2014. április 6., vasárnap

Könyvek tavaszra 2.

 Könyvek tavaszra 2.





Folytassuk a válogatást az újdonságokból! Most az Athenaeum, Magvető és Gabo Kiadók kötetei szerepelnek szubjektív ajánlómban. Ezeket szeretném beszerezni, olvasni és szívesen írnék is róluk.



Hamarosan kezdődik, az előkészületek már folyamatban vannak. A kiadók háza táján nagy a sürgölődés. Programok, dedikálások:
Felkerültek honlapunkra a könyvfesztiváli programok és dedikálások részletei!
www.konyvfesztival.com


Athenaeum tavaszi újdonságai.
                                                        

Nem kevesebb, mint nyolc új kötettel érkeznek a Könyvfesztiválra.  Amit én magam is nagy érdeklődéssel várok az egy életrajzi kötet. Kicsoda is Putyin? Az ember, aki nem létezett címmel jelenik meg róla egy ígéretes életrajz. 

Nem titkoltan ez az egyik leginkább várt könyv egy rendhagyó és botrányosan szókimondó életrajzi munka, amely a világ jelenleg legnagyobb hatalmú vezetőjének karakterét elemzi behatóan. Végre megtudhatjuk, kicsoda Vlagyimir Putyin valójában.
 http://www.lira.hu/.../putyin-az-ember-aki-ott-sem-volt

Folytatódik a Ne sikíts kötettel már elindult krimisorozatuk egy amerikai író ütős thrillerével, Profi munka a címe. No, majd kiderül.
Egy svéd abszurd, A száz éves ember humorát idéző bestseller a következő kívánságlistámra is felkerült könyv. A világ legjobb könyve a címe, eléggé humorosnak tűnik.

A hónap első felét a rendkívül ígéretes, 40 országban megjelenő fiatal finn írónő Hófehér trilógiájának első kötetével zárja az Athenaeum.



Magvető Kiadó újdonságaiból:

Závada Pál új kötete Természetes fény címmel már április 15-től a boltokban lesz.

Závada Pál: Természetes fényA Természetes fény döntően a második világháborúban meg előtte és utána játszódik. A szereplők javarészt Békés megyeiek, nők és férfiak, magyar magyarok, magyar szlovákok és magyar zsidók - ettől is függően veti őket a történet az öldöklés, a kényszermunka, a fogság vagy az áttelepülés közép- és kelet-európai helyszíneire. Eközben szeretnek és csalódnak, áldozattá vagy tettessé is válnak, elbeszélnek vagy fényképeznek - és vannak, akik nem térnek vissza többé.
Eltelt hét évtized, az okokat és a miérteket elfelejtettük: könnyű szívvel nézegettünk retusált képeket. Hogy ennek vessünk véget, ezt ajánlja Závada Pál nagy regénye, miközben máig bevilágít bennünket az iszonyúan szenvtelen természetes fény.

Utánnyomásban elérhető lesz újra Jadviga párnája is a szerzőtől.



Amit nagyon várok még: Parti Nagy Lajos újabb meséi...

Parti Nagy Lajos: Fülkeufória (és vidéke, százegy új magyar mese)

Magyabszurdok és még magyabb szurdok

Parti Nagy Lajos: Fülkeufória (és vidéke, százegy új magyar mese)2011 áprilisában jelent meg Parti Nagy Lajos első magyar meséje az Élet és Irodalom Páratlan oldalán. Rá egy évre látott napvilágot a Fülkefor és vidéke az első esztendő termésével. Azóta eltelt megint két év és 101 újabb magyar mese. Az új kötet folytatása és lezárása Parti Nagy Lajos bravúros magyabszurd és patriótaglossza sorozatának: közelmúltunkat és távol-jelenünket sajátos történelmi fénytörésben láthatjuk és gondolhatjuk újra.






Ezen is megakadt a szemem. Szeretném olvasni ezt a könyvet is, ami március végén már megjelent a Magvetőnél Bodor Johanna memoárregénye!

"Búcsúzni és elszakadni tudni kell"
NEM BAJ, MAJD MEGÉRTEM


                                                    


Az 1983-ban induló történet főszereplője a balerinának készülő 18 éves Johanna, aki Bukarestben él értelmiségi szüleivel. A család úgy dönt, Magyarországra költözik, először a szülők tudnak átjönni és a lánynak még legalább két évet kell egyedül otthon maradni, a régi viszonyai között új életet kezdeni, készülni a balettvizsgára, az érettségire; ottani életük felszámolására. Kapaszkodókat keres, holott szakadnia és szakítania kell. Ha belép egy hivatalba, nem lehet benne biztos, hogy ki is jön onnan. Nyomában a titkosrendőrség és a fortélyos félelem, valamint a férfiak, akik egyre többet akarnak a sudár, saját testiségére ekkortájt ébredő fiatal teremtéstől. A könyv személyes regisztere és dokumentumértéke egyszerre letaglózó és felszabadító.

 A GABO újdonságai közül egy remek krimit választottam. 

A fülszöveg:
Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.
Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát…
 Nos, azóta már nyílt titok, hogy a  Kakukkszó-t jegyző név a Robert Galbraith írói álnév! No, és kit is rejt ? Nem mást, mint a Harry Potter sorozat és az Átmeneti üresedés nagyszerű szerzőjét:
J.K. Rowling-ot! Az ő krimije kihagyhatatlan számomra.


                                                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése