2013. május 4., szombat

Adél és Aliz

Fábián Janka: Adél és Aliz

                                                 


                                                                     












Az írónőtől ez az ötödik olvasásom. Eddig is színvonalasnak tartottam, szórakoztató, olvasmányos írásaiért, amit remekül helyez történelmi keretbe. Emma trilógiája is ötcsillagos, de amennyiben lehet fokozni, ez a regénye még jobb nekem, az eddigi olvasásaim közül.


Hangulatában komorabb, nincs semmi rózsaszín felhő, a szerelmi szál sem kerül túlsúlyba, amolyan édesen bús, mint egy korabeli sláger. Ennek a könyvnek kimondottan komoly a hangvétele, talán a rajongókat is meglepi, megosztja. Nekem az Emma fiai-t juttatta eszembe, azt hozta. Azért nem kell megijedni, olvasmányos, izgalmas kikapcsolódást fog nyújtani minden eddigi olvasónak. Remélem még hoz is újabb érdeklődőket. Nézzük a mesét, spoiler mentesen:
A Prológussal úgy indít, mint amikor váratlanul kap egy pofont az ember! Erős, hatásos kezdés! Lenin-fiúk, és egy ártatlan fiatalember, aki hiába könyörög az életéért a Duna-parton...
Ami a történelmi hátteret adja: az elbukott kommün után járunk, az 1919-es év nyárutóján. Itt veszi kezdetét Adél és Aliz története. Sejthető, hogy a meggyilkolt férfinak fontos szerepe van, ám ez igazán a vége felé kap nagy hangsúlyt. Bár a szemfüles olvasó rájöhet, ki is volt a férfi.

Erzsébet Leányiskola és Kollégium, ahol a két leányka találkozik. Osztálytársak lesznek.  Már a két megérkezés az iskolába sokat elárul a két különböző hátterű lányról. Hatásos és sokat mondó belépője ez a két főszereplőnek.
Adél: makacs, akaratos,karakteres teremtés, míg Aliz a vidéki kis naiv, szende, jól nevelt  kislány.


"– Szép név – mosolyodott el Aliz. – Igazán…nem lehetnénk mi barátnők? – kérdezte tétován, félre hajtott fejjel. – Mindkettőnk neve A-val kezdődik, és négy betűs. Ez akár jó előjel is lehet, nem gondolod?"

Így indul a testi-lelki barátságuk, amit végig valami feszült ellenszenv, irigység is beleng, legalábbis Adél részéről. Izgalmas rész, sőt, megdöbbentő, amikor ráveszi Alizt egy új frizurára... Mekkora hatással vagyunk a másikra, mennyire tudjuk manipulálni a másik fél érzéseit.
Ízelítőt kapunk a bentlakásos iskola életéből, hangulatából, mind a tanárok, mind az igazgatónő,
mind pedig a tanulók oldaláról. Fontos szereplő az iskola kertésze, Nagy Iván, mint egyetlen fiatal férfi a sok nő közt... Szerelmi három és négyszögek, ármánykodások tarkítják a történetet. Ezt az összezártság is adja, fokozza. 
Háttérben a besúgók, a Trianon utáni szétszakadt ország hangulata, a bosszúért kiáltó uralkodó osztály, Rákosi pajtás, Kun Béla teszik hitelesebbé a képet.

Remekül beépül a történetbe az elhíresült "frankhamisítási" botrány! Nem kevés izgalmat, bonyodalmat okozva. Ezt külön kiemelném, Fábián Janka hihetően alakította a mesét úgy, hogy ez a valós, megtörtént eset is fontos szerephez jut. Akinek ez kimaradt történelemből, illetve többet szeretne tudni érdemes rákeresnie! (pl: A hamisítás a budapesti Térképészeti Intézetben történt, amely a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozott...). Amúgy a vidéki arisztokrata ifjúság naivitása elképesztő, mai szemmel: néhány bőrönd hamis pénzzel csődbe vinni a franciákat! A cselekményszövése mesteri. Nem csak a mindenki szép és csinos, ruhaleírások, remek korrajzot is kapunk. A karakterek is széles skálán mozognak. Jól keveredik a szerelem, ármánykodás, a történelmi valósággal. mellé némi erotikát is kapunk.

Végig fordulatos, lebilincselő a történet, van kiért, miért izgulnunk: a vidéki nagybirtok élete, a kastély, ahol Aliz felnőtt, a szülők, a testvérek sorsa.  Ez egy már múlóban lévő, letűnő társadalmi háttér. A két lány barátsága, egymás iránti vonzalmuk nagyon árnyaltan van ábrázolva. A szemünk előtt nőnek fel, érnek nővé, lesznek családos anyák. Megélt közös kis életük, örökre összeköti őket. Jól felépített regény ez, még, ha a rajongók közt kicsit megosztó lett is. Talán éppen a történelmi kor miatt. Talán az itt az igazi főszereplő. Nekem tetszett. A karakterek jól kidolgozottak, a köztük lévő kapcsolatok szövevényesen izgalmasak, emberiek.

 A befejezés sem a szokásos "minden jó, ha, jó a vége". Konkrétan a "Helena fordulattól" a végén leesett az állam! Elgondolkodtató, és megrázó is. Jó volt a szereplők későbbi életébe is belesni. Többet nem árulok el, olvassátok el, érdemes!

5/5


Örömmel látom, 6 év után új borítóval ismét kapható a regény!


Libri, Budapest, 2019
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336051

Ulpius-ház, Budapest, 2013
332 oldal · ISBN: 9789632546896




2 megjegyzés:

  1. Gabó, mindig úgy írsz, hogy utána nagyon szeretném elolvasni azt a könyvet, amit ajánlottál. Jankával találkoztam, nagyon szimpatikus fiatal hölgy, azt hiszem legközelebb majd én is dedikáltatok vele.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek, szerintem is nagyon jó lett. Én magam is hasonlókat írtam a könyvről.

    VálaszTörlés