2020. november 14., szombat

Könyvek és filmek

Könyvek és filmek


                                                                     



Öt olyan kiváló könyvet ajánlok, ami már filmen is elérhető. Talán egyáltalán nem véletlen, hogy lecsaptak rájuk a filmesek. Hamar sötétedik, a bekuckózós hideg őszi-téli estékre a pandémia idején remek kikapcsolódás és szórakozás lehet olvasni, filmet nézni, ami kicsit kizökkent a napi rohanásból és elvarázsol az otthoni együttlét, vagy a közös mozizás élménye.   


  
Az Animus Kiadónál jelent meg 2017-ben a svéd sikerszerző, Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című regénye. A könyv filmes feldolgozása öt részben Peter Grönlund rendezésében október 18-tól már látható a HBO GO műsorán! Nagy drámák, erős érzelmek jellemzik, ahol a svéd kisváros ifjúsági hokicsapata áll a középpontban, megspékelve a történet a szülői féltésről, hűségről, a barátság erejéről, az erkölcsi és társadalmi normákról. A karakterek kiválóan megrajzoltak, összetettek. Backman Björnstad-sorozata egészen más, mint amit a szerzőtől megszoktunk, mégis hihetetlenül ismerős. Ezt a történetet nemcsak a björnstadiakról, de rólunk is szól, mégpedig húsba vágóan. Aki egyszer belépett Backman világába, az nehezen szakad el tőle. Érdekesség, hogy ez már a harmadik Backman könyv, ami filmre került. 
Olvassátok és nézzétek, érdemes!  ITT írtam bővebben a könyvről.   Megrendelni ITT tudod. 


"Minden anya és apa legnagyobb félelme, hogy nem tudja megvédeni a gyerekeit."
A sorozat előzetes ITT nézhető. 



Jean ​Hanff Korelitz: Tudhattad volna


                            

A könyv a GABO kiadványa, a film szintén a HBO GO műsorán látható. Itt egy házassági tanácsadónak rá kell ébrednie, hogy tökéletes élete délibáb… Igazi lélektani dráma ez a javából. A két főszereplő Nicole Kidman, Hugh Grant mellett feltűnik Donald Sutherland is! A rendező az Oscar-díjas Susanne Bier. A Tudhattad volna minisorozat október 26-án debütált. ITT látható az előzetes, ami izgalmas perceket ígér, thriller a javából!

A könyv ITT kedvezménnyel megrendelhető!










Walter Travis: A vezércsel 
                                   
                                                                         
A Netflixen látható sorozat alapja szintén a GABO kiadványa.

Az 1950-es években egy árvaházban élő kislány, Beth Harmon elképesztő sakktehetségről tesz tanúbizonyságot. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik. A sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Ám a siker felé vezető úton egy rejtélyes függőséggel is meg kell küzdenie. Eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kerül szembe a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik? A történet izgalmas, a központban a főszereplő lány élete, sorsa, és a sakk áll. Miközben szakmailag a csúcsra ér, a magánélete romokban hever... avagy a zsenik drámája. Ha a győzelemért mindent fel kell áldoznod, mi marad neked?
Egyszerre lenyűgöző és elképesztő történet. A film főszerepében a bájosan szép színésznő Anya Taylor-Joy alakítása magával ragadja a nézőt. A film adaptációját az író maga írta át képernyőre. Ezt el kell olvasni is! 

ITT rendelhető a könyv, a film előzetese ITT látható!




Romain Gary/Émile Ajar: Előttem az élet  


Azt gondolom, talán ezt a könyvet nem kell nagyon bemutatni, hiszen egy igazi remekmű, már több filmes feldolgozása is készült. Idehaza a Park Kiadónál jelent meg. A legfrissebb filmes változat a Netflix műsorán már látható, benne az olasz díva Sophia Loren (Rosa mama) lenyűgöző alakításával. A másik érdekessége a produkciónak, hogy a könyv alapján Loren fia, Edoardo Ponti rendezte a filmet. ITT olvashatsz bővebben róla.

Gary/Ajar, aki az 1975-ös Goncourt-díj tulajdonosa ezért a könyvért, ahol egy gyermek (Momo) szól üde gyermeki éleslátással, koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással az őt körülvevő különös világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, szeretetről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is. IDE kattintva a filmes borítós új kiadás Bognár Róbert remek fordításában megrendelhető!







Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt 

Decemberben a Netflixen és a könyvesboltokban!

                                                                                                 
A kötetet a 2016-os megjelenését követően számos magazin beválogatta az év legjobbjai közé, a könyv filmes borítója csodás, kiemelkedően szép lett. A filmet rendezte és a főszerepben George Clooney remekel. Ez egy gyönyörű olvasmány, amelyet szívből ajánlhatok azoknak az olvasóknak, akik élvezik a szavak erejét és szépségét, ami az emberi kapcsolatok mélyére mutat.

Augustine-t, a zseniális, idős asztronómust csak a csillagok érdeklik. A tudós évek óta elszigetelt kutatóállomásokon él, és az eget tanulmányozza, hogy felderítse az univerzum létrejöttét.
Lily Brooks-Dalton regénye a legfontosabb kérdéseket teszi fel kristálytiszta prózájával: mi éli túl a világvégét? Hogyan adjunk értelmet az életünknek? A George Clooney rendezésében és főszereplésével készült filmadaptáció a Netflixen. Előrendelhető az Agave Kiadónál 35% kedvezménnyel, ITT!

A film tehát december 23-tól a Netflixen! Előzetesért: IDE katt!

"Lily Brooks-Dalton a kihalt tájak remek krónikása, legyen szó az univerzum hideg mélyéről vagy az emberi szív legeldugottabb zugairól."  Colson Whitehead


Jó olvasást, mozizást mindenkinek! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése