2019. április 12., péntek

Az isten szerelmére

Vámos Miklós: Az isten szerelmére 






                                                                                   











Jól tette Vámos Miklós, hogy ezeket a személyes emlékeit megírta és közkinccsé tette. Jó volt ezeket a történeteket megismerni, felfedezni, szerettem a stílusát, imádtam a finom kis ironikus szójátékait. Mintha egy korabeli kávéházi asztalnál ülnénk és hallgatnánk Vámos emlékeit. Modern szellemidézés ez, igazi élmény volt olvasni.


Érdekes, tanulságos és szórakoztató kötet lett. Bátran mondhatom, igazi kedvcsináló emberi történetek remek gyűjteménye a könyv. Elsősorban irodalmunk közelmúltbeli nagyságairól, de a film és zene vagy a humor világának jelentős alakjai is feltűnnek. Olyan közismert és szeretett nevekről olvashatunk többek között mint, Déry Tibor, Örkény István, Weöres Sándor, Faludy György, Szabó Magda, Janikovszky Éva, Ottlik Géza, Hofi Géza, Kodály Zoltán, Gábor Pál, Várkonyi Zoltán és Gábor vagy akitől a címet kölcsönözte Mándy Iván. Az ő kedvelt mondata lett a kötet címe.




Ezekből az emlékezet számára elmentett életpillanatokból irodalmi életünk meghatározói kerülnek emberközelbe. Külön tetszett, hogy több olyan mára sajnálatosan elfeledett, a köztudatból is lassan eltűnő szerző is szerepel a válogatásban mint: Ladányi Mihály, Zelk Zoltán, Váci Mihály vagy Garai Gábor. Izgalmas volt a háttérről olvasni,megismerni a kor hangulatát, levegőjét. Ezek a rövid írások, amelyek visszavisznek minket nem csak a 60-as és 70-es évek hazai szépírók világába, amikor Vámos még abszolút kezdő volt. Jó időben volt jó helyen, akit örömmel fogadtak a már elismert írók, így folyamatosan irodalmi berkekben mozoghatott. Barátságot kötni ezekkel az ikonikus emberekkel kivételes ajándéka a sorsnak. Ugyanakkor a politikai be- és ráhatásokról is olvashatunk, a korszakot meghatározó Aczél György alakja elkerülhetetlenül ott van, felbukkan több írásban is.




Ezek az emlékek szenvedélyesek, néhol nem mentesek a pátosztól sem, de ez elnézhető és érthető.
Sok emlék ironikusan, humorral és bátran hozza közel ezeket az egykori barátokat. Hiszen ők is emberek voltak: esendőek, hibákkal és hatalmas szívvel megáldott, "szent őrültek", aki az irodalom oltárán áldozták fel magukat. A középpontban szerelemről, politikáról, sikerről vagy annak hiányáról, bukásról, az élet örömeiről és szégyeneiről mesél nekünk olvasóknak.

Izgalmas felfedezés volt ezeket a szubjektív, kategorikus véleményeket megismerni. A történetek kissé csapongóak, néhol rajongásig elfogultak, de jól tükrözik a kor hangulatát, a párt által irányított irodalmat és annak környezetét. Nosztalgikus percek ezek. Humorral és (ön)iróniával megelevenedő olvasmány a kötet. Lehetetlen nem szeretni, hogy a szerző közkedvelt, egykori tv-s műsorát is megidézzem picit. A portrékból összeállított válogatás 2005-ben Hogy volt címmel már megjelent, ami most kiegészítésre került, frissült. Több írás bennem is emlékeket hívott elő. Janikovszky Éva Mercédese, fogalom az irodalomban. Egy ilyen, nekem írt levelet én magam is őrzök Évától. Ahogyan izgalmas volt tudni ki volt Galsai Pongrác, vagy éppen Tardos Tibor testvére Péter, akinek anno a Rocklexikont is köszönhettük.



Vámos Miklós elvezet minket az Elfeledett szerzők pantheonjába. Nosztalgiával átszőtt utazása szívmelengető olvasmány. Külön élmény az emlékek végén található képek látványa. Hogy milyen művek és kik maradnak fenn az idő rostáján nagy kérdés. Izgalmas volt olvasni olyan háttérben dolgozókról, akik meghatározóak voltak, nevük azonban mára kikopott a köztudatból: Jovánovics Miklós, Kardos G. György, Illés Endre vagy Berkes Erzsi neve ma már keveseknek árul el valamit. Most lehet bővíteni az ismereteinket. Számomra a kötet egyik csúcspontja az özvegyekről írt rész. Abból is kiemelkedik Arthur Miller és Inge Morath emléke. A másik ilyen megható, megrázó elem: Négy fő, vádlott ( Déry Tibor, Zelk Zoltán, Tardos Tibor, Háy Gyula története 1956-ból). Tardos Tibor alakja nagyon emberi és nekem tetszetős életfilozófiája volt.


Nem csak kedvcsináló ez a kötet régi nagyjaink, vagy feledésbe merült szerzőink könyveihez, de több esetben filmek is felmerülnek. Csak néhányat emelnék ki: Hajnali háztetők, Angi Vera mellett természetesen a Csók, Anyu! is megnézésre javasolt.




ITT megszerezheted Vámos irodalmi emlékkönyvét! Dedikáltatni a könyvfesztiválon lesz alkalom, ne hagyd ki, gyere el a könyvbemutatóra!

Részletekért IDE katt!




Athenaeum, Budapest, 2019
430 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938844


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése