2017. június 13., kedd

Alvók futása

Szabó Magda: Alvók futása  






                                               






"Hogyan lesz az ember odabent öreg?"





Szabó Magda regényeiről, drámáiról közismert. A tizenkilenc novellát tartalmazó kötet először
1967-ben látott napvilágot. Gyönyörű elmúlás-novellák ezek, amit az emberi élet két végpontja a gyermekkor és az öregkor köré épített fel. A kezdet és a vég, a feleszmélés és az elmúlás ideje ezek.



Születtünk és meghalunk, sajnos ez is az élet része, ott teljesedik be sorsunk. A halált is lehet szépen megénekelni, értelmet adni az értelmetlennek. Nagyon jó novellák, erősek és megrázóak ezek
a történetek. Nagyon szeretem Szabó Magda írásait. Korábban nem olvastam novellát tőle, csak regényt, drámát vagy meséket. Gyönyörű életmese-novellák ezek. Elgondolkodtatóak, torokszorítóak, drámai erő van bennük. Tömörek, feszesek, nincs bennük fölösleges szó, cikornya. Nagyon valós képet adnak ezek a történetek, akár egy-egy Szabó Magda regény is kikerekedhetne belőlük. Minden történetben tetten érhetőek a generációs problémák. Családi titkok, sorosok kavarognak a lapokon. Az elmúlt gyermekkor megidézése, annak minden bájával, a szeretetvágy, tartozni valakihez érzet ott lebeg az írásokban. Akár gyermek, akár idős ember a főhős a vágy örök bennünk.



A hírnök novella olyan emberről mesél, akire sokan fognak örömmel és szeretettel emlékezni.
A kakasszó hőse inkább az utóbbi kategória. Még a saját rokon elvesztését is különféle módon éljük meg. Teréz fájdalmas, míg a címadó novella a rideg, szenvtelen valóságot meséli el az olvasónak.

Az idő nem gyógyítja be a sebeket, csupán enyhül a fájdalom, hozzá szokunk a szeretett személy hiányához. Fájdalmas ez, de tenni ellene nem tudunk. Mit hagyunk magunk mögött, mi az ami miatt megidéznek, vagy éppen elfelednek bennünket? Mindegyik novellában valaki elhunyt vagy utolsó napjait, óráit éli. Búcsúzik az élettől, a szeretteitől. Az ő emlékeit láthatjuk. Az itt maradottak, a gyászolók életébe bekövetkező változás, az elengedés, és a feldolgozás az ami fontossá válik.

Abszurd hangulatból is kap az olvasó: A Lengyelek, Csé vagy a Domb utca ilyenek. A halál mindenhol jelenlevő hangulata komor és vészterhes közeget teremt. Hangulatában a Mosolygó Bacchus, és a Csibi tetszett, míg a drámaiságot a Zsidó kutya, Nenő vagy a Ház ajtó nélkül hozta.




Első Szabó Magda- élménynek is ideális- rá lehet érezni az ízére, zseniális! Az Alvók futása kötet szép példája az író sokoldalú tehetségének igazolására.





Szabó Magda: 1917. október 5-én született Debrecenben.

Termékeny, sokoldalú író volt. Írt verseket, drámákat, számtalan gyermekkönyvet. Fordításai is jelentősek, az ő könyveit is 42 nyelven adták ki világszerte. Számtalan díjjal elismerték munkásságát. Hazánk legjelentősebb írói közé tartozik. Munkásságát számtalan díjjal elismerték.

Az eredetileg költőként induló írónő 1958 után már regény- és drámaíróként tért vissza. A Freskó és Az őz című regények hozták meg számára az országos ismertséget. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt, az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise saját és szülei gyermekkorát, valamint a 20. század elejének Debrecenjét mutatja be.

A Jaffa Kiadó a szöveggondozáson túl új arculattal, rövid jegyzetekkel, és új, minden korosztály számára jól befogadható külsővel igyekszik segíteni abban, hogy Szabó Magda művei kultúrtörténeti rangjuknak és töretlen népszerűségüknek megfelelő helyre kerülhessenek.
Szabó Magdát 2007. november 19-én, 90 éves korában, otthonában, olvasás közben érte a halál.





Eredeti megjelenés éve: 1967

Jaffa, Budapest, 2017
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715082

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése