2017. június 2., péntek

Vadász

Chris Carter: Vadász



                                                                       






"Ha ​azt hiszed, biztonságban vagy… nem árt, ha újragondolod"







A keményebb, sötét krimit kedvelőknek ajánlom főleg Chris Carter brilliáns írását. Izgalomban nem lesz hiány, fordulatos nyomozásban vehet részt a vállalkozó kedvű, bátor olvasó. Brutálisan borzongató a történet, amit ezúttal is Őri Péter remek fordításban olvashatnak a rajongók.


Nekem már az előző rész a Kivégzés is tetszett, hasonlóan drámai történetével. Ezzel a könyvvel
sem voltak bajaim, hiszen jó szórakozást nyújtott a leírt borzalmak ellenére is. A borító kifejező,
ne tévesszen meg senkit, ez nem a hímző és folt varró szakkör kiadványa!
Már az eleje sem gyenge, a történet felütése alapból borzalmas, és váratlan fordulat is akad rögtön. Nem csak az ügyeletes patológus lepődik meg, bár nem sok ideje marad erre neki... Chris Carter az izgalmas és eredeti kezdést még tudta fokozni.


Faltam, és faltam a lapokat, most is jól meg lettem vezetve, pontosabban esélyem sem volt kitalálni,
ki lehet a gyilkos. Sokára jött el az a pont, amikor egyáltalán kezdett derengeni az ok, az elkövető személye pedig igazán meglepő lett szerintem. Nem volt egysíkú a történetvezetés és a gyilkos eszközei, elkövetési módjai sem voltak hétköznapiak. Sőt, számomra inkább elég brutálisak is voltak. Néhol Nesbo Leopárd története jutott eszembe. Egyáltalán nem finomkodott az író az elkövetések részletezésekor… Valóban csak felnőtteknek ajánlott, a jól kitalált és megvalósított, egyedi módszereket alkalmazó történet. Mint olvasónak ezzel nincs bajom, de azért néha én is rácsodálkoztam, hogy miket képes kiagyalni a szerző. Az emberi lélek mélységeit ábrázoló, éjsötét utazás ez. Ki vadászik kire, ez is jó és találó kérdés. Feltűnik egy csinos és rátermett magán-nyomozónő is, akinek a története szinte könyv a könyvben. Nem kevesebb drámaisággal.


A téma választás, mint sorozatgyilkos általában nyerő recept szokott lenni. Itt is az lett, az áldozatok háttere, az összekötő kapocs pedig eredeti. Ez is sokára derül ki, miért is ők a kiválasztottak. Mindig örülök, amikor olyan íróra bukkanok, aki ennyire mesterien szövi a szálakat. Jól felépített történet, eseménydús, pörgős krimi, amelyben az utolsó pillanatig fokozódik a feszültség. Jó történet, nincs sok felesleges rizsa, akciódús! Nagyon gyorsan elolvastam, pörgős krimi, letehetetlen.


Két nyomozó főhősünk, Hunter és Garcia a két los angelesi zsaru ismét okosan, értően nyomoznak, nincs téblábolás, bénázás. Első áldozatunkra egy elhagyott hentesüzletben találnak rá. Testnyílásait bevarrta az elkövető. .. Ezt nem is részletezném, tessék elolvasni. Érdemes, mert valóban érdekes, olvasmányos, és izgalmas nyomozás részesei lehetünk.Tetszett a Hunter és Garcia páros, néha az ő múltjuk és kapcsolatuk is feldereng. Lesz ott még meglepetés a későbbiekben.

Jól kitalált és felépített történet volt, történet összetett. Az írásmódja és a szerkezete is jó, a történet
is hozott eredetiséget az indíték és a kivitelezések kapcsán. A gyilkosunk zseni és beteg, lelkileg összeomlott, de megismerve a múltat, a hátteret… Mi a kiváltó ok? Itt szinte már kezdtem "megérteni" az elkövetőt, még ha azonosulni nem is tudtam vele.Tudom, visszamenőleg semmit nem lehet jóvá tenni, visszahozni a rég elveszett boldogságot. Mégis. Elgondolkodtató, hogy egy régi trauma mennyire beépül és megváltoztatja sorosunkat, hatással van életünk későbbi szakaszára. A végső megoldás pedig drámaira sikerült valóban.

HA szeretnél vadászni a Vadász-ra ITT megrendelheted kedvezménnyel! Akár e-könyvben is!



Chris Carter: 1965-ben Brazíliában született, majd az USA-ban tanult pszichológiát. A michigani államügyészségen dolgozott évekig, a kriminálpszichológiai csoportban. Szabadidejében gitározik, idehaza a Kivégzés a második regénye. Külföldön a sorozat már a nyolcadik részénél tart.

Az író honlapján további részletek:
http://www.chriscarterbooks.com/





Eredeti mű: Chris Carter: The Night Stalker
General Press, Budapest, 2017
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439996 · Fordította: Őri Péter



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése