehet, hogy átsiklottam/félreértettem, de nem volt világos, úgyhogy ha tudtok rá válaszolni, azt nagyon megköszönném. :D
    *SPOILER*
    A Prédikátor miért nyilatkozott az elején úgy Jackről, hogy nem érti mit szeret benne Stella -mert senki és nem is lesz belőle soha senki- holott tudta jól, hogy Jack is különleges?
    Miért akarta megölni? Ez többször is elhangzik a történetben, a Joval való találkozáskor, de már jóval előtte is és nem világos számomra.
    Ki rabolja el Jacket a temetőben és viszi a gyilkosság helyszínére?
    Ki hívja fel a Prédikátort a vasútállomáson? Kicsit olyan érzésem van, mintha Dunk lett volna, hiszen az összes telefon csörgött és a végén erős utalás van ezzel kapcsolatban Dunk képességére.
    De akkor Dunk tulajdonképpen hogyan is kapcsolódik a történethez?
    Ki szervezte be a csajszit az egyetemről, hogy hipnotizálja Jacket és kivel beszél, hogy nem erre vállalkozott?
    És végezetül Willyről mit gondoltok? Tudott szerintetek az egészről és igazából az apja keze alá dolgozva felügyelte Jacket?

    VálaszTörlés