2013. május 29., szerda

A Mézeskalács Ház

Carin Gerhardsen: A Mézeskalács Ház

A könyv fülszövegéből:
Rejtélyes gyilkosságok tartják rettegésben Stockholm békés lakóit, a véres puzzle kirakása pedig Conny Sjöberg felügyelőre és kis csapatára vár. Sorra kerülnek elő a holttestek, egy zseniális és elfajzott sorozatgyilkos mestertervének áldozatai… de mi az indíték? Harmincnyolc évvel ezelőtt kinyílt egy ódon villa kapuja, és kisereglett rajta egy csoport óvodás. Majd újra megcsikordult a rozsdás vasajtó, s félve előbújt még egy kisfiú és egy kislány. Ami ezután történt, annak nem lett volna szabad megtörténnie… Az igazság pedig elviselhetetlenül fájdalmas… Carin Gerhardsen világhírű sorozatának első kötetében egy felejthetetlen sorozatgyilkos lelkébe látunk, aki céltudatos, kíméletlen és megállíthatatlan. A Mézeskalács ház igazi csemege.
 Érdekes, mély és érzékeny történet. Gyerekekről, akik bizony nagyon is tudnak gonoszak lenni a gyengébb társaikkal. Ami adott esetben egy éltre bevésődik, nyomot hagy a lelkekben.
Igazán érdekesen alakulnak a szálak ebben a krimiben. A vérfagyasztót kissé túlzásnak gondolom, de hogy nagyon is megrázó az vitathatatlan! Milyen mély lelki sebeket tud okozni a folyamatos kirekesztettség, a megaláztatás? A felnőttek pedig inkább félre néznek...
Erről már Jodi Picoult is írt egy történetet Tizenkilenc perc címmel! Csak ott már iskolások a gyerekek.

A kedves, aranyos kisfiúk - kislányok igazi kis gonosztevők, zsarnokok gyengébb társaikkal szemben. Mindehhez adva van ráadásnak még egy gyermektelen, besavanyodott óvónéni is!
 Aki csak az óvoda kapuig törődik a rábízott gyerekekkel, ott szerinte már nem rá tartozik, mit is tesznek a gyerekek. Az évekig tartó durva tréfák, lelki terror nyomot hagy, nem is akármilyet! Gyilkos indulatok alapjait képezi. Egy életre mellékvágányra fut a szenvedő alanyok élete. Visszahúzódó, bátortalan, magányos emberré válnak, miközben nagyon szeretnék, ha végre befogadnák őket. Tartoznának valahova, valakihez. Szeretet vágy és elfogadás.

"Egyetlen dolgot akart: hogy elfogadják őt az emberek. Negyvennégy éves volt, és még mindig nem sikerült ez a kívánsága."
Harmincnyolc év telik el, de a bosszú nem maradhat el. Nehéz spoiler mentesen írni egy krimiről, de ezt bizony érdemes elolvasni! Vannak  krimik, amik férfias történetek, ez inkább női krimi. Mély, és érző, a női nyomozó, Petra is szimpatikus benne. Az ő külön kis története is figyelemre méltó. Ez a rész a folytatást sejteti. Talán annyit a végső fordulat is meglepetést fog okozni! Elgondolkodtató bepillantást enged egy gyilkossá váló "gyerek" gondolataiba. Mi is a tettek mozgatórugója, mi bújik meg a lelkek mélyén?
Kiderül a könyvből. A múltban elkövetett bűnökért is felelni kell, bosszúért kiállt a régi sérelem.
" Egy nyomorult gyermekkort már sosem lehet helyrehozni. Soha nem lehet elfelejteni, soha nem lehet megváltoztatni, soha nem lehet túllépni rajta.Krónikus fájdalom."
 Kellemes meglepetés még a nyomozó figurája, aki boldog házasságban él feleségével, három saját és örökbefogadott iker gyermekeivel.Teljes családi harmóniában, megértésben, szeretetben. Ez ritka kivétel
egy skandináv krimiben.

Jó kis olvasmány, elgondolkodtató krimit olvashatunk: Carin Gerhardsen eredetileg matematikusnak tanult, regényeit is a szakmájától elvárható pontossággal és kíméletlen logikával építi fel. A Stockholmban játszódó Hammarby-trilógia az egyre népszerűbb skandináv krimik rajongóinak új kedvence világszerte.
A könyv misztikus borítója  igazán szép ehhez a sejtelmes történethez.


Köszönet az Athenaeum Kiadónak!


Ha megtetszett, itt rendeld meg:
http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/index.php?action=konyv&id=139417701
Athenaeum, Budapest, 2013
324 oldal · ISBN: 9789632932422

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése