2015. október 27., kedd

Veszettek

Czető Bernát László: Veszettek 



                                               





Egy újabb könyv, amiből film is készült, már a mozikban is megtekinthető. Az alap igazság változatlan: előbb a könyv, majd a film. Úgy vélem egy fontos és kemény témát találtak. Ezért is lényeges kiemelni, amivel a könyv fülszövege zárul: Czető Bernát László műve fikció. De a mai magyar valóság tükröződik benne. 



Pongrácbányán egy képzeletbeli kisvárosban játszódik a történet, valahol a keleti határ mentén. Ideális helyszín a történésekhez. Alig van  munka, a bánya bezárt, nincs szórakozási lehetőség, nincs mód kitörni, nincs pénz, eluralkodóban a káosz és a bűnözés. Drogdílerek, kamionos kurvák és a vidéki élet szokásos alakjai, színesfém tolvajok, jól menő vállalkozók, tűnnek fel az eseményekben. Az egzisztenciát, biztos anyagi hátteret adó állások "családon belül" öröklődnek tovább. Ebbe a közegbe érkezik, (helyezik át) az új rendőr százados parancsnokot Ács Jánost. Ő lesz az, aki nem csak a rendőrkapitányságon tesz rendet, de felforrósítja a közhangulatot, értelmet ad néhány kallódó fiatal életének. A maga sajátos eszközeivel éri el ezeket az eredményeket, ami nem meglepő módon nem arat osztatlan sikert. Szinte "apjuk helyett apjuk" lesz a fiúknak, figyel rájuk, törődik velük és meghallgatja őket. Karizmatikus figurája az eseményeknek. Van némi rálátása, hiszen, mint kiderül ő maga is intézeti srác volt.

   
                           
A lehetőség ad új értelmet a kallódó, cél nélküli életet élő néhány fiatalnak. Közülük is a két Madarász testvér bemutatása a legerősebb. Apjuk börtönben ül, anyjuk odébb állt egy másik férfival. A két fiatal önfenntartó életet él. Joci, az idősebb aki kallódik, míg Máté a futásban talál némi célt. Edzője lánya iránti vonzalma adja az egyik szerelmi szálat. A másikat természetesen maga Ács szolgáltatja már a megjelenésével. A negyvenes, polgármester-asszony életébe hoz némi lendületet a férj engedelmével, aki idősebb és súlyos beteg. Jelentős szerephez jut a helyi tv agilis riporternője is, aki szintén Ács hálójába kerül.



A rendszeres futásból lassan csapatot építő főrendőr önkéntes rendvédelmi szervezetet kovácsol a kapaszkodót kereső fiatalokból. Edzések, egyenruha, kopasz fejek és baseball ütők jellemzik őket. Keményed megtorolnak bolti lopást, besurranó tolvajokat fognak el, megelőzik a bűnt. Miközben ők maguk is bűnöznek. A fogat fogért elve a valóságban nem igazán tud hosszútávon működni.  A városban gyorsan terjedő rend átfordul önbíráskodásba, ami csak újabb konfliktusokat és morális kérdéseket vet föl. Ki ítélheti el a másikat, és ki mondhatja, hogy elég volt! Elég a szocialista maradványokból, beidegződésekből a cigány-magyar kibékíthetetlen ellentétből. Elég a megalázó és kilátástalan jövőképből, mert az már nincs is.

A könyv végig izgalmas, letehetetlen, jól megírt karaktereket mutat be. A kisváros megosztottsága, társadalmi helyzete, az ott élő fiatalok reménytelen élete valóban életszerű. A "telepiek" sivár élete a napi túlélésről szól. A városkában pedig a felelősek a saját pecsenyéjüket sütögetik. A bakancsos, kopasz önjelölt igazságosztók hatásosan lépnek fel a bűn ellen, sikerrel. A meglepő végkifejlet is ott van, minden mögött a politikai megosztottság, a hatalomvágy a mozgató rugó. A fiatalok csupán eszközzé válnak ebben a helyzetben, jó alapot adva a kiteljesedésre Ács Jánosnak. Ugyanis hamarosan új polgármestert választanak a városkában.







A meglévő, valós problémákat felvető történet, bár fikció, mégis hihetően eredeti. A "hasonlósága" az élettel, csupán a véletlen és az írói fantázia műve... Ajánlom mindenkinek, aki egy friss, jól megírt, olvasmányosan izgalmas, társadalmi kérdéseket boncolgató, mai történetre kíváncsi.
Érdeklődéssel várom a filmet is.



Képek a filmből.
A kötetet az Athenaeum Kiadónak köszönöm.




Athenaeum, Budapest, 2015
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632934792


2 megjegyzés: