2013. január 23., szerda

A falon túl

 Johan Theorin: A falon túl

                                                                           




A tavalyi könyvhét újdonsága volt az Animus kiadásában, és az egyik legkedvesebb tavalyi skandináv krimi olvasásom: Johan Theorin - A falon túl könyve.

Johan Theorin - 1963. Göteborg, Svédország.
Író, újságíró. Eddig 3 regénye jelent meg Svédországban.
Az első a 2007- ben kiadott, nálunk most megjelent A falon túl krimije. Ezzel rögtön el is nyerte az az évi „Legjobb első könyves szerző” díjat. Regényét 20 nyelven adták ki, több országban. / USA, Brazília, Spanyolország, Németország, és hazánkban is/

Anyai szülei Öland szigetén éltek, tengerészek is voltak a családban. Könyveiben ez a vonal, a néphagyományok, tengeri történetek is megjelennek. Minden könyve különböző évszakokban Öland szigetéhez kötődik. Célja az ott élők bemutatása. Életében egy fix pont Öland szigete, annak hangulata remekül tükröződik ebben a krimiben is.
A sorozat záró darabja idén nyáron várható Svédországban.Remélhetőleg idehaza is a boltokba fog kerülni.
A klippen Ő maga mesél erről a csodálatos, minden évszakban más szigetről. Meseszép képekkel!

http://youtu.be/F6rSSOvty00
  

A falon túl cselekménye a ’90-es évek közepén játszódik a festői Öland szigetén. 
Húsz éve eltűnt egy kisfiú... és most a nagypapa csomagot kap, benne az eltűnt unoka egyik szandáljával.  
A sebet valaki feltépi! Mint minden, a nyomok valahol régen a múltban kezdődtek. Szóbeszéd, és nyomozás, ez jellemző a történetre. Mert a mendemondáknak mindig van valami valóságmagva. 

A történet két szálon fut, és végig feszült, sejtelmes hangulatban tartja az olvasóit.
Mi is az igazság? Érdekes módon, nem rendőrnyomozók vannak. Ez is azt mutatja, hogy nem
egy szokványos nyomozást kap az olvasó. Az anya és az egykori hajóskapitány nagypapa keresi a válaszokat, mi, miért is történhetett. Sok jel arra utal, hogy a rovott múltú, "falurossza", Nils Kantnak köze lehet a gyerek eltűnéséhez. Bizonyosságot nem szerezhetnek erről, mivel a férfi már rég halott... 
Érdekes, szívhez szóló történet, gyönyörű tájleírások, az ott élők életének mindennapjai teszik hangulatossá. Johan Theorin izgalmasan, két szálon meséli el a történetét, ügyesen váltogatva a szálakat. Valakinek még mindig érdekében áll a titkokat elleplezni. Az anya alakja, Júlia élete megrázó. Egészen tönkre tette fia nyomtalan eltűnése, házassága is erre ment rá. Végre szeretne valami bizonyosságot, valami megnyugvást. 
A remény, ami élteti Júliát. A nagyapa alakja igazán szerethető figura.
Mi van a falon túl? A tenger..., de ki lehet az az idegen, aki naplemente után már jó ideje fel-feltűnik a tengerparton? Talán vár valakit, vagy keres valamit?

A múlt sötét titka és a jelen fájdalma egy tőről fakad. Mielőtt eljön a megnyugvás, izgalom is akad, a meglepetés sem marad el! Végig azt gondolja az ember, hogy a fő gonosznak beállított ember valóban a legromlottabb ember a szigeten, de nem!  A végére óriási csavar és meglepetés, amikor lehull a jóság álarca.
Nagyon jó kis történet, a megszokott remek borítóval. Bűn nem maradhat büntetlen! 2007-ben a Svéd Krimiakadémia a legjobb elsőkönyves díjjal jutalmazta az írót ezért a könyvéért.
Nagyon remélem találkozunk idén is újabb Theorin krimikkel! Én nagyon várom a sorozat további történeteit. 

5/5.




Olyan érdekesen írt a szigetről az író, hogy legszívesebben már csomagolnék is, irány Öland!
 A sziget már 8000 évvel ezelőtt lakott volt. Azt is megtudtam, hogy: A svéd történelemben a sziget mindig királyi játékparkként szolgált. Ha nem akarom úszva megközelíteni, mint a krimi egyik szereplője, akkor az Ölandsborn hidat kell választanom. Amikor odaértem, akkor láthatom majd az Eketorp erődöt, a Himmelsberga Múzeumot, a Stora Alvaret mészkőfennsíkot, Madárfigyelő állomást, Svédország legmagasabb világítótornyát (41 méter, és 300 éve ott áll már), fegyencek építették. Sok mindent megtudtam, a könyv pedig csak hozzátett ehhez.

Az alvar, ahol az egész krimi játszódik és szerepe is van annak, hogy milyen is ez a táj.
Az Alvar, a Balti-tengeren található Öland sziget déli részén fekvő, nagy területű mezőgazdasági táj. Öland egyébként „1342 km²-es területével a második legnagyobb svéd sziget Gotland után.”
Felületét mészkő alkotja melyen változatos növény- és állatfajok éltek. A változó csapadék és vízellátás miatt alakult ki a jelenleg is egyedi képe az Alvarnak, amit hol kicsi, hol nagy betűvel írnak. :)
„Az 1800-as években kialakult emberi tevékenységeknek, úgy mint mezőgazdaság, állattartás, intenzív legeltetés, stb. köszönhetően az Alvar cserjéktől és fáktól szinte teljesen mentessé vált. A huszadik század elején az ölandiak egyharmada Amerikába vándorolt ki és a táj újra természetes fejlődésnek indult. Az 1990-es évektől a tudatos természetvédelemnek köszönhetően az Alvar újra teljes pompájában él.”
A Világörökség része.
/Forrás: wikipédia/ 



Animus, Budapest, 2012
350 oldal · ISBN: 9789639884410 · Fordította: Dobosi Beáta

 

2 megjegyzés:

  1. Ígéretes könyv, nagyon kíváncsi vagyok rá, első skandináv olvasásom lenne.

    VálaszTörlés
  2. Sűrgősen tessék pótolni! Te, AC-n nevelkedett krimista...meglátod, mennyire izgalmas, mennyire másabbak!

    VálaszTörlés