2020. november 12., csütörtök

Magyar kóla

Dezső András: Magyar kóla
A kokain útja Magyarországon




                                                                   



Dezső András ismert újságíró az Index csapatát erősítette, mondhatni az arca volt sokáig. A nyáron elsők között távozott, a hírportál további sorsát most hagyjuk is, elképzelhető, hogy erről is születik majd egy könyv.

Az újabb, immár második tényfeltáró könyve A kokain útja Magyarországon alcímet viseli. Ismét az alvilág bugyraiba vezeti el a kíváncsi olvasót. A siker borítékolható, öveket becsatolni, garantáltan izgalmas út lesz! Bevallom a nagyfokú kíváncsiságomat ez esetben az előző kötete, a Maffiózók mackónadrágban sikere is vitte. A hazai bűnözés titkai, összefüggései és háttere itt is hangsúlyos. Hozzá tehetem bátran, elég elképesztő is, kalandban és izgalomban nincs hiány. Hét fejezetben olvashatunk számtalan olyan ismert és kevéssé ismert személyekről, akik nem csak alvilági körökben lettek közismertek. Már a kezdéssel meglepett, olyan világot ábrázolt, amiről valóban nem tudunk semmit mára. Ki gondolta volna, hogy Magyarországon már a húszas években volt kokain király? A Tanácsköztársaság bukása után terjedt el az éjszakai éltben ez a népszerű bódítószer. Sóhár Elek alias Kokós Lexi példátlan karriert futott be a kokainnak köszönhetően. Sóhár Szabadkán született, apja a helyi börtön parancsnoka volt, ahová a fia is hamarosan bekerült. Eleinte még apróbb hamisítások, csalások révén.

Budapestre kerülve nem csupán fényűzően és elegánsan élt, de sokáig valóságos fantom volt a rendőrök számára. Jól kiépített és működő hálózata nem csak a felsőbb köröket látta el áruval. Elképesztő mennyire lüktetően eleven volt az éjszakai élet akkoriban. A beépített emberek sora végtelennek tűnt, taxisok, pincérek és éjjeli pillangók éppúgy megtalálhatók voltak ebben a körben, mint az egyszerűen átvert patikusok. Ugyanis akár receptre is kapható volt a kokain akkoriban. A trükkök végtelen sora, a beszerzés módjai és a terítés mint egy századeleji izgalmas krimi úgy elevenednek meg a lapokon. Megismerhetjük magát a szert, létrejöttét, különféle változatait. A siker pedig és a pénz nem maradt el sosem. Pedig nem volt ez olcsó mulatság akkoriban sem. A második világháború korszakára tűnt el egy időre a kokain hazánkból. A szocializmusban is akadt forrás azért, ha ez nehezebb út is volt, aki pedig megengedhette magának az valóban a kiváltásosok köréhez tartozott. Az is egy érdekes tény, hogy bár legálisan, de hazánk a hetvenes évek végén az amerikai piacra is exportált drogot...

Természetesen a rendszerváltozás környékén éledt fel ismét a droghálózat idehaza. Számos szereplő nyilatkozott most a könyvben, ami valódi csemege lehet. Hiszen már letöltött büntetés után szabadon elmondhatta a történetét. A futárok közt sok nő is akadt, olyan is, aki a saját nagymamáját is beszervezte. Természetesen a rendőrség sem volt akkoriban a helyzet magaslatán... A piramis csúcsára ritkán jutottak el. Néhány kisebb fogással, mellékszereplővel kellett beérniük. Persze akadtak közismert hírességek is, futballisták, énekesek, színészek, akik fogyasztók vagy terjesztők is lehettek.

Objektív és meglehetősen érdekes összefoglalója ez a magyar alvilágnak, megvilágítva számos olyan hátteret, amit mára már le lehet írni. Fontos, hogy nem fikció, elmélkedés a történet, ezek bizonyíthatóan valós történetek. Tetszett, hogy mint egy valódi kriminél akadnak váratlan fordulatok, meglepő lebukások.

A bevételek tisztára mosása és a kokain útja számtalan ilyen fordulatot ad. Volt, aki próbált nem feltűnően élni eleinte, de a hirtelen sok pénz legtöbbjüknél rövid életet és csillogást hozott. Félre siklott életek, sorsok hátteréről olvashatunk. A történetek meglepőek, akár a miskolci rockzenész majd "ufókutatóvá" lett énekes vagy Hegedűs Belló esetét emelném ki. Nem kevésbé meglepő és döbbenetes a hazai politikai élet megjelenése is a történetben Hargitay Péter személyében. Ő a kilencvenes években volt svájci tiszteletbeli konzulunk. Egy frissebb politikai ügyről is olvashatunk néhány gondolatot. Ez a Borkai-ügy. Ahol még elvileg (?) nyomoznak, feltárás alatt van... A VIP-részleg itt is működik, azt hiszem.

A sikernek ára van, a bérgyilkosok is szorosan ide tartoznak ehhez a körhöz. A csantavéri gyilkológép elhíresült esetét alaposabba is megismerhetjük. Egyik áldozata egy közismert budapesti vállalkozó volt. Szomorúan drámai és valós a záró történet is a Zacskóba zárt halál. Hiszen milliónyi veszélyt hordoz a szer használata is. Itt az "is-en" van nagy hangsúly. Bátraké a szerencse, tarja a mondás. Azonban a kockázat és a siker egy életre tönkre is teheti azt, aki ebben a körben mozog. Aki ugye korpa közé keveredik... szóval fontolja meg mindenki alaposan. Dezső András bátran ráncigálta az oroszlán bajuszát.

A szerző könnyen olvasható, lendületes írása, számtalan meglepő ténnyel, szórakoztató formában ismerteti meg az olvasót az alvilággal. Élveztem ezt az utazást, bár félelmetes is volt néhol. Ajánlom minden érdeklődőnek, tanulságos és meghökkentő olvasmányban lehet részük. Egy remek összefoglaló a magyar kóla útjáról, avagy mit rejt a csillogó felszín. Veszélyes élni avagy az alvilág sötétebb oldala. Ezek az emberek jelenleg is közöttünk élnek, hiszen ha a szereplők cserélődnek is, a show bizony folytatódik.


ITT tudod a könyvet kedvezménnyel megrendelni!


  
Dezső András: (1976) újságíró.

Nős, két gyermeke van. Kétszer elnyerte a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat.

Előző tényfeltáró dokumentum kötete a Maffiózós mackónadrágban a tavalyi év nagy sikere volt


XXI. Század, Budapest, 2020
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680009

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése