2017. július 9., vasárnap

Történetek az ékszerdobozból

Kiss Zsuzsa: Történetek az ékszerdobozból 








                                                                                                     






Kiss Zsuzsa immár harmadik kötetével varázsolj el olvasóit. Ez most talán inkább a felnőtteknek szól, őket találja meg jobban. A Városmesék előző történeteiben léleksimogatóan írt, ahogyan itt és most ismét megajándékozza olvasóit valami különös hangulatú történettel. Az életmese lelki simogatása bizony jól tud esni rohanó életünkben. Igazán minden korosztálynak szüksége lenne a mesék varázsára. Kikapcsol, megnyugtat és feltölt ez a könyvecske.




Nagyobbacska gyerekként, nagy érdeklődéssel túrtam a nagymama gombos dobozát, majd a gyűrűk, láncok, klipszek halmait az ékszerdobozában. Pontosan emlékszem arra a kanárisárga selyembevonatos belsőre, ami ezeket a kincseket rejtette. Érdeklődve hallgattam, faggattam: ezt kitől kaptad? Ezt miért nem hordod? Volt, amit szinte soha nem használt, "vigyázott rá", olyan is, ami pár nélkül árválkodott a doboz mélyén. Olyan is megesett, hogy a kalózos játék elásott kincse innen kerültek elő...




Életünk, ifjúságunk legszebb pillanatai azok, melyek belénk égnek. Néha nem is azok, amit mi jelentősnek érzünk, gondolunk. Aztán egy hirtelen felhangzó régi zene, egy váratlan találkozás vagy fénykép hatására előbújik a múltunk egy darabja. Emlékeink szilánkjaiból kikerekedő életünk, adott helyzetben meghozott döntéseink visszamenőleg már nem változtathatók meg. Az idő igazolja, hogy mennyire hoztunk jó, avagy rossz döntést. Nem csak a régi ékszerdoboz rejt kincseket, azokhoz kapcsolódó emlékeket, de a padlás is hasonlóan izgalmas hely lehet. Amikor egy arcképes medál előkerül, az ahhoz tartozó történet is megelevenedik. Miről mesélnek? Régi, valamiért be nem teljesült szerelemről, a múlt titkairól. A színes fantáziával megírt történet lélekápoló hatással van olvasóira. Tetszett az ötlet, a készülő regény megelevenedik, hőse önálló életre kel. Neki is van sorsa, múltja. Izgalmas felfedezés a régi tárgyak üzenete.


A klasszikus felépítésű történet végig vezet a múltszázadon. Megidézi akkori emberek életének pillanatait. Remekül kapcsolódnak össze a jelen és a múlt emlékei. Izgalmas volt a temető három szelleme, valami misztikus hangulatot teremtett ezzel. Régi idők tanúi figyelik a jelen hőseinek botladozásait. Régi ősök, elfeledett múlt elevenedik meg a lapokon. A múlt, amit belénk kódoltak, öntudatlanul is visszük magunkkal tovább. Izgalmas volt A lovászfiú szerencséje, ahogyan az Elvarázsolt kertben is jó volt időzni. Mégis a kezdő történetet olvastam volna még tovább. A múlt szerelmét dédelgető Liza néni szótlansága megható történet volt. A régi medalion titka, olyan emlékeket hoz vissza, mi az elmúlt fiatalságát, első mély érzéseit rejti a kíváncsi szemek elől.


A történetek őszinte bája beleég az olvasó lelkébe. Egyszerűségében szép, olvasmányos minden történet, ami könnyen utat talál az olvasó szívéhez, lelkéhez. Mindenkinek ajánlom szeretettel.







Underground, Budapest, 2017
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631294224 · Illusztrálta: László Maya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése