2019. május 12., vasárnap

Stieg Larsson titkos iratai

Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai 
A Palme-gyilkosság kulcsa





                                                   











Amikor 1986. február 28-án Svédország miniszterelnöke, Olof Palme felesége társaságában elhagyta a Grand mozit és elindultak haza, még nem tudhatta, hogy élete utolsó lépéseit teszi... a nyílt utcán, váratlanul mellé lépett egy férfi és közvetlen közelről hátba lőtte. Neki esélye sem volt, hiába vitték a Sabbatsberg kórházba. 1986. március 1-jén 00.06-kor halottá nyilvánították. Lisbeth Palmét is lövés érte, de ő nem sérült meg.

Ezek a szomorú tények, amelyek nem csupán Svédországot, de az egész világot megrázták. A dráma és a döbbenet azóta is tart, hiszen az eltelt évtizedek alatt a Palme-gyilkosság a megoldatlan rejtélyek számát növeli.
Az évek során több elmélet alakult ki, egy tettest is találtak, akit végül felmentettek, ám több mint 130-an ismerték be a gyilkosságot. Szóval nem volt könnyű dolga a rendőrségnek. Jan Stocklassa dokumentumregénye nyolc év munkáját összegzi, a népszerű és közismert krimiíró, Stieg Larsson kutatásain alapul, de a szerző saját elméletét mutatja be a gyilkosságról. Igaz, ő maga is Larsson elméleteit végigkövetve jutott erre a megállapításra. Az azért eredmény, hogy a nyomozók felfigyeltek erre a lehetséges nyomra. Néha a megoldás is egyszerűbb, mint gondoljuk. Elég egy tiszta szem, egy külső szemlélő, hiszen a bizonyíték ott van az orrunk előtt... csak már elvesztünk a részletekben. Szerintem a könyv nagy érdeklődésre tarthat számot, ám inkább a negyven feletti korosztálynál lesz nyerő.


Jan Stocklassa újságíró véletlen rátalált Stieg Larsson archívumára. Stieg ekkor már tíz éve halott volt. Larssont is komolyan foglalkoztatta az eset, adatokat gyűjtött, évekig nyomozott az ügyben. Most arra támadt remény, hogy a Palme-gyilkosság kulcsára mégiscsak rábukkanhatnak. Kinek és miért volt érdeke Palme halála? Ez a kérdés vár válaszra évtizedek óta. Elképesztő sok anyagot, háttér-információt tár az olvasók elé Stocklassa. Feldolgozta és kiegészítette Larsson dokumentumait, tovább gombolyítva a szálakat. Tartalmazza Stocklassa interjúit, fotókat és több titokban rögzített anyagát. Stocklassa elmélete a Stieg Larsson által gyűjtött adatokon alapul. Minden pátosz nélkül, okosan vezetei végig a szálakat.Valódi kordokumentumok ezek, hangulatok a nyolcvanas évek Svédországáról, Európa politikai életéről, titkos háttér-összefonódásokról. A Dél-Afrikai vonal, az apartheid mozgalom jellemzően erősek voltak akkoriban. Palme politikája is adott okot az ellenzőknek. Ám ki a megbízó, ki húzta meg a ravaszt azt a mai napig nem tudni biztosan. Érdeke többeknek is volt, az tény. Lisbeth Palme 2018. október 18-án hunyt el 87 évesen.




A könyv számtalan Larsson jegyzetet, rajzot is tartalmaz. Különösen tetszett, hogy némi kivonatos Larsson-életrajz is kiolvasható a könyvből. A sajnálatosan korai halála, gyermekkora és aktív újságírói, írói munkájáról is akad bőven érdekesség. Az olvasottak alapján biztos, hogy a svédek álma lenne, HA megnyugtató módon lezárulna a nyomozás. Fájó és kínos ügy ez a svéd nemzeti önérzetnek. Érzésem szerint sajnálatosan a történelem nagy rejtélyei közé vonul be a Palme-gyilkosság, ahogyan a Kennedy vagy King elleni merényletek is. Sem megbízható nyom, sem a fegyver nem került elő. Az elméletek hihetőek és elképzelhetőek, ám bizonyíték nélkül igen keveset érnek. Tiszta képet kaphat az érdeklődő olvasó nem csupán a rendőrség tétova ügyetlenkedéseiről, de a kibontakozó eset Svédország politikai helyzetét is megingatta. Izgalmas olvasni az elméletek és tények sorát, sok szereplőt mozgató, rendkívüli háttér rajzolódik ki. Politikai dokumentumregény, csemege ez erről a korszakról. Elgondolkodtató, mint egy jó skandináv krimi, ám ezt az élet írta. Szívből remélem, lesz megoldás és kiderül az igazság.





„Fél órát sem gyalogoltak és a Sveavägenen lévő tetthelyhez értek. Az utcasarok, ahol Palmét meggyilkolták, (…) ezért nehéz volt nem rálépni arra az emléktáblára, amelyet a járdába süllyesztve helyeztek el, a következő szöveggel: "1986. február 28-án ezen a helyen gyilkolták meg Olof Palmét, Svédország miniszterelnökét”.





ITT tudod kedvezménnyel beszerezni a könyvet!


Jan Axel Fredrik Stocklassa: 1965. január 9-én született, svéd író. Ez a második megjelent könyve



Animus, Budapest, 2019
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246337 · Fordította: Patat Bence






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése