2018. május 24., csütörtök

Rejtélyek, emlékek, szerelmek

Tátrai S. Miklós: Rejtélyek, emlékek, szerelmek 
Novellák I.






                                                       








Amikor kezembe fogtam ezt a novelláskötetet, már a borítóra pillantva éreztem, ezek a szívhez szóló, személyes emlékezések tetszeni fognak. Mindig elbűvöl, ha valaki életének sorsfordító történéseit megírja. Sok ismerős, hasonló érzést keltettek életre bennem is ezek a történetek.




Tátrai S. Miklós első novelláskötete a régimódi mesélős hagyományokat követi. Igazán örültem, hogy nincsenek művészkedő, hatásvadász elemek, érthető és átélhető minden történet. Remek a címválasztás és a kötet felépítése. Ugyanis a címadó három szó köré épülnek fel a novellák.

Első csokorban a Rejtélyek jönnek, itt hat novellát olvashatunk. Az élet nagy veszteségei azok, mikor a szeretett rokon, barát távozik egy másik dimenzióba Azonban ha jól szerettük, itt marad velünk lélekben az emléke. Ehhez a hátra hagyott tárgyak s segítenek. Már az első írásban egy külső "véletlen" az, ami alaposan befolyásolja a család sorsát. Egy kutya ragaszkodó pillantása és hűségéről olvashattam. Megkapóan szép indítás. A többi novellában is a külső erők, a természetfeletti hatalma az emberekre a téma. Boszorkányos szerelem és Az elátkozott váza igen beszédes cím, mégis a Boglárka és a lezáró Bűvészprofesszort írásokra hívnám fel a figyelmet, ezeket emelném ki. Erős, hatásos írások. Pontosan felrajzolt portrék villannak fel az emberi sorosok mellett.



A múlt emlékeiből él tovább az ember, táplálkozik a tudatunk. Porlepte régi láda a padláson vajon milyen titkokat rejt? Régi tárgyak, levelek, fotók miről mesélnek? Az Emlékek köré drámaibb, megrázóbb novellák kerekedtek. Innen a Mindenkiért sírnak valahol és a Váratlan találkozás emelkedik ki számomra. Több önéletrajzi elem is felvillan az Édesanyám emlékei novellában. A régi ízek, családi titkok, emléktárgyak mit üzennek a ma emberének? Első személyben elmesélt, nyílt és őszinte pillanatokról olvashatunk. A történetek varázsa megható, de nem hatásvadász. Minden erőlködés nélkül megőrzi a novella szabályait: tömör, kifejező és kikerekedik, eljut A-ból B-be. Hangulatnak a történelem is ad egy hátteret. Hatásosak, átélhetőek, elmosódik a határ a képzelet és a valóság között, ahogy régi barátok és családtagok méltósággal leélt életének mozzanatai megelevenednek. A családi emléktörmelékből összeáll és megelevenedik egy régi kép.


Természetesen a harmadik rész a Szerelmek a legizgalmasabb.
A sok valós élethelyzet megjelenítése lendíti a szöveget, gördülékennyé teszi. A mindennapok egyszerű hősei jelennek meg emberi gyengeségeikkel vagy határozott, erős döntéseikkel.

Változatos témák kerültek végig ábrázolásra. Lilla levele és a Hajnali üzenet volt emlékezet ebből a részből. Megbocsájtani tudni kell. A Nemigenjó humora eredeti és ötletes volt.

Odafigyelni, törődni a másikkal, saját életünk kishajóját kormányozni az élet viharaiban. Az élet szeretet, tisztelete olvasható ki ezekből a novellákból. Meleg hangú, anekdotázós, számomra Mikszáth, Krúdy és Fekete István világát idézték fel. Keressétek, olvassátok ezeket az életmeséket.
A kötethez Benkő László történelmiregény-író kanyarított kedves hangú előszót.





A könyv megrendelhető a Litera-Túra Irodalmi és Művészeti Magazinnál (Márkus László, Hajnal Éva) címük: literatura.müveszeti.kiado@gmail. com. Illetve a szerzőnél: dr.tatrai.miklos@gmail.com címen személyes átvétel is lehetséges Budapesten.

A könyv ára 2000 Ft + postaköltség.



Litera-Túra Művészeti, 2017
186 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158087834

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm Gábornak a kedves szavakat, igazán megtisztelő. Szeretném hinni, hogy méltó vagyok rá!

    VálaszTörlés