2020. március 10., kedd

A könyvárus lány

Fábián Janka: A könyvárus lány 


                                                                               















Fábián Janka író neve a hatalmas sikerű Emma-trilógia, az Adél és Aliz, A német lány, Lotti öröksége vagy a Koszorúfonat regények révén vált széles körben ismertté. A történelmi romantikus regényei egyre több olvasót hoztak, rajongótábora mára komoly bázis.


Ez a tizedik regénye a szerzőnek, amit olvastam én magam is. Elismerem, igazi "fábiánjankás" a könyv, ez is egy olvasmányos, jó történet, fordulatokkal, szinte ismételhetném magam, vagy az eddig általam leírtakat: van egy jó alaptörténet, a családregények kedvelőinek, ami átélhető, a történelem is megelevenedik, bár itt és most kevéssé lesz hangsúlyos, mint az előzőekben. Még mindig a bevezetőben felsorolt kötetek maradtak a kedvenceim. Kit nem érdekel az 1956-os év történelme, hiszen ez még a maga valóságában mindig "fehér folt" sokaknak. A közelmúlt legfontosabb történelmi eseménye volt ez hazánk életében. Ez lesz sorsfordító a főhősünk, a kiskamasz lány, Julcsi életére is. Generációkon átívelő, középpontban női sorsokat bemutató regény A könyvárus lány. Külön érdekesség a történetben Julcsi olvasás szeretete, a könyvek iránti olthatatlan rajongása.


A könyv sikere borítékolható, ebben nincs kétségem, már a jól sikerült borítókép felhívja a figyelmet, fogja az olvasó szemét. A könyvárus lány az én olvasatomban erős négy csillag. Valahogy minden profizmusa ellenére sem varázsolt úgy el, mint Fábián Janka néhány korábbi kötete. Kis borsot elbírt volna még érzésem szerint a történet politikai légköre, ami megvillant azért. Nagyobb, élesebb kontrasztot vártam volna a két tábor közti különbségekről, amit pl: a Hruscsov és Kennedy házaspár fotója remekül hozott. Még ilyet szerettem volna olvasni. Itt inkább a történelem sorsformáló erején van a hangsúly. A történet szép és tetszetős, viszi az olvasót, jó kikapcsolódást nyújt. A szocialista hangulat, az ötvenes évek szürkesége, jellemzően feszült légköre tapintható. Erről még jó lett volna bővebben olvasni, (árak, árukínálat, némi divat vagy kulturális háttér még erősebb kiemelésére gondolok), bár mindenképpen figyelem felkeltő a további tájékozódásra, ami bekerült.

Az amerikai álom ábrázolása kellően hiteles, jó volt. Tetszettek itt is az ügyesen beépített kulturális részek: Capote megjelenése, Kerouac vagy Harper Lee említése mellett a filmek és zenék is ott voltak, nem csupán a politika. Sőt, még egy krimi-szerű vonal is megbúvik a történetben. Az orosz család szerepeltetése igazán üde szín volt.

Gitta sorsa érdekelt volna még nagyon, mi lett vele... talán a folytatás hoz erre is választ. Julcsi jó karakter, egyénisége vibrál. A regény befejezése pedig hatásos és ügyes. A borító kétségtelenül tetszetős, szemet vonzóan szép. Érdeklődve várom a folytatást, hiszen Fábián Janka jó mesélő.

Nem szedném szét a sztorit, sem a vélt vagy valós hibákat nem rovom fel, hiszen érezhetően egy még szélesebb olvasóközönséget szólít meg a kötet. A beépített érdekességek is tetszettek, bár kissé soknak éreztem, (Kennedy csapodársága, szerelmi kalandjainak ekkora teret hagyni kár volt) ez az, ami már-már a bulvár, lektűr felé vitte el a regényt. Kockázatos és nehéz az arányokat belőni. Számomra a 348-349.oldalon bukott el a regény. Az ott leírtak ugyan nem befolyásolják a fő történetet, szerintem mégis nagyon zavaróak. Marilyn Monroe előadását minősíteni egyértelműen bántó szerintem, kínos, még ha ezt egy szereplő teszi is.


Nem is volt az... ez egyértelműen kiderül a korabeli beszámolókból, leírásokból. Sokkal erősebb, hatásosabb lett volna, Kennedy elhíresült reagálását beidézni, szerintem. "Akár vissza is vonulhatok
a politikától..." A másik erős tévedés: Jackie NEM volt jelen az ominózus születésnapi előadáson. Elég jól képben vagyok Monroe életéről, több életrajzot olvastam róla. Nem kérdés, nehéz is szétválogatni ekkora időtávolságból a pletykákat a valóságtól. Volt még egy elírás, apró tévedés is a regény elején a két lány életkorában, de ezt sem veszik észre érzésem szerint az olvasók. Ezek csupán abban erősítettek meg, hogy bizony mennyire más szemmel olvasok 7 év blogolás után egy-egy könyvet.



ITT tudod kedvezménnyel megszerezni a könyvet! 




Fábián Janka:
1973-ban született, írói álnevét nagymamája irántit tiszteletből vette fel.
Egy Pest melletti községben nőtt fel, de gyermekként sok időt töltött Kisnémediben is, ahol nagymamája született. Az érettségi vizsgát követően a Miskolci Egyetem angol–történelem szakát végezte el, majd pár évvel később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. Az írás mellett angol–francia nyelvtanárként és fordítóként munkálkodik. Eleinte saját kiadásban jelentette meg könyveit, így maga indította el írói karrierjét.

Sikerregényei: Emma-trilógia, Lotti öröksége, Adél és Alíz, Koszorúfonat, Az angyalos ház, A német lány, A francia nő, Az utolsó boszorkány lánya.


Libri, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336686

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése