2023. augusztus 3., csütörtök

Botticelli szerelmei



Schmöltz Margit: Botticelli szerelmei

Hársfakánon




                                         






Eddig még nem olvastam Schmöltz Margit regényt, mindössze két novellája adta az érdeklődésem alapját. A TRT novellaválogatásaiban A táti angyaltoll, és a Csokoládé, törökméz című írásai hívták fel figyelmem az írónőre. Amikor az új regényről érkeztek a hírek, azonnal várólistámra vettem. A nyár egyik leghangulatosabb regénye került a kezembe, remek történelmi háttérrel. Olvasmányos és lebilincselő stílusban megírt, kellően kalandos a regény. Mindig szeretem, ha valós történelmi személyek szerepelnek az eseményekben. Itt Vitéz János esztergomi érsek, Janus Pannonius, vagy Galeotto Marzio alakja tűnik fel. Ráadásul neki magyar felesége van. Ez is egy meglepetés volt számomra.

Aki pedig mindent összeköt, ahogyan a cím is utal rá, az a reneszánsz egyik legjobb festője, Sandro Botticelli alakja. Ő az, aki az érsek dolgozószobájába festi meg a négy reneszánsz erényt: az Igazságosság, Mértékletesség, Erő, Bölcsesség alakjait nők képében. Több szálon fut a cselekmény, amely végig fenntartja a figyelmet. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy erre a valós adalékra épül a regény. Bár a 2007-es esemény nekem új volt, de remek ötletet adott a regényhez. Botticelli kalandjai Esztergomban megtörténhettek, hiszen az érseki szoba falán valóban ott a keze nyoma. A történelmi háttér finoman, érzékletesen kerül megfestésre.

Ármány, kaland, szerelem várt rám, ahol a karakterek jellem fejlődése is jól nyomon követhető. Élnek, valósak a kitalált szereplők is.
Nekik több arcát is megismerhettük a történésekben. Erőssége a szerzőnek a kiváló emberábrázolás. Négy női sors adja a hátteret, amit remekül szőtt egybe Schmöltz Margit. Van itt céltudatos, esendő, vagy erős női karakter, amitől igazán színes, él a történet.

Az alcím, a Hársfakánon is fontos, hiszen ez a fa minden epizódban feltűnik, ez is segít az eseményeket összekötni. Ez egy nagyon ötletes elem a regényben. Végig izgalmas volt a cselekmény, a váltott szemszög, különös betekintést nyújtott az akkori mindennapokba, szokásokba. Nem csak az érseki palota konyhájába vagy egyéb helyiségeibe pillanthatunk be, de az ott élőkről is sok érdekeset olvashatunk. A szereplőkkel könnyen lehet azonosulni, az egész történetnek van valami nagyszerű bája. Emberközelien mutatja be a korszak életét, mind a köznép, mind a nemesekre kitekintve. Jó volt a vaj, a méz de akár a citrom és a korabeli fürdőkultúra említése is.

Bár a történet az írói fantázia szüleménye, de egészen hihető. A négy kép, négy egészen különböző női alakot kért. A nők sorsa jól illeszkedik a korszakba. Tetszett a háttérszereplők élete is, hozzám különösen Caterina alakja állt közel. Ő Galeotto Marzio lánya, aki visszavágyik Itáliába. Érthető okokból vágyakozik szülőföldje után, nem érzi igazán jól magát Magyarországon. Macskái enyhítik életét. Mostohája, Zsanna is kiemelkedő karakter lett. Itt különösen látványos a kétféle szemszög a történetben. Az egyéni sorsok néha bizony keresztezik egymást. Vitt, nem engedett a történet és a szereplők sok színűsége. Bori, a konyhalány és Zsófia nővér, az apáca is természetesen izgalmas egyéni sorsot hoz a történetbe. Neki van egy különleges adottsága, ami elgondolkodtató.

Feltűnik és fontos szereplő a festő, Botticelli. A fiatal és lelkes férfiúba természetesen a modellek is gyorsan beleszeretnek, hiszen valóban szép ember. Az érzékek és az érzelmek kavarognak a nők és a férfi lelkében, amikor a szerelem lángra lobban a lelkükben. Ez a kitárulkozás az olvasót is megragadja. A hangulat, a leírások és a négy női sors egy izgalmas és szenvedélyes olvasmányt adnak. Az írónő ügyesen kerüli ki érzelgősség csapdáját. A stílus és a fogalmazás még inkább olvasmányossá teszi a regényt. Igazán remek szórakozás, érdemes elolvasni. Valósággal kedve támad a olvasónak Esztergomba menni, felfedezni ezt a gyönyörű várost.


Kiadói kedvezménnyel ITT rendelhető a regény! E-könyvben is kapható.

               

Schmöltz Margit: 
1972-ben született Esztergomban. Székesfehérváron nőtt fel. Első diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Karán szerezte, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kulturális menedzserként, a Debreceni Egyetemen informatikus könyvtárosként végzett. Esztergomban él két lányával. Könyvtárigazgató, intézményvezető, a Balassa Bálint Társaság tagja, a Történelmiregény-írók Társaságának alelnöke.



A háttér: 2007-ben világszenzációt keltett a Vitéz János érsek esztergomi dolgozószobáját restauráló művészettörténészek – Wierdl Zsuzsa és Prokopp Mária – azon megalapozott hipotézisének bejelentése, hogy a falakat díszítő, a négy reneszánsz erényt ábrázoló freskók egyikét Sandro Botticelli, a firenzei iskola talán legjelentősebb festője készítette.




Gold Book, Debrecen, 2023
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634266679

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése