2013. május 23., csütörtök

Véres tél

Mons Kallentoft: Véres tél 














Skandináv krimi a javából.  Több is mint egy sima krimi, regény sok-sok lélektani elemmel fűszerezve.

Mons Kallentoft svéd író nemzedékének egyik leghíresebb tagja. Idén negyvenöt éves. Pályája későn indult, első regényéért azonban máris elnyerte a svéd írószövetség díját. Negyedik könyvében alkotta meg Malin Fors nyomozónőt, aki a linköpingi rendőrségen dolgozik. Azóta hat regényt írt róla. Még négyet tervez. Ezzel a sorozatával világhírű lett: huszonhárom nyelven jelent már meg krimije.

Nálunk is nyár végére ígérik a sorozat folytatását a "Halálos nyár" címmel. 

A Véres tél legegyedibb tulajdonsága az író prózájában rejlik. Abban, hogy a halott ember gondolatai, érzései végig követik a nyomozást. Roppant érdekes olvasni ezekről a gondolatokról már ettől is különlegessé válik a történet. Még úgy is, hogy sok szálon fut a történt, aprólékos nyomozást kapunk. A sok háttér információkból talán kihagytam volna, minden rendőr házassági, magánéleti válsággal küzd, minden skandináv krimiben....?  Persze, így kerekebb a történet, mégis Malin érzelmi élete, volt férjével, lányával való kapcsolatából kevesebb is elég lett volna. Lélektani krimi ez, mint akciók sora. Első regénynek tökéletesen hozza a skandináv krimik sötét hátterét, hangulatát. Mondhatni, brutális, dermesztő, valós. A történet korrajz is lehet, több ez, mint krimi. Torz, de valós szociográfia. 

Érdekes szín az öregasszony, az anya figurája, ahogyan összetartja, irányítja a családi klánt. Itt is leginkább a múltban elkövetett bűnökért kell most a jelenben felelni. A nyomozónő szimpatikus figura, elszántan, kitartóan keresi a válaszokat, miközben a saját életét próbálja rendbe szedni. Még mindig szereti a volt férjét, és ez a vonzódás kölcsönös. Keresik egymáshoz a visszautat. Kriminél szokatlanul erős az érzelmi szál a regényben. Végig érezni a skandináv telet, a hideg hó vakítását, a lapok jól visszaadják a hangulatot.

A sztori sem előre kiszámítható, érdekesen kanyarognak a szálak. A jelen titkai a múltból erednek. Az érdekes végkifejlet sem marad el. Az izgalmas sorozat első darabja ígéretes kezdés. Nekem a kissé hátborzongatóra sikerült, meghökkentő borító is tetszett. Kifejező,  remekül illik a könyvhöz. Kíváncsian várom a folytatást. 

Részlet a könyv fülszövegéből:

" Linköpinget végtelen erdő és pusztaság veszi körül. Az elszigetelt kis településen mintha megállt volna az idő. Az itt lakók pedig csak saját szabályaikat hajlandóak követni. Emberemlékezet óta nem volt olyan hideg, mint azon a februári éjszakán, amikor nem messze a várostól egy fáról lógó, meztelen,  kegyetlenül megcsonkított, véres hullára találtak..."

Köszönet a Libri kiadónak ezért az ígéretes sorozatért!



Mons Kallentoft: író, újságíró
1968. április 15-én született Linköpingben.

Elnyerte a Water Katapult-díjat 2001-ben és összesen kilenc könyvet írt. Feleségével és gyermekeikkel Stockholmban élnek.




Libri, Budapest, 2012

538 oldal · ISBN: 9789633101599

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése