2016. szeptember 26., hétfő

Novellák regénye

Janáky Marianna: Novellák regénye  





                                                                                     









A kötet alcíme lehetne: A női lélek titkai. Janáky Marianna bátor és merészen vállalt útra viszi olvasóit. Érzékeny és finoman érzelmes, igazi női írás ez.




Mindig érdekeltek a női lélek titkai, a mozgatórugók. A női "igen" sokszor "nem", ezt tapasztalhatták már bizonyára velem együtt férfitársaim is. Friss, mai és lendületes írásokban mélyedhetünk el, próbálhatunk közelébe férkőzni a titoknak. Az életrajzi elemeket, megélt pillanatokat
az írói fantázia színezi kerek történetekké. Életmorzsák, emlékek halmaza, ami jön velünk életünk során. Már a borító kifejező, szív és lélek együtt adja az írások valóságát, mélységét.


Emlékmozaikok, tudattörmelékek, amiből felépül az életünk. Van ebben öröm, boldogság és dráma. Van, amire szívesen emlékezünk, jó felidézni, és olyan pillanatok is akadnak, amit törölnénk elménk redőiből. Az ember társas lény, vágyik valakire, akkor is, ha ezt nem vallja be. Ismerős érzések,
küzdeni a magánnyal, jó képet vágni hozzá, vagy görcsösen megragadni, keresni valakit. Akihez
jó odabújni, mellette ébredni. Kell(ene) valaki, akivel megosztom a reggeli kávém a napi örömöm, bánatom.


Tetszettek a babák szemei, az Isten ujja, a tanári emlékek, amik nem mindig szépek. Nehéz pálya tanítani is. Felelősség és elhívatottság micsoda fontos dolgok ezek. A jövőt nevelni, oktatni minden jóra és rosszra is. Nem lehet minden csak rózsaszín, kell a rosszra is készülni. Bátor és merész emlékek, álmok csillantak meg a szövegek egy részénél. Eredeti és érdekes témák merülnek fel
a lapokon. Szerintem kicsit mindenki magára ismer, talál életében hasonló mozzanatot.


Tetszett az ajánlás is, hiszen egy kislányt ki nevelne nővé, ki adna mintát, tartást és példát, ha
nem az édesanya. Neki szól az ajánló sor a kötet elején. Büszke lehet a lányára. Fontos, életre szóló mély kapcsolat lehet mögötte. Az élet rendje, mondhatnánk, a szülők megöregszenek és elhagyják
a földi létet. Majd mi fiatalok visszük őket tovább a lelkünkben, a szívünkben, a mozdulatainkban. Ahogyan minket is remélhetőleg tovább visznek fiaink, lányaink. Nekem ez nagyon nehezen megy.
A szülői szeretet lehet teher, fojtogató is. Elengedni is tudni kell. Amikor nem tudunk már a szülői házban maradni tovább, kirepülünk, vágyva a nagy önállóságot. Aztán óhatatlanul hibázunk... túl szeretünk. Nem tudom, melyikünk rontotta el és hol, de ez annyira megbélyegzi a magánéletemet, hogy attól tartok, örökké magányos maradok. Ismerős lehet ez is, és nehéz ezekkel birkózni.
A finoman erotikus, ironikus részek is megkapóak, humorosan bátrak. Őszinte és emberi, vállalhatóak ezek az érzések. Az élet fontos része ez is!




Sok jót tudnék még mesélni róla, mert ez a novellás-regény megérdemli. De nem teszem.
Olvassátok inkább! Merüljetek el, kalandozzatok, próbáljátok megfejteni a női lélek ezen kis titkát,
amit Marianna leírt. Beletette-írta a szívét és lelkét, ez érezhető a sorokon. Minden történet egy mély, továbbgondolásra érdemes kis történetszilánk. Ami kikerekedik egy szórakoztatóan mai, üde valódi érzéki nőt mutat az olvasónak.




A kötethez Tarján Tamás irodalomtörténész írt ajánló fülszöveget.


A könyv a kiadónál és a szerzőnél megvásárolható kedvezménnyel!
A könyv facebook oldala ezen a linken elérhető! Ott bővebben!





Janáky Marianna 1955-ben született Hódmezővásárhelyen. Makón él, középiskolai tanár. Pár éve foglalkozik írással. Az utóbbi négy évben jelentős hazai és szlovákiai folyóiratokban, lapokban publikál rendszeresen. Verseit, kisprózáit közölték: 2000, Ambroozia, Bárka, Élet és Irodalom, Félonline, Irodalmi Szemle, Kortárs online, KULTer.hu, Magyar Napló, Műhely, Műút, Opus, Prae, Spanyolnátha, Szőröskő, Tiszatáj. A tiszatajonline.hu oldalon számos neves költővel készült egyedi, verses interjúja jelent meg.










AB-ART Kiadó 2016
füles kartonált borító
80 oldal
ISBN: 9788080872212

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése