2020. augusztus 5., szerda

A birkózó

Marcellus Mihály: A birkózó 
Istenek zuhanása






                                                                                     










A Commodus-trilógia befejező része pazar, lendületes és színes történelmi regény. Önálló regényként is megállja a helyét. A II. század végi Róma eleven, lüktető forgatagába merülhet el a kalandvágyó olvasó.


Kétségtelen nagy kihívás vár arra az íróra, aki élettel, valósággal szeretné megjeleníteni az általa választott történelmi korszakot. A régmúlt titkai, egy hajdanvolt nagy birodalom mindennapi életének ábrázolása, sorsfordító uralkodóinak döntései és azok következményeinek életrekeltése küldetés is egyben. Az ókor vezető birodalmának minden izgalmában, szenvedélyében és mocskában elmerülhetünk olvasás közben. Marcellus Mihály karakterei élnek, a történet sallangmentes, lüktet. Zseniális a karakterek felépítése, jellemfejlődésük, lelki vívódásuk, érzelmeinek hullámzása látványos.


Egy mesés, de végtelenül korrupt, emberileg züllött birodalom végnapjairól olvashattam. A fiatal Commodus császár drámáját ismerhetjük meg alaposan. Isteni származásának tudatában, "kissé elszállt" önmagától, talán már a véreskezű Néró császárt is lekörözte. A bukása borítékolható és sors-szerű. Persze nem ennyire egyszerű a folyamat, amit lépésről-lépésre követhetünk a regényben. A cselekmény izgalmas, fordulatos, nem mentes az erőszaktól és a drámáktól. Az ókori Róma mindennapjai elevenednek meg egy megalomán és önmagától eltelt uralkodó sorsán keresztül. Élvezettel merültem el az ókori Róma mindennapjaiban és eseményeiben, mintha egy filmet néztem volna. Szemléletes képei, kiváló karakterei kiemelik az átlagból a könyvet. Commodus mellett hőseink egyszerű és esendő emberek, akik mindent megtesznek azért, hogy valahogy túléljék ezt a vérzivataros helyzetet.

A birkózó cselekménye egy halálosan vészjósló jóslattal veszi kezdetét. A fiatal és öntelt Commodus a jóslattól nem tud igazán menekülni, az beég a lelkébe. Nem kell nagy jóstehetség az olvasónak, hogy ennek a jövendölésnek a kiteljesedését, megvalósulását ismerhetjük meg a regényből.

A történet itt ugrik egyet az időben a másik főhős életútját ismerhetjük meg. A leendő birkózó egy névtelen, de jó adottságú fiatal fiúcska, akit anyja, a jobb élet reményében elad a rokonainak. Az ő során, életének alakulásán látjuk a birodalom mindennapjait, ismerjük meg jellemfejlődését, amíg a birkózóiskoláig jut. Kivételes adottságát a kőfaragóként eltöltött idő edzette. Onnan már, számtalan kaland és történés után egyenes az út a császár udvarába. Narcissus, mert ezt a nevet kapja, útja sorszerűen fonódik egybe a birodaloméval. Kivételesen érzékeny lelkét számtalan esemény edzi, ahogyan erőt nem kímélve tesz meg mindent ő maga is, hogy a legjobb legyen.


A két vezető főhős mellett remekül kidolgozott szereplők színesítik a történetet. Közülük is kiemelkedik Pertinax, az öreg katona, aki felemelkedését is lelkes és odaadó hazaszeretetének köszönheti. A nők sorában egyértelműen a császár ágyasa Marcia alakja sejtelmes és szexi. Az erőszak szerves részét adja a regénynek a finom erotikával jól vegyülnek, nem zavaróak, ízlésesen simulnak a cselekménybe. Ahogyan a humor sem hiányzik a regényből.


Commodus uralkodása az őrület felé rohan. Gigantikus gladiátorviadalok, lakomák, építkezések után a város nevének megváltoztatása és a naptár átnevezés volt kiemelkedő. A császár őrültségeinek nincs határa. Tetszett, hogy Marcus Aurelius alakja is megidéződik, a fia elhibázott döntései mellé, mint ellenpélda. Számtalan kegyelt, udvaronc ármánya és halála vezet a végső megoldáshoz. Drámai és érzelmi pillanatokban is bővelkedik a regény. Rómában az árulás és a cselszövés a mindennapok része volt. A lázadás a levegőben van, amikor eljön a pillanat a történet még feszültebb, izgalmasabb lesz. Korhű mese, mégis számtalan helyen éreztem olvasás közben, bizony a regény mintha napjainkról is mesélne. A tanulságot vonja le magának az olvasó.

Marcellus Mihály regényéből érezhető az ókori történelem igazi szenvedélye, szeretete. Élvezetes olvasmány, ahol ügyesen keverte a történelmi tények és a fikció arányait, ami által egy kimondottan jó történelmi regény kerekedett ki. Élmény volt olvasni, ajánlom mindenkinek ezt a felejthetetlen időutazást.


ITT tudod megvásárolni kedvezménnyel a könyvet!


Marcellus Mihály (Mészáros Mihály) 1962-ben született Budapesten.

A hazai római kultúra elbeszélője és elkötelezett támogatója, hagyományőrző. Misztikus kalandregényeket és történelmi regényeket ír. Törekvése, hogy a Pannonia Romanum regénysorozatában bemutassa és ábrázolja, milyen színes volt az élet a római kori Pannóniában.
A sorozat részei: A veterán / Aquincum farkasa, Északi vihar, A Pannon, Az utolsó háború.


Commodus-trilógia előző két része: Isten lehettél volna, A bosszú szolgái.


Historycum, Budapest, 2019
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155816154

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése