2020. október 4., vasárnap

Greyhound

C. S. Forester: Greyhound
Egy lehetetlen küldetés


                                                                               




"A láthatárhoz közeli szűk térségben, a tenger felszínén számos hajó haladt."


Mindig is szerettem a második világháborús témakörrel foglalkozó könyveket, filmeket, különösen a tengeri csatákról szólókat. A regény fantasztikus légkört teremtve adja vissza az 1942-ben játszódó történetet. Az Amerikai Egyesült Államok ekkor lépett be a II. világháborúba. Az események még azelőtt játszódnak, hogy a szövetségesek fölénybe kerültek volna. Itt egy harminchét kereskedelmi hajóból álló konvoj sorsa áll az elképzelt események sodrában. Karause kapitány kapja a feladatot, hogy sértetlenül érjen célba a hadi utánpótlást szállító hajóraj. A szöveg kifinomult, jól megragadta Krause karakterét, erre épül a történet.

A politikai szál erős, de egyáltalán nem zavaró, kell a megfelelő mennyiségű információ a háttér miatt. A cselekmény feszült és pörgős, átélhető. A félelmet, az izgalmat érzékletesen tárja fel. Krause kapitány emberi alakja is kibontakozik, hiszen az ellenséges tengeralattjárók, a jeges Atlanti-óceán és a rá bízott feladat súlya komoly teher a férfinek. Habár Krause sokéves szolgálati idővel rendelkezik, mégis ez lett az első háborús küldetése. Krause szemszögéből ismerjük meg, amikor harcol a hajójának megmentéséért, átélhetjük lelke hangulatváltozásait vagy a harc közbeni intenzív és koncentrált izgalmat. Tudatossága következtében fáradhatatlan, fegyelmezett, mélyen vallásos ember, mégis hajlik a depresszióra és némi önbizalomhiány is kiolvasható. Zaklatott, nagy rajta a nyomás, a szigorú elkötelezettsége példás. Igazi egyéniség. A háború borzalmai közepette is ember tudott maradni. Valódi dimenziójában láttatja a tengeri háborút a regény. A történések feszültsége intenzív, alig néhány nap eseményeit adják vissza. Olvasmányos, valósághű tengeri kaland.

A német tengeralattjárók mint "farkasfalka" kerülnek említésre, ez utal az eredeti címre. Forester regénye 1955-ben The Good Shepherd címmel jelent meg eredetileg. A filmesek is lecsaptak a könyvre, amiből a főszerepet játszó Tom Hanks írt forgatókönyvet.


"A kötelességével egyedül maradt ebben a zsúfolt kormányfülkében, az összetorlódott konvoj élén. Isten hazahozza az elhagyottakat."



Természetesen nem is kell mondani, a könyv sokkal részletesebb, egészen más világ kerül az olvasó elé. Hihetetlenül szemléletes és izgalmas, fordulatos leírásokat olvashatunk. Alapos és mélyreható, a maga nemében páratlan. George Krause fregattkapitány portréja jól megrajzolt, emberi alakja kiemelkedik. Mind a korabeli technikai háttér, mind pedig a kiszolgáltatottság az időjárás és a tenger természeti elemei tökéletes hátteret adnak a nehéz és fontos küldetéshez. A szinte végtelen, hatalmas víztömeg vibrál, élet-halál harcot vívnak nem csak a német tengeralattjárókkal, de a természeti elemekkel is. Ami viszont a csataleírásoknál mindenképpen a film előnye az a látvány, a képi világ hiteles ábrázolása. A háború borzalmainak meztelen igazsága és a gyarló emberi természet egyensúlyt tart végig.

"A Keeling megfordult, átrobogott egy hullámvölgyön, dugóhúzószerű ívet írva le a felbolygatott tengeren, és a vadászat folytatódott."

A befejezés parádés. Ez a könyv lehetővé teszi az olvasó számára, hogy egy kicsit bekukkanthasson a kapitány sorsán át a valóságába. A kötelesség és a felelősség súlyába, valamint a háborús sikerek és kudarcok hátterébe.


        

C. S. Forester 1899-ben született Kairóban, ahol apja kormánytisztviselőként dolgozott. A háború kitörésekor jelentkezett a Hírközlési Minisztériumba, később a Királyi Haditengerészetnél szolgált. Legismertebb műve a 11 kötetes Horatio Hornblower sorozat. Az Őfelsége kapitánya szerzőjének regénye alapján készült második világborús filmdráma forgatókönyvét a főszerepet játszó Tom Hanks írta. C. S. Forester 1966-ban hunyt el.






Partvonal, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783548 · Fordította: Sziklai István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése