2016. szeptember 18., vasárnap

Nevem Pilgrim

Terry Hayes: Nevem Pilgrim 





                                                                                     





„Az emberiség sok hibát követ el. Előbb vagy utóbb le kell ülnünk az asztalhoz, és meg kell ennünk, amit főztünk.”







Ritkán szoktam nagy szavakat használni, de ez a könyv az év krimije díjat simán viszi. Nem csak
a könyv mérete vagy súlya miatt komoly darab. Mestermű!

A Pilgrim csupán egy fedőnév, ilyen nevű ember nem létezik. Egykor az amerikai titkosszolgálatban dolgozott, (FBI) árva gyerek múltja miatt azonosíthatatlan. Múlt nélküli férfi.
 Most elvonulna élvezni a jól megérdemelt nyugdíjas éveit, ha már sikeresen megérte, ám írt egy alapműnek számító könyvet tapasztalatairól a törvényszéki orvostanról. Ennek alapján akad a nyomára Ben Bradley, a New York-i detektív, aki elviszi egy lepusztult szállodai szobába.

Erős kezdéssel indul a könyv, ami jól megadja az alaphangot. Az olvasó egy brutális gyilkosságba csöppen, ahogyan azt a fülszöveg ígéri. Bevallom nem, vagy ritkán olvasom el a fülszövegeket,
most is kár volt! Majdnem elvette a kedvem ettől a remekül megírt történettől.
Krimik esetében különösen nehéz a spoilereket kerülni, de a történet valódi brutalitása itt véget is ér.
Tehát a lepukkadt szálloda fürdőkádjában savban ázik egy női holttest... az elkövető teljesen arra törekedett, hogy ne lehessen azonosítani semmi módon az áldozatot. Ennek a későbbiekben lesz még jelentősége, de a nyomozónk ezt akkor nem sejti, ahogyan az olvasó is csupán egy egyszerű gyilkosságra gyanakszik. Nem! Semmi nem lesz az, aminek elsőre látszik. Ez a gyilkosság is csupán egy mellékszál lesz a valódi történetben. 2001. szeptember 11-én, kedden intézett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet terrortámadást az Egyesült Államok ellen. A regény a támadás utáni évekbe vezet. A felrajzolt jövőkép bizony sok valós veszélyt rejt magába.


Jön egy alapos, pörgős és elgondolkodtatóan valóságközeli történet. Ami megdöbbent és felráz.
Erre szokták mondani, ha a fele igaz, már az is sok. Az olvasó pedig érzi, bizony ez igaz lehet, valósággá válhat könnyedén. Összeesküvés-elméleteket gyártani nem olyan nehéz. Talán most rátapinthatunk a lényegre. ami sokszor ott van az olvasó orra előtt, csak nem rakja össze a világban történteket. Mert minden mindennel összefügg. Nehéz erre szavakat találni. A krimi egy tükröt tart elénk, felfogható egy komoly társadalom kritikának is. Az persze más kérdés, hogy a megjelenített problémák nagyon valósak, a megjelenített kép kevéssé tetszetős.


A Szaracén nevű, arctalan arab férfi, aki egykor tanúja volt apja brutális kivégzésének, bosszút forral. Felnőttként, évek múlva megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene nevében. A múltja erre teremtette őt. Az elnök és az FBI kénytelen újra a volt ügynök, Pilgrim segítségét kérni. És ahogy ez lenni szokott, szokatlanul embert próbáló nyomozás, nyaktörő versenyfutás kezdődik az idővel. A cselekmény tulajdonképpen kettejük elkeseredett küzdelmét követi nyomon. Terry Hayes természetesen nem elégszik meg a hasonló történetekből unalomig ismert kliséhalmazaival, karaktereit nem „butítja” le, „élő-lélegző”, esendő, hihető emberekként ábrázolja őket. Vannak erényeik és gyengeségeik, ami még nagyon tetszett: hogy igyekszik kívülállóként szemlélni és nem ítélkezni, hogy egészen új értelemmel ruházta fel a politikai thriller történetét. Volt mersze mélységesen mély drámává bonyolítani az eseményeket. Valós, mély emberi érzések kavarognak a szereplőkben, de az olvasót is megérinti. Hihetően és érzésem szerint hitelesen ábrázolja a bennünket körülvevő világot, benne a terroristákat. Ha elfogadni nem is lehet az indokaikat, bizony némileg érthetőbbé válik a tetteik háttere. A történet elvisz Afganisztán hegyei közé, Szaúd-Arábiába, Damaszkuszba Németországba és Amerika városai a helyszínek.

A Szaracén nem kevesebbet akar, mint elpusztítani a világot, odacsapni Amerika szívére. A biológiai hadviselés nincs messze, a tökéletes bűntényről olvashatunk a lapokon. Pilgrim még jókor lesz jó helyen, az idő tényleg ketyeg. Tartalmas és végig izgalmas, letehetetlen, nem kevés fordulattal, amitől még valósághűbb, filmszerű a történet. Nem lepődnék meg túlságosan, ha a mozikban is feltűnne hamarosan Pilgrim. A szöveg irodalmi szintűen alapos és kidolgozott, élmény volt olvasni. Remek fordításban került a hazai olvasókhoz.


Terry Hayes, aki ugyan angol, életét mégis amerikai filmek forgatókönyvírásával töltötte eddig. Most hatvanévesen, meglepte saját magát és az olvasókat a Nevem Pilgrim című első könyvével. Megkerülhetetlenül mai, ne hagyd ki! Új kedvenc született, remélem még Pilgrim visszatér!





Terry Hayes újság- és forgatókönyvíró. Ő írta a Mad Max 2 forgatókönyvét. Társszerzőként részt vett a Halálos nyugalom történetének megírásában, és közreműködött a Mad Max 3, valamint számos TV-film elkészítésében. Összesen több mint húsz filmes és televíziós díjat kapott.
A Nevem Pilgrim az első regénye.

Eredeti mű: Terry Hayes: I Am Pilgrim 2013




Libri, Budapest, 2016
720 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103081 · Fordította: Tóth Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése