2020. szeptember 29., kedd

Egy perccel éjfél előtt

David Baldacci: Egy perccel éjfél előtt
Atlee Pine 2. 
 





                                                                    
David Baldacci és Atlee Pine FBI-ügynök ott folytatja, ahol abbamaradt az előző kötet. Az irgalom útja családi vonala egy régmúltban történt esemény volt. Pine ikertestvérét, Mercyt harminc évvel korábban elrabolták, ami gyökeres változást hozott a nő és szülei további életében, sorsában. 

Pine és az asszisztense, Carol Blum visszatérnek az eldugott, poros amerikai kisvároskába, az ügynök egykori lakóhelyére. A titkok súlyos pókhálóját próbálják lefejteni a múltbéli eseményekről. Érezhetően ennek nem mindenki örül, egy sorozatgyilkos is beindul. Az áldozatokat látszólag semmi nem köti Pine és szülei múltjához. Egyre több apró részlet derül ki, a kirakós, ha lassan is, de megváltoztatja azt a múltat, amit tudni vélt a nő. A szülők háttere egyre sötétebb képet fest, különösen az anya alakját övezi egyre több titok. Kiderül, szinte semmi nem úgy van, ahogy azt eddig tudni vélte Pine.



Egyre elszántabban kutat a válaszok után, miközben igyekszik megtalálni egy esetleges sorozatgyilkost is. Baldacci profi mesélő, ez a rész jobban egyben van. Amos Decker ugyan jobb karaktere a szerzőnek, mint Atle Pine. Aki nem csak FBI-ügynök, de egyszerre Catwoman és Wonder woman is, de lehetne egy női Jack Reacher. Köríves rúgásait itt is jól kamatoztatja, ez ellenfél hatástalanítására. Hamisíthatatlan Baldacci ez a kötet is, mégis, valahogy nem működik nekem ez a karakter, pedig a jellemfejlődésre tette most a hangsúlyt a szerző. Az unalomig ismételt, harminc évvel ezelőtti éjszaka eseményeit rágjuk oda-vissza, ami a történet izgalmi faktorát erősen csökkenti szerintem.

Az ismerős panelek viszont jól működnek, lekötik az olvasót, visz a történet előre, az áldozatok száma is egyre több lesz. Baldacci hozza a kötelezőt, ha nem is ez a sorozata a legjobb, de biztos kézzel építi fel a cselekményt. Szórakoztató, bár elég elvetemült néhány ötlet, magyarázat itt-ott sántított nekem. Ettől a regény élvezeti értéke megmaradt, bár aki sokat olvasott a krimi-thriller zsánerből, vagy éppen Baldacci mestertől, az túlzottan nem fog meglepődni.

Extrém hátteret teremtve vizsgálhatjuk meg a pénz, drog, szexualitás háromszögét. Megspékeli az izgalmakat azzal, hogy a pornófilmes világba leshetünk be. Ugyanis mint kiderül, az áldozatok pornószínészek voltak... ami a múltból lassan dereng fel, az egyre több titkot rejt, még Pine valóban mindent elkövet, hogy kiderítse az igazságot, amitől elcsodálkozik, át kell értékelnie addigi életét. A hatás kedvéért sajnos gyermekáldozat is lesz, ami amúgy fontos eleme a gyilkosságsorozatnak. Ez mindig drámai fordulat, amikor egy ártatlan gyerek az áldozat. Édes a bosszú, de miért kell ehhez ártatlan embereknek meghalnia? Miközben igazából egyetlen embert akar kiiktatni az elkövető. Hatásosan működik minden, a végső 100 oldalra egészen fordulatos, kellően bonyolult, izgalmas lesz a krimi. Az elkövető személye és a háttér elég meghökkentő, ezt garantálom. Semmi nem állhat az igazság útjába, már csak az a kérdés: biztosan akarjuk tudni mit is rejt a múlt?

Talán nem árulok el nagy titkot, egy lépéssel sem jutunk közelebb a harminc éve elrabolt kislány sorsához... illetve a szülők egykori élete is tartogat további váratlan és meglepő titkokat. Lehet ezt még nyújtani pár részre, biztosan lesz még 2-3 folytatás. A legmeglepőbb a végső csavar, ami tényleg az egész addigi történetet egy más dimenzióba helyezi. Miközben Pine leleplezi mások szennyes titkait, a saját élete omlik össze. Itt lett igazán érdekes, amitől rögtön kérném a folytatást.








David Baldacci (1960. augusztus 5. )
Könyveit több mint 50 nyelven és 80 országban olvassák rajongói.
A Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Első nemzetközi sikere az Absolute Power (Államérdek) című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood.Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével és két gyermekével Virginiában él.




General Press, Budapest, 2020
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524397 Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése