2023. augusztus 30., szerda

Tüzek

 

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Tüzek




                                                          






"Meddig vagy hajlandó elmenni a szerelemért?"




Az írónő olvasmányos, sajátos hangulatú előző két regénye is megnyert magának, így izgatottan vettem kézbe a nálunk nyár elején megjelent új regényét. Az izlandi irodalom mindig eredeti, kellően egyedi szemszögből mutatja be az eseményeket. Kifejezetten tetszik ez a másféle látásmód, természetközeliség. A történet megközelítése most is izgalmas: a szerelem örökzöld témája mellé filozófiai gondolatokkal vegyített eseménysor mozgatja a cselekményt. A történet valóban különleges hangulatú, kiválóan megformált, egyedi karakterekkel benépesített. Erős regény, az idei termés egyik legjobbja, ezt bátran kijelentem. Várom a további írásait, hiszen a hölgy már a 2019-es Margó Irodalmi Fesztiválon bemutatott Sziget című első regényével is nagy hatással volt rám, nem csak a szerzőnő személyiségének kisugárzása miatt. Már ott és akkor tudtam, el fogom olvasni a további megjelenéseit is. 

                    
A szerelem a fő mozgatórugó, ami nagy hatással van a könyv szereplőinek életére. Sigríður Hagalín Björnsdóttir remek párhuzamot von a vulkánkitörésekkel és más katasztrófákkal, ahogyan az alcím ígéri. Ennek a hasonlatossága ügyes, nagyon releváns a történetben. Miért is olyan veszélyes a szerelem a könyvben? Mert a szerelem ilyen is tud lenni...váratlanul tör ránk, felperzsel, feléget mindent, a józan ész ellenére cselekszünk. A szív és az agy ritkán tud párhuzamosan együtt működni. Mindezt a karakterek erős jellemzésével teszi még hangsúlyosabbá.



Főhősünk a negyvenes Anna tulajdonképpen boldog házasságban él férjével, két gyermekével. Nem mellékesen a hölgy egy vulkánkutató intézet fő munkatársa...és ez erősen meghatározó a regényben. Földrengés rázza meg a Reykjanes-félszigetet, és életre kelnek a közel ezer éve szunnyadó vulkánok.

Bár a tűz kitörése eleinte – elhanyagolható – nem veszélyezteti az állampolgárok biztonságát, mindenki készenlétben van, sőt a jelenlegi helyzetben rendkívül informatív a honvédelem munkáját megismerni. Természetesen mindenki más is szakértő az ügyben. Alaposan megismerjük Izland földtanát, vulkáni rendszerét, ami sajátosan különleges. Aki kedveli a földrajzot sok érdekességre bukkan a cselekményben, örömmel olvastam ezeket a részeket, a lírai hasonlatokat, átkötéseket a szerelmes nő lelkéhez. Anna ugyanis váratlanul szerelemre lobban Tómassal, a fotóssal. 


       
Anna szívvel-lélekkel maga is tudós, ezt elhunyt édesapjától örökölte. Sigríður ügyesen építi fel a nő személyiségét meghatározó, múltban gyökerező traumákat. Édesanyjával való különös viszonyát, a családi hátteret. Úgy tűnik, a boldog házassága most alapjaiban rendül meg. Az apró repedések, nem csupán a talajon, de a szívben is megjelennek. A problémák egyik gyökere az anyjával való kapcsolatban rejlik. Soha nem alakult ki közöttük igazi anya-lánya kapcsolat. A belső lelki vívódások, a vulkánkitörések és a váratlan érzelem elsodorja Annát. Egy háború veszi kezdetét a nő lelkében, hiszen szereti és értékeli azt, amit a férje tett érte. Tetszett a végén ahogy Anna ráébred a két férfi erényeire és persze a különbségekre is.

Az érzelmi kitörések és a tudós munkája, a 800 év szünet után kitörő vulkánok és az élet itt kapcsolódik egybe. Miközben az országban lévő tüzes kitörések a női psziché konfliktusát is tükrözi vissza a regényben. A női lélek vívódása finom érzékenységgel jelenik meg. A Tűzben maga a szerelem is egy hatalmas, pusztító erőként jelenik meg. Anna persze megpróbál harcolni a lelkében dúló érzelmekkel, de lehet, hogy ez a csata elveszett... A mára divatossá lett öko-regények, a természeti katasztrófa összekapcsolása az egyik legizgalmasabb emberi érzelemmel remekül működik. Kifejező, él, magával sodor nem csak a forró láva, de a történet is. A rövid fejezetek olvasmányosak, kivételesen erős atmoszférát adnak a regénynek. Izland különleges földrajza, festői természeti jelenségei meghatározóak, látványos képekkel kelnek életre előttünk. Szenvedélyes történet, az emberi lélek és elme mélyére visz. 

"Szövegelhetnek a költők a szerelemről, de én pontosan ismerem, láttam munka közben. Nem más, mint természeti katasztrófa."  


    
Az izlandi irodalomban most is egy ember érzelmi megrázkódtatása mellé a természeti katasztrófa ad párhuzamot. A természet, a geológia nem pusztán a fő eleme a történetnek, nem dekorációs allegória. Sigríður narratívája lenyűgöző.
Meglepőnek találtam a szerelemre úgy tekinteni, mint bármely más természeti erőre, amely egyszerre teremtő és gyógyító, de ugyanakkor veszélyes és pusztító is lehet. Fontos témát feszeget ez a családtörténet. Kibeszéletlen, múltbéli fájdalom, szeretetéhség és áradó érzelmek a természeti katasztrófa árnyékában. Nőiesen elegáns, minőségi írás. Üde színfolt a kínálatban, nagyon szerettem ezt a könyvét is Sigríður Hagalín Björnsdóttirnak. Talán nem véletlen, hogy egy párt alkotnak a hazánkban is igen népszerű, másik izlandi szerzővel, Jón Kalman Stefánsson-nal. 


Patat Bence kiválóan adja vissza most is a szövegben megbúvó érzelmeket, lírai és kifejező hullámzásait, tragédiáit. Minőségében emeli is az olvasottakat. Apró, de fájó negatívum nekem, most nem tetszett a borító...csúnya, túl sötét, kusza, szerintem nem figyelemfelkeltő. Kár érte, jobbat, "tüzesebbet" érdemelt volna.


  
     


Sigríður Hagalín Björnsdóttir: ( 1974. 02.11.)

Az Izlandi Televízió újságírója. a spanyolországi Salamancában és New Yorkban, a Columbia Egyetemen tanult, majd mielőtt visszatért volna Izlandra, Koppenhágában élt és dolgozott.



A Tüzek Sigríður Hagalín Björnsdóttir harmadik regénye. Korábbi kötetei, A sziget és a Szent szó komoly figyelmet váltottak ki Európa-szerte, és számos nyelvre lefordították őket.

ITT megvásárolható a regény, akár ekönyvben is! 




Cser, Budapest, 2023
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632787305 · Fordította: Patat Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése